EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2010 - 13 - Re­to­ri­ká­tól vi­lág­já­rá­sig

Egyházunk egy-két hete

Hozzászólás a cikkhez

Re­to­ri­ká­tól vi­lág­já­rá­sig

Szel­le­mi zsen­dü­lés a bony­há­di gim­ná­zi­um­ban

Kis­sé sze­les idő­já­rás, még­is ta­va­szi nap­sü­tés fo­gad­ta a Bony­há­di szel­le­mi zsen­dü­lés két­na­pos ren­dez­vé­nyé­nek ven­dé­ge­it múlt pén­te­ken a Pe­tő­fi Sán­dor Evan­gé­li­kus Gim­ná­zi­um­ban. Kö­zel nyolc­van is­ko­la két­száz­öt­ven di­ák­ja, il­let­ve pe­da­gó­gu­sa vett részt már­ci­us 19–20-án a prog­ra­mo­kon, töb­bek kö­zött há­rom or­szá­gos ver­seny dön­tő­jén. Az Or­dass La­jos re­to­ri­ka­ver­seny há­zi­gaz­dá­ja Kut­nyánsz­kyné Bacs­kay Esz­ter, a Lotz Já­nos szö­veg­ér­té­si és he­lyes­írá­si ver­se­nyé Lencz­né Vr­bovsz­ki Ju­dit, míg az Ésszel já­rom be a Föl­det ve­tél­ke­dőé Gru­ber Lász­ló gim­ná­zi­u­mi ta­nár volt.

Az or­szá­gos re­to­ri­ka­ver­se­nyen hét is­ko­la ti­zen­ki­lenc di­ák­ja mér­te össze tu­dá­sát. A pri­mer ka­te­gó­ri­á­ban „A mű­vé­szet örök, az élet vé­ges”, míg a ma­gisz­ter ka­te­gó­ri­á­ban „A ke­ve­sebb né­ha több” cím­mel kel­lett szó­nok­la­tot ír­ni­uk és elő­ad­ni­uk a fi­a­ta­lok­nak. A hely­szí­nen ka­pott, vá­laszt­ha­tó té­mák kö­zött sze­re­pelt pél­dá­ul „A vir­tu­á­lis va­ló­ság elő­nyei”, „Szólj iga­zat, be­tö­rik a fe­jed” vagy épp „A pu­ding pró­bá­ja az evés”.

A ma­gisz­te­rek­nél Kisgy­ura Ka­ta (Bat­thyá­ny La­jos Gim­ná­zi­um és Egész­ség­ügyi Szak­kö­zép­is­ko­la, Nagy­ka­ni­zsa) vi­het­te ha­za az arany­ér­met, míg a pri­mer ka­te­gó­ri­á­ban Ko­vács Imo­la (Bony­há­di Pe­tő­fi Sán­dor Evan­gé­li­kus Gim­ná­zi­um) győ­ze­del­mes­ke­dett, meg­előz­ve Csor­ba Zsu­zsan­nát (Bat­thyá­ny La­jos Gim­ná­zi­um és Egész­ség­ügyi Szak­kö­zép­is­ko­la, Nagy­ka­ni­zsa), a bronz­ér­mes pe­dig Kes­jár Rá­hel lett (Bé­kés­csa­bai Evan­gé­li­kus Gim­ná­zi­um, Mű­vé­sze­ti Szak­kö­zép­is­ko­la, Kol­lé­gi­um és Alap­fo­kú Mű­vé­szet­ok­ta­tá­si In­téz­mény).

A ver­seny­zők meg­ko­szo­rúz­ták Or­dass La­jos em­lék­táb­lá­ját, így em­lé­kez­ve az evan­gé­li­kus püs­pök­re, aki a bony­há­di in­téz­mény di­ák­ja volt, itt is érett­sé­gi­zett.

A szö­veg­ér­té­si és he­lyes­írá­si ver­seny or­szá­gos dön­tő­jé­ben há­rom kor­osz­tály­ban nyolc­van­egy di­ák vett részt. A ma­gas szín­vo­na­lú tu­dás­pró­bán a leg­ered­mé­nye­sebb ta­nu­lók és fel­ké­szí­tő ta­ná­ra­ik töb­bek kö­zött a ta­va­lyi bony­há­di Lotz Já­nos nyá­ri di­ák­egye­tem pub­li­ká­ci­ó­i­ból össze­ál­lí­tott köny­vet is át­ve­het­ték.

A ne­gye­dik év­fo­lya­mon Ki­ta­nics Maya (Die­nes Va­lé­ria Ál­ta­lá­nos Is­ko­la Grund­schu­le, Szek­szárd) győ­ze­del­mes­ke­dett, őt Há­bel Esz­ter (Ka­pos­vá­ri Ko­dály Zol­tán Köz­pon­ti Ál­ta­lá­nos Is­ko­la Kis­fa­lu­dy Ut­cai Tag­is­ko­lá­ja), il­let­ve Má­té Fan­ni (Ba­ka Ist­ván Ál­ta­lá­nos Is­ko­la, Szek­szárd) kö­vet­te a kép­ze­let­be­li do­bo­gón. A he­te­dik osz­tá­lyo­sok­nál Ki­rály Hen­ri­et­ta (Apá­czai Ok­ta­tá­si Köz­pont Bel­vá­ro­si Ál­ta­lá­nos Is­ko­lai Tag­in­téz­mény, Dom­bó­vár) bi­zo­nyult a leg­ered­mé­nye­sebb­nek, má­so­dik lett Papp Dá­vid (Fe­ke­te Ist­ván Ál­ta­lá­nos Is­ko­la és Alap­fo­kú Mű­vé­szet­ok­ta­tá­si In­téz­mény, Za­már­di), har­ma­dik pe­dig Pal­kó Ri­chárd (Ka­pos­vá­ri Ko­dály Zol­tán Köz­pon­ti Ál­ta­lá­nos Is­ko­la Kis­fa­lu­dy Ut­cai Tag­is­ko­lá­ja). A nyol­ca­di­ko­sok me­ző­nyé­ben Punk Eni­kő (Ság­vá­ri End­re Gim­ná­zi­um, Ka­zinc­bar­ci­ka) lett az el­ső, mö­göt­te pe­dig Er­ki-Kiss Szil­via és Sze­ke­res Szil­via vég­zett (mind­ket­ten a Ma­kói Ál­ta­lá­nos Is­ko­la Al­má­si Tag­in­téz­mé­nyé­nek ta­nu­lói).

Má­so­dik al­ka­lom­mal hir­det­ték meg a bony­há­di gim­ná­zi­um­ban – A Föld­gömb cí­mű fo­lyó­irat­tal kö­zö­sen – az Ésszel já­rom be a Föl­det el­ne­ve­zé­sű ve­tél­ke­dőt. Az elő­ze­te­sen száz­há­rom be­ne­ve­ző és ver­sen­gő csa­pat kö­zül ti­zen­nyolc ju­tott be a pén­te­ki bony­há­di kö­zép­dön­tő­be, majd on­nan nyolc ju­tott to­vább a szom­ba­ti dön­tő­be. A fő­nye­re­ményt, a ma­rok­kói uta­zást a szen­te­si Hor­váth Mi­hály Gim­ná­zi­um és Szak­kép­ző Is­ko­la csa­pa­ta és fel­ké­szí­tő ta­ná­ruk nyer­te. A má­so­dik he­lye­zett Ja­nus Pan­no­ni­us Gim­ná­zi­um (Pécs) és a bronz­ér­mes nagy­ka­ni­zsai Bat­thyá­ny La­jos Gim­ná­zi­um és Egész­ség­ügyi Szak­kö­zép­is­ko­la csa­pa­ta egy­aránt uta­zá­si utal­ványt nyert.

A szel­le­mi zsen­dü­lés prog­ram­jai ke­re­té­ben a fi­a­ta­lok részt ve­het­tek a Glas­per­len­spi­el, az­az Üveg­gyöngy­já­ték el­ne­ve­zé­sű ve­tél­ke­dő­ben, a di­ák-mé­dia­mű­he­lyen pe­dig az in­ter­jú és a ri­port mű­fa­já­val is­mer­ked­tek az ér­dek­lő­dők.

A pe­da­gó­gu­sok­nak is kí­nál­tak kü­lön prog­ra­mo­kat: hall­hat­tak a Lotz Já­nos nyá­ri di­ák­egye­tem­ről, ezen­kí­vül dr. Pe­tő­fi Sán­dor Já­nos nyel­vész­pro­fesszor Ma­gyar tu­dós kül­föl­dön, dr. Har­kó Eni­kő kö­zép­is­ko­lai ta­nár Uta­zás és iro­da­lom, Reisz­né Szőts Edit (a Dysle­xi­ás Gyer­me­ke­kért Tol­ná­ban Egye­sü­let el­nö­ke) pe­dig A dysle­xia és te­rá­pi­ás le­he­tő­sé­gei cím­mel tar­tott elő­adást.

Má­té Ré­ka


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
HE­TI ÚT­RA­VA­LÓ
Egyházunk egy-két hete
Csúcs­ élmény Sopronban
Csa­lád a gyü­le­ke­zet­ben – gyü­le­ke­zet a csa­lád­ban
Pozsgay Imre
Nők Bé­kás­me­gye­ren
De­ák-nap 2010
Re­to­ri­ká­tól vi­lág­já­rá­sig
Víz, víz, tisz­ta víz… de med­dig?
„Bor­ban az igaz­ság, bor­ban a vi­gasz…”
Mik­ko csán­gált Bar­ca­ság­ban
Keresztutak
Em­lé­ke­zés a pro­tes­táns pá­tens­re
Pres­bi­te­rek se­reg­lé­se
Új ér­se­k a Finn Evan­gé­li­kus Egy­ház élén
Evangélikusok
„Az Úr erőt ad min­den ne­héz­ség­ben!”
Far­kas­há­zi Fe­renc
In memoriam Vér­tesy Ru­dolf
Be­mu­tat­ko­zik a Csor­nai Evan­gé­li­kus Egy­ház­köz­ség
e-világ
In­do­néz egy­há­zi ve­ze­tő teo­ló­gi­án­kon
Fo­ga­dás az in­do­néz nagy­kö­vet­sé­gen
KDNP-elnök az „eklézsiabizniszről” és az ország kiárusításáról
„Min­dent meg­vizs­gál­ja­tok”
Ve­szítsd el, ara­nyozd be vagy fesd ki!
Keresztény szemmel
„Cif­ra ki­csiny le­ve­lek, vannak benn üres he­lyek”
Vi­rá­gok és va­sár­na­pok
A hét témája
A meg­ren­dí­tő ere­jű pas­sió­já­ték tit­ka
a Nagyheti események
Szent Már­ton temp­lo­ma Zil­lis­ben: A láb­mo­sás (1109–1114)
Le­o­nar­do da Vin­ci: Az utol­só va­cso­ra (1495–1497/98)
El Gre­co: Jé­zus ki­űzi a ku­fá­ro­kat a temp­lom­ból (1610 k.)
Gi­o­van­ni Bel­li­ni: Krisz­tus az Olaj­fák hegyén (1459 k.)
Ro­gi­er van der Wey­den: Krisz­tus le­vé­te­le a ke­reszt­ről (1435 k.)
Pe­ter Pa­ul Ru­bens: A lán­dzsa­szú­rás (1606–1610 k.)
Al­brecht Alt­dor­fer: Pi­lá­tus kéz­mo­sá­sa (1509–1518)
Giot­to: Jú­dás csók­ja (1304–1306)
evél&levél
Bach kö­ze­lé­ben…
Hozzászólás Ri­bár Já­nos es­pe­res úr­ írásához
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
A vasárnap igéje
Ki a ki­rály?
Az öröm von­zá­sá­ban
A nagy le­lep­le­ző­dés
Mély­be
Oratio oecumenica
Oratio ˝cumenica
Oratio ˝cumenica
Gyermekvár
Ked­ves Gye­re­kek!
ÉnekKincsTár
Be­kö­szön­tő
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2010 13 Re­to­ri­ká­tól vi­lág­já­rá­sig

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster