EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2010 - 13 - Ve­szítsd el, ara­nyozd be vagy fesd ki!

e-világ

Hozzászólás a cikkhez

Ve­szítsd el, ara­nyozd be vagy fesd ki!

Bár két hét­tel ez­előtt e so­rok író­ja úgy vél­te, hogy a Bar­Camp Bu­da­pest kon­fe­ren­cia ese­mé­nye­i­ről a le­he­tő legha­ma­rabb fog be­szá­mol­ni, ezt most még­sem te­szi. Egy­részt azért, mert a két lap­szám meg­je­le­né­se kö­zött de­rült ki, hogy idén is meg­ren­de­zik a ha­son­ló té­má­jú Star­tUp Un­derg­round kon­fe­ren­ci­át, és ér­de­mes a ha­zai web tör­té­né­se­it mind­két ren­dez­vény elő­adá­sa­i­nak fé­nyé­ben tár­gyal­ni. Más­részt ez az idő­szak szá­mos olyan köny­ves ese­ményt tar­to­gat, amely­nek in­ter­ne­tes vo­nat­ko­zá­sa is van, sőt va­ló­já­ban a vi­lág­há­ló nél­kül el­kép­zel­he­tet­le­nek len­né­nek.

Már­ci­us 25-ére esik a leg­na­gyobb ol­va­sás­nép­sze­rű­sí­tő já­ték, a Ve­szíts el egy köny­vet! moz­ga­lom év­for­du­ló­ja, így az­nap­ra a kez­de­mé­nye­zést el­in­dí­tó oros­há­zi Justh Zsig­mond Vá­ro­si Könyv­tár mun­ka­tár­sai meg­szer­vez­ték a 2. nagy könyv­el­ha­gyó na­pot. A cél­juk to­vább­ra is az, hogy le­gyen egy olyan nap az év­ben, ami­kor írók, ki­adók, könyv­tá­rak és köny­ves blog­ge­rek rész­vé­te­lé­vel a le­he­tő leg­több köny­vet „hagy­ják el”, hogy azok az­tán új ol­va­só­khoz ke­rül­hes­se­nek.

Idén új­don­ság­ként Ol­va­sás 2010 cím­mel egész na­pos kon­fe­ren­ci­át is szer­vez­nek, amely­nek té­má­ja kap­cso­ló­dik a könyv­tá­ri kö­zös­sé­gi pro­jek­tek­hez, to­váb­bá már a nagy ese­mény előtt szá­mos köny­ves blog­gert kér­tek fel, hogy ajánl­ja­nak olyan re­gé­nye­ket, ame­lyek­kel biz­to­san elé­ge­det­tek. És ame­lye­ket utá­na ők is el­ve­szí­te­nek…

A já­ték­nak he­lyet adó http://ve­szit­sel.konyv­tar.hu/ ol­dalt min­den bi­zonnyal ér­de­mes lesz meg­te­kin­te­ni csü­tör­tök után, re­mél­he­tő­leg a sok ma­gá­ra ha­gyott könyv­ről tá­jé­koz­ta­tó be­jegy­zés mel­lett szá­mos olyan is lesz, amely könyv­meg­ta­lá­lás­ról fog be­szá­mol­ni.

A köny­ves blog­ge­rek még év ele­jén kap­tak egy má­sik ér­de­kes meg­bí­zást is. Mivel 2010 lezár egy évtizedet, Lo­bo, a Fre­eb­log köny­ves mel­lék­le­té­nek egyik szer­kesz­tő­je kör­le­vél­ben kér­te fel a hoz­zá ha­son­ló könyv­fa­ló­kat, hogy ál­lít­sa­nak össze egy lis­tát az el­múlt tíz év leg­jobb – újon­nan meg­je­lent – köny­ve­i­ről. A http://www.fre­eb­log.hu/konyv/ar­chi­ves/2010/01/25/Az_ev­ti­zed_kony­vei_5/ cí­men ol­vas­ha­tó top 10 össze­sen 241 könyv aján­lá­sa után ala­kult ki, és a szer­ve­ző sze­rint igen egy­ér­tel­mű ered­ményt ho­zott. Az In­dex-kö­ze­li Köny­ves­blog szin­tén meg­szer­vez­te a ma­ga köz­vé­le­mény-ku­ta­tá­sát, amely a leg­jobb ma­gyar köny­ve­ket gyűj­töt­te össze a http://kony­ves.blog.hu/2010/01/30/az_ev­ti­zed_leg­jobb_ma­gyar_kony­vei_5_1 címen.

És hogy az év­ti­zed­ről még egy „na­gyobb sza­bá­sú” bőrt le le­hes­sen húz­ni, a Lib­ri és a Könyv­ko­ló­nia kez­de­mé­nye­zé­se­ként meg­szü­le­tett az Arany­könyv-sza­va­zás, amely­ben a http://www.lib­ri.hu/arany­konyv ol­dal­ról el­in­dul­va az in­ter­ne­te­zők sza­vaz­hat­nak a leg­jobb köny­vek­re. A leg­jobb öt­ven kö­tet ki­vá­lasz­tá­sát cél­zó aján­ló­kör áp­ri­lis 5-ig tart, a leg­jobb tíz kö­tet ki­vá­lasz­tá­sa má­jus 2-án lesz ese­dé­kes. Vél­he­tő­en ez a já­ték kap­ja majd a leg­na­gyobb mé­dia­vissz­han­got, ugyan­is már most szá­mos mű­vész és köz­éle­ti sze­rep­lő ad­ta hoz­zá az ar­cát.

Azt gon­dol­hat­nánk, hogy az alul­ról jö­vő kez­de­mé­nye­zé­sek vi­szony­lag ne­he­zen jut­nak szé­le­sebb nyil­vá­nos­ság­hoz. Az alig pár na­pos BookArt azon­ban gyor­san az in­ter­ne­te­zők lá­tó­kö­ré­be ke­rült. A mű­vé­szet már ré­gen ki­vo­nult az ut­cá­ra, és – töb­bek kö­zött a graf­fi­ti­mű­vé­szek ré­vén – a stree­tart irány­zat­ lett. Csá­szár Nor­bert, a Szu­per­a­pu né­ven is­mert­té vált gra­fi­kus mint a Boo­kArt aty­ja a ré­gi, ér­ték­te­len köny­ve­ket egye­di gra­fi­ká­val „ki­de­ko­rál­va” mint­egy új­ra­ér­tel­me­zi, „új­ra­hasz­no­sít­ja”, így azok kép­ző­mű­vé­sze­ti al­ko­tás­ként szü­let­nek új­já. El­kép­ze­lé­se sze­rint az így „fel­tur­bó­zott”, élet­re kel­tett kö­te­tek az­tán az an­tik­vá­ri­u­mok pol­ca­in vár­hat­nák a könyv­sze­re­tő­ket, és adott eset­ben an­tik­vár áruk több­szö­rö­sé­ért kel­het­né­nek el.

A Boo­kArt ön­ál­ló blog­ként in­dult (http://boo­kart.fre­eb­log.hu/), itt pél­da­ol­da­lak és ins­pi­rá­ló ké­pek is lát­ha­tók. A pro­jekt Fa­ce­book-ol­da­lán egy nap alatt több mint öt­száz ra­jon­gó fe­jez­te ki szim­pá­ti­á­ját a kez­de­mé­nye­zés iránt. Re­mél­he­tő­leg ez meg­hoz­za az al­ko­tók ked­vét, hogy részt ve­gye­nek ben­ne, to­váb­bá az an­tik­vá­ri­u­mok is úgy fog­nak rá te­kin­te­ni, mint olyan le­he­tő­ség­re, amely több­let­for­gal­mat ered­mé­nyez­het ná­luk.

Bár kü­lön­fé­le köny­ves kez­de­mé­nye­zé­sek­ről volt szó, az jól lát­ha­tó, hogy a si­ker sok­fé­le­kép­pen el­ér­he­tő – a ki­tar­tó mun­ka, a biz­tos hát­tér vagy a kö­zös­ség ere­je egy­aránt le­het dön­tő té­nye­ző.

Idén nyá­ron Szél­ró­zsa – a szer­ve­zők a ta­lál­ko­zó hon­lap­ján kí­vül sa­ját blo­got és Fa­ce­book-ol­dalt is üzem­be ál­lí­tot­tak. Re­mél­he­tő­leg a jó pél­dák­ból ta­nul­va meg­győ­ző tel­je­sít­ményt fog­nak nyúj­ta­ni az on-line kom­mu­ni­ká­ció te­rén.

Nagy Ben­ce


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
HE­TI ÚT­RA­VA­LÓ
Egyházunk egy-két hete
Csúcs­ élmény Sopronban
Csa­lád a gyü­le­ke­zet­ben – gyü­le­ke­zet a csa­lád­ban
Pozsgay Imre
Nők Bé­kás­me­gye­ren
De­ák-nap 2010
Re­to­ri­ká­tól vi­lág­já­rá­sig
Víz, víz, tisz­ta víz… de med­dig?
„Bor­ban az igaz­ság, bor­ban a vi­gasz…”
Mik­ko csán­gált Bar­ca­ság­ban
Keresztutak
Em­lé­ke­zés a pro­tes­táns pá­tens­re
Pres­bi­te­rek se­reg­lé­se
Új ér­se­k a Finn Evan­gé­li­kus Egy­ház élén
Evangélikusok
„Az Úr erőt ad min­den ne­héz­ség­ben!”
Far­kas­há­zi Fe­renc
In memoriam Vér­tesy Ru­dolf
Be­mu­tat­ko­zik a Csor­nai Evan­gé­li­kus Egy­ház­köz­ség
e-világ
In­do­néz egy­há­zi ve­ze­tő teo­ló­gi­án­kon
Fo­ga­dás az in­do­néz nagy­kö­vet­sé­gen
KDNP-elnök az „eklézsiabizniszről” és az ország kiárusításáról
„Min­dent meg­vizs­gál­ja­tok”
Ve­szítsd el, ara­nyozd be vagy fesd ki!
Keresztény szemmel
„Cif­ra ki­csiny le­ve­lek, vannak benn üres he­lyek”
Vi­rá­gok és va­sár­na­pok
A hét témája
A meg­ren­dí­tő ere­jű pas­sió­já­ték tit­ka
a Nagyheti események
Szent Már­ton temp­lo­ma Zil­lis­ben: A láb­mo­sás (1109–1114)
Le­o­nar­do da Vin­ci: Az utol­só va­cso­ra (1495–1497/98)
El Gre­co: Jé­zus ki­űzi a ku­fá­ro­kat a temp­lom­ból (1610 k.)
Gi­o­van­ni Bel­li­ni: Krisz­tus az Olaj­fák hegyén (1459 k.)
Ro­gi­er van der Wey­den: Krisz­tus le­vé­te­le a ke­reszt­ről (1435 k.)
Pe­ter Pa­ul Ru­bens: A lán­dzsa­szú­rás (1606–1610 k.)
Al­brecht Alt­dor­fer: Pi­lá­tus kéz­mo­sá­sa (1509–1518)
Giot­to: Jú­dás csók­ja (1304–1306)
evél&levél
Bach kö­ze­lé­ben…
Hozzászólás Ri­bár Já­nos es­pe­res úr­ írásához
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
A vasárnap igéje
Ki a ki­rály?
Az öröm von­zá­sá­ban
A nagy le­lep­le­ző­dés
Mély­be
Oratio oecumenica
Oratio ˝cumenica
Oratio ˝cumenica
Gyermekvár
Ked­ves Gye­re­kek!
ÉnekKincsTár
Be­kö­szön­tő
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2010 13 Ve­szítsd el, ara­nyozd be vagy fesd ki!

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster