EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2010 - 13 - KDNP-elnök az „eklézsiabizniszről” és az ország kiárusításáról

e-világ

Hozzászólás a cikkhez

KDNP-elnök az „eklézsiabizniszről” és az ország kiárusításáról

Szé­les kon­szen­zus­sal mó­do­sí­ta­ni kell az egy­ház­ala­pí­tá­si tör­vényt, mert a mos­ta­ni hely­zet tart­ha­tat­lan – mond­ta Sem­jén Zsolt, a Ke­resz­tény­de­mok­ra­ta Nép­párt (KDNP) el­nö­ke március 19-én es­te egy la­kos­sá­gi fó­ru­mon Aj­kán.

Ma egy­sze­rűbb egy­há­zat ala­pí­ta­ni, mint bé­lyeg­gyűj­tő egye­sü­le­tet – je­len­tet­te ki, meg­je­gyez­ve: tö­me­ges a vissza­élés, ami­kor is nem val­lá­si te­vé­keny­sé­get foly­ta­tó tár­su­la­tok „ek­lé­zsia­biz­niszt mű­vel­nek, és köz­pén­ze­ket csa­pol­nak meg”.

Ja­vas­la­tuk lé­nye­ge az, hogy va­ló­ban csak val­lá­si te­vé­keny­sé­get foly­ta­tó szer­ve­ze­tet le­hes­sen egy­ház­ként be­je­gyez­ni – mond­ta a párt­el­nök. Sem­jén Zsolt hang­sú­lyoz­ta azt is, hogy a be­jegy­zést ne le­hes­sen bár­me­lyik bí­ró­sá­gon meg­ten­ni, ha­nem „le­gyen né­hány bí­ró, aki­nél be le­het je­gyez­ni egy­há­zat”. A bí­rá­kat pe­dig a tu­do­má­nyos aka­dé­mia szak­ér­tői, va­la­mint teo­ló­gu­sok, val­lás­szo­cio­ló­gu­sok és fi­lo­zó­fu­sok se­gí­te­nék an­nak el­bí­rá­lá­sá­ban, hogy va­ló­ban val­lá­si te­vé­keny­sé­get foly­tat-e az a szer­ve­zet, ame­lyik a be­jegy­zé­sét ké­ri – mond­ta a KDNP el­nö­ke.

Sze­rin­te ugyan­is ma olyan ab­szurd hely­zet van, hogy akár egy csa­lád is be­je­gyeztet­he­ti ma­gát egy­ház­ként, s azon­nal tech­ni­kai adó­szá­mot kap, az adó­ként be­fi­ze­tett egy szá­za­lé­kát vissza­kap­ja, sőt ezt még több száz­ezer fo­rint­tal meg is fe­je­li az ál­lam. Si­ma szél­há­mos­ság­gal csak­nem mil­li­ós össze­get „ki tud ven­ni a rend­szer­ből” egyet­len csa­lád – mond­ta Sem­jén Zsolt.

„Mi azt mond­juk, hogy be kell nyúj­ta­ni hit­el­ve­ket, és egy ar­ra fel­ké­szült bí­ró – meg­fe­le­lő szak­ér­tők­kel – bí­rál­ja el, hogy egy­ál­ta­lán val­lá­si jel­le­gű-e az, ami­re a be­jegy­zést ké­rik” – fo­gal­ma­zott a ke­resz­tény­de­mok­ra­ta párt ve­ze­tő­je. Sze­rin­te „egy ké­sőb­bi, szé­les kon­szen­zus kell ah­hoz is”, hogy konk­rét lét­szám­hoz vagy bi­zo­nyos ho­nos­ság­hoz is (mű­köd­je­nek már bi­zo­nyos ide­je) kö­tőd­jön a be­jegy­zés.

Sem­jén Zsolt ez­után an­nak a vé­le­mé­nyé­nek adott han­got, hogy „or­szá­got így még nem rom­bol­tak le”, mint az el­múlt nyolc év bal­ol­da­li kor­mány­zá­sa alatt. Rá­mu­ta­tott: a Ká­dár-rend­szer har­minc év alatt ho­zott össze hu­szon­egy­mil­li­árd dol­lár­nyi adós­sá­got, az Or­bán-kor­mány ugyan­ak­kor vissza­fi­zet­te a tel­jes IMF-hi­telt, vi­szont a Med­gyessy- és a Gyur­csány-kor­mány 2002 és 2008 kö­zött csi­nált hu­szon­öt­mil­li­árd­nyi ál­lam­adós­sá­got, és mind­ezt 2009-ben meg­dup­láz­ták. „S nincs vá­lasz ar­ra, hogy hol van ez a ten­ger­nyi pénz” – je­len­tet­te ki az el­len­zé­ki po­li­ti­kus.

Sem­jén sze­rint az újabb és újabb hi­te­le­ket „be­le­töm­ték kül­föl­di ban­kok­ba, s azok ta­lics­ká­val ki­tol­ták az or­szág­ból, ne­künk meg itt ma­radt az adós­ság”. Az ideo­ló­gi­á­ja az volt a Baj­nai-kor­mány­nak, hogy azért kell „a kül­föl­di ban­kok­ba töm­ni a hi­te­lek­ből fel­vett pénzt”, mert majd ezek fog­nak hi­te­lez­ni a vál­lal­ko­zók­nak és az em­be­rek­nek.

„Hát per­sze, hogy a ban­kok ki­ta­lál­tak min­dent, hogy ne kell­jen hi­te­lez­ni” – mond­ta az el­len­zé­ki párt el­nö­ke, meg­je­gyez­ve: mindezt „egy ma­gát szo­ci­a­lis­tá­nak mon­dó kor­mány és párt” vit­te vég­hez. A KDNP el­nö­ke sze­rint „a szo­ci­a­lis­ta párt leg­na­gyobb blöff­je az, hogy szo­ci­a­lis­tá­nak vall­ja ma­gát”.

Sem­jén Zsolt sze­rint az idei költ­ség­ve­tés „úgy fik­tív, ahogy van”. Utalt ar­ra is, hogy a mul­ti­na­ci­o­ná­lis cé­gek Ma­gyar­or­szá­gon „olyan hi­he­tet­len ked­vez­mé­nye­ket” kap­nak, ame­lyek­ről a ma­gyar vál­lal­ko­zók nem is ál­mod­hat­tak. Hoz­zá­tet­te: ma Eu­ró­pá­ban Ma­gyar­or­szá­gon van­nak a leg­ma­ga­sabb adók, né­hány bel­gi­u­mi adó­ne­met ki­vé­ve.

„Ma­gyar­or­szág­nak pro­tek­ci­o­nis­ta, pat­ri­ó­ta gaz­da­ság­po­li­ti­kát kell foly­tat­nia, te­hát az ál­lam­nak alap­ve­tő­en a ma­gyar cé­ge­ket kell tá­mo­gat­nia” – je­len­tet­te ki Sem­jén Zsolt.

A fó­ru­mon is­mer­tet­te a prog­ram­ját Ékes Jó­zsef, a Fi­desz–KDNP aj­kai par­la­men­ti kép­vi­se­lő­je­lölt­je.

Sem­jén Zsolt a Ma­gyar Táv­ira­ti Iro­dá­nak nyi­lat­koz­va azt mond­ta: szük­ség len­ne ar­ra, hogy az is­ko­lák­ban „va­la­mi­faj­ta er­köl­csi ok­ta­tás le­gyen”. Mint mond­ta: sen­kit nem akar­nak sem­mi­re sem kény­sze­rí­te­ni, ezért a ki­in­du­ló­pont­juk az, hogy le­gyen egy eti­ka­óra, s a di­á­kok dönt­het­né­nek ar­ról – mint a nyelv­ta­nu­lás ese­té­ben –, hogy hit­tan­ra és er­kölcs­tan­ra jár­nak, vagy klasszi­kus pol­gá­ri eti­kát ta­nul­nak.

MTI


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
HE­TI ÚT­RA­VA­LÓ
Egyházunk egy-két hete
Csúcs­ élmény Sopronban
Csa­lád a gyü­le­ke­zet­ben – gyü­le­ke­zet a csa­lád­ban
Pozsgay Imre
Nők Bé­kás­me­gye­ren
De­ák-nap 2010
Re­to­ri­ká­tól vi­lág­já­rá­sig
Víz, víz, tisz­ta víz… de med­dig?
„Bor­ban az igaz­ság, bor­ban a vi­gasz…”
Mik­ko csán­gált Bar­ca­ság­ban
Keresztutak
Em­lé­ke­zés a pro­tes­táns pá­tens­re
Pres­bi­te­rek se­reg­lé­se
Új ér­se­k a Finn Evan­gé­li­kus Egy­ház élén
Evangélikusok
„Az Úr erőt ad min­den ne­héz­ség­ben!”
Far­kas­há­zi Fe­renc
In memoriam Vér­tesy Ru­dolf
Be­mu­tat­ko­zik a Csor­nai Evan­gé­li­kus Egy­ház­köz­ség
e-világ
In­do­néz egy­há­zi ve­ze­tő teo­ló­gi­án­kon
Fo­ga­dás az in­do­néz nagy­kö­vet­sé­gen
KDNP-elnök az „eklézsiabizniszről” és az ország kiárusításáról
„Min­dent meg­vizs­gál­ja­tok”
Ve­szítsd el, ara­nyozd be vagy fesd ki!
Keresztény szemmel
„Cif­ra ki­csiny le­ve­lek, vannak benn üres he­lyek”
Vi­rá­gok és va­sár­na­pok
A hét témája
A meg­ren­dí­tő ere­jű pas­sió­já­ték tit­ka
a Nagyheti események
Szent Már­ton temp­lo­ma Zil­lis­ben: A láb­mo­sás (1109–1114)
Le­o­nar­do da Vin­ci: Az utol­só va­cso­ra (1495–1497/98)
El Gre­co: Jé­zus ki­űzi a ku­fá­ro­kat a temp­lom­ból (1610 k.)
Gi­o­van­ni Bel­li­ni: Krisz­tus az Olaj­fák hegyén (1459 k.)
Ro­gi­er van der Wey­den: Krisz­tus le­vé­te­le a ke­reszt­ről (1435 k.)
Pe­ter Pa­ul Ru­bens: A lán­dzsa­szú­rás (1606–1610 k.)
Al­brecht Alt­dor­fer: Pi­lá­tus kéz­mo­sá­sa (1509–1518)
Giot­to: Jú­dás csók­ja (1304–1306)
evél&levél
Bach kö­ze­lé­ben…
Hozzászólás Ri­bár Já­nos es­pe­res úr­ írásához
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
A vasárnap igéje
Ki a ki­rály?
Az öröm von­zá­sá­ban
A nagy le­lep­le­ző­dés
Mély­be
Oratio oecumenica
Oratio ˝cumenica
Oratio ˝cumenica
Gyermekvár
Ked­ves Gye­re­kek!
ÉnekKincsTár
Be­kö­szön­tő
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2010 13 KDNP-elnök az „eklézsiabizniszről” és az ország kiárusításáról

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster