EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 47 - Lesz-e kutyából szalonna?

Evangélikusok

Hozzászólás a cikkhez

Lesz-e kutyából szalonna?

Az elmúlt hetekben a nagy pénzügyi, gazdasági válság mellett az amerikai elnökválasztás jelentette a világsajtó, a mindenható média számára a nagy falatot, amellyel jó ideig ki lehet elégíteni a szenzációéhes tömeg étvágyát.

Egy adott pillanatban úgy tûnt számomra, hogy a világ legdrágább, leglátványosabb, mindenben leg- elnökválasztása valamiféle – kora keresztényekre jellemzõ – messianisztikus, eszkatológiai, amolyan új világmegváltó eszmét, hangulatot próbált teremteni a választók körében. Politikusok, közéleti személyiségek, egyházi méltóságok, rockés tévésztárok szólaltak meg eksztatikus lelkesedéssel, nemcsak egyszerûen „történelmi gyõzelmet” említve, hanem valamiféle új aeon, világkorszak beköszöntét, az új, szinte messiási idõk megjelenését invokálva.

Oprah Winfrey, az amerikai talkshow-k ikonja egyenesen a „reménység gyõzelmének” nevezte Barack Obama sikerét, amely által „valami nagy és bátor dolog történt itt, olyasmi, amirõl nem is hittük volna, hogy még a mi életünkben bekövetkezhet”.

Wilton Daniel Gregory, Atlanta színes bõrû római katolikus érseke, az amerikai püspöki konferencia volt elnöke a La Stampa címû olasz lapnak adott interjújában kijelentette: Obama megválasztása „nagy lépés az emberiség történetében”, ennek hatására a katolikus egyház már fel is készülhet, hogy egy újabb pápaválasztáson fekete bõrû egyházfõt válasszon. Ha Obama ma a Fehér Házban olyan, mint az elsõ ember a Holdon – mondta az érsek –, akkor ugyanez bizonyára megtörténhet Szent Péter trónján is, mert az egyház figyelemre méltó fejlõdésen ment keresztül az utóbbi száz év alatt. Tény az, hogy a legutóbbi két pápaválasztáson – ha nem tévedek, 456 év után – nem olaszt választottak pápává, hanem egy lengyelt meg egy németet. Az érsek optimista hangvétellel jelentette ki, hogy az Egyesült Államokban a faji kérdés, a faji diszkrimináció már a múlté.

Az Amerikai Egyesült Államokban 2008. november 4-én valóra válhatott Martin Luther King nagyszerû álma. A Krónika címû romániai napilap riportere a történteket summázva így fogalmazott: „Történelmi gyõzelmet aratott az amerikai elnökválasztáson Barack Obama demokrata párti szenátor, aki ennek nyomán az Egyesült Államok elsõ afroamerikai elnöke lesz…”

Kies hazánk politikusai sem fukarkodtak a jókívánságokkal, méltatásokkal, fennkölt gondolatokkal, egytõl egyig dicsõítve a demokrácia gyõzelmét, az amerikai–román stratégiai partnerséget (mai napig nem tiszta, hogy ez mitõl más), ünnepelve a már említett új messiási éra beköszöntét.

Mi pedig, kisebbségben élõ erdélyi magyarok abban reménykedünk – mert már jó ideje folyamatosan reménységre vagyunk kárhoztatva –, hogy Obama gyõzelmével a Fehér Ház s netán a világpolitika részérõl is valamivel nagyobb figyelem és megoldási szándék irányul a nemzeti kisebbségek problémájára is.

Az egész felfokozott választási cécó kapcsán az jutott eszembe, amikor Romániában elõször indult Frunda György szenátor személyében magyar jelölt az elnöki tisztségért. Óriási szenzációként hatott mintegy tizenkét évvel ezelõtt a „vakmerõ” bejelentés. Valósággal megfagyott a román nemzeti hevülettõl túlfûtött, sûrû, hazafias levegõ. Abban a helyzetben teljesen irracionálisnak tûnt, hogy az „õsi ellenség” képviselõje üljön a haza trónján.

S bár igaz, hogy Frunda nem lett román államelnök, de jól megszervezett kampánya révén valami mégis elmozdult jó irányba a hazai román–magyar viszonyban. Bevallom, elfogult vagyok, de állítom, hogy felkészültségben, tudásban, megjelenésben, retorikában, egész lényét tekintve õ volt messze a legjobb jelölt. Mondogatták is bukaresti román barátaim és ismerõseim, hogy ha román lenne, akkor minden bizonnyal õ nyerné a választásokat.

A választások után Frunda a rá jellemzõ elegáns humorral és öniróniával kijelentette, hogy Romániának akkor lesz magyar elnöke, amikor az Egyesült Államokban afroamerikai lesz az elsõ ember.

Lám, mára a jóslat egyik része teljesült. A román sajtó fel is dobta rögtön a lerágott, megunt magyar csontot, intenzíven reagálva Frunda akkori jóslatára. Az amerikai elnökválasztás másnapján több országos napilap vezércikke meg televíziós talkshow is boncolgatta, elemezte a „rejtett veszélyt” hordozó ötletet. A legnépszerûbb román napilap, az Evenimentul Zilei vezércikkében Ioana Lupea a következõket írta: „Mikor választanak Romániában magyar vagy cigány államelnököt, olyat, aki valóban képes lesz megtestesíteni a román társadalom legnagyobb részének vágyait, törekvéseit? Valószínû, hogy soha. De hogy ne rontsam e jelentõs történelmi pillanat optimista, jó hangulatát, legalább annyit kijelentek, hogy ez már nem a mi életünkben fog bekövetkezni.”

Hogy igaza lesz-e Frundának, vagy sem? Jó kérdés. Amerika népe viszont vette a bátorságot, szakított az évszázados merev hagyományokkal, újra meglepte az egész világot.

Hogy mikor lesz Romániában cigány vagy magyar az államelnök? – ezt ma még nagyon nehéz megmondani. Lehet, hogy hamarabb, mint gondolnánk, lehet, hogy soha. Egyesek szerint a kutyából sem lesz szalonna, de lehet, hogy Gregory érseknek lesz igaza, és itt is eljön az az idõ, amikor „nem a fajta a lényeg, hanem az ember”.

Talán ha eljutunk egyszer oda, hogy ezt valamennyien megértjük, elfogadjuk, még lehet magyar államelnöke Romániának. Akkor lehet, arra is rájövünk, hogy kutyából lesz a legjobb szalonna, a baj eddig csak az volt, hogy korábban senki sem próbálkozott vele.

Adorjáni Dezsõ Zoltán püspök Erdélyi Egyházkerület


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Két gyerek: 192 ezer forint
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Péter elsõ levele – a család
Értsed is, amit olvasol!
„Megáll az idõ… Örök az életünk!”
HETI ÚTRAVALÓ
Egyházunk egy-két hete
Templomszentelés fél évtized múltán
Hol van a másik torony?
„Nem szégyellem az evangéliumot!”
Hetvenkedõ angyalföldiek
Õszi közgyûlés a Nyugati Egyházkerületben
Kerületi stratégiaalakítás
Díjazták az osztályvezetõt
Tízéves a mûvészeti szakközépiskola
Indonéziáról Monoron
Földvár kövei
Keresztutak
Diaszpórakonferencia
Bibliakiállítás a rácsok mögött
Evangélikusok
Lesz-e kutyából szalonna?
Evangélikus polihisztorra emlékeztek
Bókkon Lajos
Tekus Ottó
e-világ
Szocexpó – evangélikus részvétellel
A szeretetvendégség ökológiai vonatkozásai
„Kemény lesz a játék”
Keresztény szemmel
Jézus-párt
A hét témája
Az Evangélikus Szolidaritási Alap indulása elé
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
Északi fények az evangélikus múzeumban
Hetven éve egyazon orgonánál
A zarándokút véget ért
A Nyugat Magyarországon
Ottlik Géza másik Magyarországa
Kaffka Margit: Színek és évek
Hajnal Anna: Kicsi lábak nyomán
Áprily Lajos: Tavasz a házsongárdi temetõben
Nagyapám és Kosztolányi
Ottlik Géza: Próza
Tóth Árpád: Lélektõl lélekig
Ady Endre: Az Isten-keresõ lárma
Csáth Géza: A kis Emma
A vasárnap igéje
Kifejezhetetlen öröm
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
ÉnekKincsTár
Harsány szó kiált az éjbe
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2008 47 Lesz-e kutyából szalonna?

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster