EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2010 - 36 - Lelkészi munkaévkezdés északon

Egyházunk egy-két hete

Hozzászólás a cikkhez

Lelkészi munkaévkezdés északon

Hét­száz mé­ter ma­gas­ság­ban, a Mát­rá­ban gyűl­tek össze kö­zös év­kez­dés­re au­gusz­tus 27-én és 28-án az Észa­ki Egy­ház­ke­rü­let lel­ké­szei. A ke­rü­let kö­ze­pe tá­ján fek­vő hely­szín, a re­for­má­tus egy­ház Rá­day Kon­fe­ren­cia-köz­pont­ja min­den szem­pont­ból meg­fe­le­lő­nek bi­zo­nyult a hét­köz­na­pok­ból va­ló el­vo­nu­lás­ra és a ta­lál­ko­zás­ra.

A mátrai ta­lál­ko­zó ke­re­tét az a négy igei al­ka­lom ad­ta, me­lyek – Pálnak és mun­ka­tár­sainak a tör­té­ne­tei alap­ján – az együtt­mű­kö­dés­ről, a fe­szült­ség­ről, az együtt imád­ko­zás­ról és egy­más szá­mon tar­tá­sá­ról szól­tak dr. Joób Má­té, Cser­há­ti­né Sza­bó Iza­bel­la, dr. Fa­bi­ny Ta­más és Györ­fi Mi­hály tol­má­cso­lá­sá­ban. A kö­zös­ség meg­élé­sé­hez a ha­gyo­má­nyos is­ten­tisz­te­le­ti és if­jú­sá­gi éne­kek öröm­te­li ének­lé­se is hoz­zá­já­rult.

Az el­ső na­pon Tóth Já­nos és Kocs­ev Mik­lós, a Gyök­össy In­té­zet mun­ka­tár­sai a lel­ké­szi hi­va­tás és a ma­gán­élet min­den­na­pi ki­hí­vá­sa­it ál­lí­tot­ták elő­adá­suk – és az azt kö­ve­tő fó­rum­be­szél­ge­tés – fó­ku­szá­ba. Az al­kal­mon szá­mos ér­té­kes és konst­ruk­tív gon­do­lat, il­let­ve nem­egy­szer vi­tát in­dí­tó hoz­zá­szó­lás hang­zott el, pél­dá­ul: „A mun­ká­ba be­le­ros­ka­dó lel­kész nem lel­ke­sí­ti a gyü­le­ke­ze­tet.”

An­nak el­le­né­re, hogy egy egész ke­rü­let lel­ké­szei – mint­egy nyolc­va­nan – gyűl­tek össze, be­mu­tat­ko­zás­ra is sor ke­rült. Szük­ség is volt rá, hi­szen a hat egy­ház­me­gye szol­gá­lat­te­vői rit­káb­ban ta­lál­koz­nak ily mó­don egy­más­sal, más­részt az el­múlt hó­na­pok­ban több új lel­késszel is gaz­da­go­dott a ke­rü­let. Aki­nek nem volt elég a más­fél órás – já­té­kos és meg­le­he­tő­sen vi­dám han­gu­la­tú – be­mu­tat­ko­zás, es­te a szer­ve­zett, még­is kö­tet­len be­szél­ge­té­sek so­rán, te­rí­tett asz­ta­lok mel­lett foly­tat­hat­ta az is­mer­ke­dést.

A szom­bat reg­ge­li úr­va­cso­rás is­ten­tisz­te­le­tet kö­ve­tő­en Ben­ce Im­re es­pe­res mu­tat­ta be a ké­szü­lő, az Észa­ki Egy­ház­ke­rü­let ál­tal össze­ál­lí­tott, Óra­rend cí­met vi­se­lő 2010/2011-es gyü­le­ke­ze­ti mun­ka­prog­ra­mot, amely idén – szem­ben az elő­ző há­rom évi­vel – in­kább fü­zet for­má­jú lesz. A je­len­le­gi ter­vek sze­rint a ti­zen­hét so­ro­zat tö­mö­ren ki­dol­go­zott té­ma­ja­vas­la­ta­i­hoz az egy­há­zi hon­la­pok­ról le­het majd le­töl­te­ni a kü­lön­bö­ző ki­egé­szí­tő anya­go­kat. Az es­pe­res el­mond­ta, hogy a ki­ad­vány főbb cél­ja a gyü­le­ke­ze­tek ta­ní­tá­sa, a ren­de­zett­ség és a test­re szab­ha­tó­ság szem­pont­ja­it szem előtt tart­va.

Az egy­ház­ke­rü­let ve­ze­tő­sé­gét fó­rum­be­szél­ge­tés ke­re­té­ben Bu­day Bar­na­bás lelkész kér­dez­te örö­mök­ről, fé­lel­mek­ről, stressz­ről, meg­úju­lás­ról, a ke­rü­let ar­cu­la­tá­ról, egy­ház­ról és po­li­ti­ká­ról. Utol­só na­pi­ren­di pont­ként Krá­mer György es­pe­res mu­tat­ta be a Dél-pes­ti Egy­ház­me­gye ál­tal már ja­nu­ár­tól tesz­telt di­gi­tá­lis mun­ka­nap­lót. A lel­ké­szi mun­ka mér­he­tő­sé­gét és az ön­el­len­őr­zést is lehetővé tevő prog­ram – re­mé­nyek sze­rint – ha­ma­ro­san fel­vált­ja majd a pa­pír ala­pú szol­gá­la­ti nap­lót. A fel­hasz­ná­ló­ba­rát in­ter­ne­tes al­kal­ma­zás­nak szá­mos elő­nye van a ha­gyo­má­nyos for­má­hoz ké­pest, a hoz­zá­szó­lá­sok pe­dig nagy­ban se­gí­tik a fej­lesz­tő­ket a mi­nél szé­le­sebb kör­ben el­fo­ga­dás­ra ta­lá­ló vál­to­zat ki­dol­go­zá­sá­ban.

Az ed­di­gi egy­na­pos ta­lál­ko­zó idén két­na­pos­ra bő­vült, a po­zi­tív vissza­jel­zé­sek és ta­pasz­ta­la­tok azon­ban ar­ra bá­to­rít­ják az egy­ház­ke­rü­let ve­ze­tő­sé­gét, hogy jö­vő­re még egy nap­pal hosszabb együtt­lét le­gyen a cél. Az egy­ház­ke­rü­let lel­ké­sze­i­nek négy­ötö­dét meg­moz­ga­tó össze­jö­ve­tel re­mél­he­tő­leg lel­ki és szel­le­mi fel­üdü­lést adott a részt­ve­vők­nek, akik Ap­Csel 15,36 sza­va­i­val tá­voz­hat­tak: „Tér­jünk vissza, lá­to­gas­suk meg a test­vé­re­ket va­la­mennyi vá­ros­ban…”

Hor­váth-He­gyi Áron


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Egy­szer majd el­jön a nap
Bú­csúz­ko­dók
To­mi lám­pács­ká­ja
HE­TI ÚT­RA­VA­LÓ
Egyházunk egy-két hete
Tan­év­ lel­ki tan­tár­gyak­kal
Lelkészi munkaévkezdés délen
Lelkészi munkaévkezdés nyugaton
Lelkészi munkaévkezdés északon
Aki biblikus, szeretetben gazdag, hitvalló gyülekezetet álmodott
A Du­na jobb part­já­ról a bal part­já­ra
Kántortovábbképző
Kereszthordozó eltökéltség
Keresztutak
Mindnyájunk ünnepe
Magyar napok Kolozsvárott
Ma­gyar evan­gé­li­kus temp­lom a fe­ke­te ne­gyed­ben
Evangélikusok
Az utolsó (evangélikus) egyházjogász?
Kán­tor volt Ga­lya­te­tőn
e-világ
Prog­ra­mok in­ter­ne­te­zés­hez: Fi­re­fox
Keresztény szemmel
Egy­mon­da­tos ta­ná­rok
Tan­év­kez­dő kér­dé­sek és két­sé­gek
A mag­ve­tő és az egy­há­zi is­ko­lák
A hét témája
„Tenger harcon át”­
Egy tel­jes élet – az ige vi­lá­gos­sá­gá­ban
Száz éve szü­le­tett Joób Oli­vér evan­gé­li­kus lel­kész
evél&levél
Kincs­ke­re­sők Pi­lis­csa­bán
Közlemények, nyilatkozatok
KÉSZ – kér­dé­se­ket éb­resz­tő szín­ház
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
„Ta­ní­tott egy éle­ten át”
Kár­pit­ki­ál­lí­tás a „he­gyen”
Fél év­szá­za­dos a nagy­tar­csai fa­lu­mú­ze­um
Templom
Ha van kö­zös aka­rat…
Hab­csó­kos, gyü­möl­csös le­pény
A vasárnap igéje
Mi ha­tá­roz meg? Ki­hez kö­tő­dünk?
Oratio oecumenica
Oratio ˝cumenica
Cantate
Mely igen jó az Úr­is­tent di­csér­ni
Felemelt tekintettel, felemelt szívvel
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2010 36 Lelkészi munkaévkezdés északon

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster