EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 47 - A szeretetvendégség ökológiai vonatkozásai

e-világ

Hozzászólás a cikkhez

A szeretetvendégség ökológiai vonatkozásai

Gondoljunk csak bele egy pillanatra: mi fogadja az embert, ha egy evangélikus szeretetvendégségbe csöppen? Tipikus esetben az asztalokon gõzölgõ virsli, mellette mûanyag tubusban mustár, ketchup, a kenyereskosárban vastagon szeletelt kenyér. Az ember veszi a papírtányérját, szed mindenbõl, és sorba áll a harmincliteres fazék elõtt, ahol elõre becukrozott és citrompótlóval ízesített teát kap mûanyag poharába.

Tudom, hogy számos helyen más egy szeretetvendégség menüje, de tegyük szívünkre a kezünket: ugye voltunk már ilyenen is? Kívülállók számára – vagy talán nem is csak számukra – kicsit furcsa ez az megnevezés, hiszen mintha ezen az általában évi kettõ-öt alkalommal megrendezett gyülekezeti alkalmon nagyobb hangsúlyt kapna a szeretet, mint egyébként. Az agapé szó kicsit hosszúra sikerült fordítása ez: olyan hely és lehetõség, ahol a hittestvérek együtt lehetnek, fehérasztal mellett beszélgethetnek. A lényeg a találkozás.

Baráti, rokoni összejöveteleken a beszélgetések kísérõje néhány falat finom étek, néhány korty nemes nedû, mely még jobban összekovácsolja a társaságot, oldja a gátlásokat. (Külön cikket lehetne írni a családi ünnepek túlkapásairól, arról, ha minden a túlcsorduló ételital körül forog, és a vele járó stressz – elõkészület, kivitelezés, megemésztés – elvonja a figyelmet a lényegrõl: a baráti szóról, a találkozásról.) A lényeget tehát már tudjuk, most essen szó a nem mellékes kísérõrõl is.

Ha valakiket megvendégelünk, a célunk, hogy az általunk szeretett személyeket megtiszteljük, örömet szerezzünk nekik, jót, esetleg különlegeset, „értékeset” (ami nem azonos a drágával!) kínáljunk nekik. Megnyilvánul ez a felkínált ételben, italban és persze a „csomagolásban” is.

Szeretetvendégség alkalmával szokás a gyülekezet asszonyait megkérni, hogy készítsenek édes és sós süteményeket, a hozott (és gyakran már boltban vásárolt) aprósüteményhez pedig üdítõt, teát, kávét kínálni. Ha a vendéglátás fõétkezés idejére esik, akkor egytálételt (bográcsgulyás), gyors meleg ételt (virsli, pizza) vagy hidegkonyhai svédasztalos ételeket (szendvicsek, saláták) lehet készíteni. Fõ szempont a minõség, és fontos, hogy mindenki megtalálja a számára megfelelõt. Gondoljunk a cukorbeteg, lisztérzékeny és a reformtáplálkozást elõtérbe helyezõ testvérekre is: legyen számukra cukormentes, gluténmentes, teljes kiõrlésû gabonából készített sütemény is, hogy ne érezzék magukat kirekesztve az asztalközösségbõl. Ezeket kis kártyával jelezzük is a megterített asztalon. Ha fõétkezésrõl kell gondoskodnunk, ne felejtsük el a húsmentesen táplálkozók egyre nagyobb táborát sem, és legyen számukra is elegendõ gabonás-zöldséges fogás.

Az italokról is érdemes néhány szót ejteni. Feltétlenül álljon az asztalokon kancsókban víz. A cukros üdítõkre nincs szükség (drágák, egészségtelenek és a mûanyag palackok, a „Tetra Pak-os”, többrétegû dobozok a környezetet is szennyezik), azonban nagyon kellemes délelõtti-délutáni ital a tea és a kávé. Itt is figyeljünk a jó minõségre, érdemes a fekete tea mellett gyümölcsteát és illatos gyógyteát is kínálni, ízesítés nélkül, hogy azt mindenki a maga ízlése szerint végezhesse el. Ehhez ízléses tartókban tegyünk ki cukrot, édesítõszert, tejet, tejszínt (és hozzá való kiskanalakat is). Alkalmanként elõfordul pezsgõ és bor is az ilyen eseményeken. Ebben az esetben feltétlenül legyen alkoholmentes is, és természetesen elengedhetetlen a megfelelõ pohár.

Ezzel elérkeztünk a „mi”-tõl a „hogyan”- ig. Rendkívül fontos a csomagolás, esztétikai és ökológiai szempontból is. Az eldobható evõeszközöket, poharakat, tányérokat nem kell mosogatni, de pazarlás ilyennel tálalni, ugyanis használatukkal rengeteg hulladék keletkezik. Jó megoldás lehet az, amit több gyülekezet megvalósított: otthon már nem használt eszközökbõl összegyûjtött egy nagyobb méretû, ötven-száz ember megvendégelésére is elegendõ tálalókészletet (nem baj, ha nem egyforma mintás, legalább meg lehet jegyezni, melyik kié). Ezt minden alkalommal el lehet mosogatni és újra felhasználni. Az asztalterítõket hasonló módon beszerezni és otthon kimosni szintén nagyon környezetbarát, így jó szívvel ajánlható megoldás.

Jó szervezéssel elkerülhetõ az is, hogy mindig ugyanazok végezzék el ezeket a feladatokat, így olykor-olykor õk is szívesen látott és jól tartott vendégként érezhessék magukat.

Mindezeket szem elõtt tartva méltó körülményeket teremthetünk egy valódi szeretetközösség számára, akár lelkészi munkaközösségi ülés, akár más, gyülekezeti összejövetel, vendéglátás alkalmával.

Bogdányi Mária


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Két gyerek: 192 ezer forint
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Péter elsõ levele – a család
Értsed is, amit olvasol!
„Megáll az idõ… Örök az életünk!”
HETI ÚTRAVALÓ
Egyházunk egy-két hete
Templomszentelés fél évtized múltán
Hol van a másik torony?
„Nem szégyellem az evangéliumot!”
Hetvenkedõ angyalföldiek
Õszi közgyûlés a Nyugati Egyházkerületben
Kerületi stratégiaalakítás
Díjazták az osztályvezetõt
Tízéves a mûvészeti szakközépiskola
Indonéziáról Monoron
Földvár kövei
Keresztutak
Diaszpórakonferencia
Bibliakiállítás a rácsok mögött
Evangélikusok
Lesz-e kutyából szalonna?
Evangélikus polihisztorra emlékeztek
Bókkon Lajos
Tekus Ottó
e-világ
Szocexpó – evangélikus részvétellel
A szeretetvendégség ökológiai vonatkozásai
„Kemény lesz a játék”
Keresztény szemmel
Jézus-párt
A hét témája
Az Evangélikus Szolidaritási Alap indulása elé
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Északi fények az evangélikus múzeumban
Hetven éve egyazon orgonánál
A zarándokút véget ért
A Nyugat Magyarországon
Ottlik Géza másik Magyarországa
Kaffka Margit: Színek és évek
Hajnal Anna: Kicsi lábak nyomán
Áprily Lajos: Tavasz a házsongárdi temetõben
Nagyapám és Kosztolányi
Ottlik Géza: Próza
Tóth Árpád: Lélektõl lélekig
Ady Endre: Az Isten-keresõ lárma
Csáth Géza: A kis Emma
A vasárnap igéje
Kifejezhetetlen öröm
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
ÉnekKincsTár
Harsány szó kiált az éjbe
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2008 47 A szeretetvendégség ökológiai vonatkozásai

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster