EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2010 - 36 - Prog­ra­mok in­ter­ne­te­zés­hez: Fi­re­fox

e-világ

Hozzászólás a cikkhez

Prog­ra­mok in­ter­ne­te­zés­hez: Fi­re­fox

Cikk­so­ro­za­tunk­ban az öt leg­nép­sze­rűbb bön­gé­szőt mu­tat­juk be. A prog­ra­mok mind­egyi­ke ki­bő­vít­he­tő, mi azon­ban azok­ra a fel­hasz­ná­lók­ra kon­cent­rá­lunk, akik nem kí­ván­nak ki­egé­szí­tők­kel bí­be­lőd­ni, ha­nem te­le­pí­tés után már csak in­ter­ne­tez­ni sze­ret­né­nek.

Ne­héz úgy be­szél­ni a „Tűz­ró­ká­ról”, hogy ne a ki­egé­szí­tők, il­let­ve a ma­xi­má­lis bő­vít­he­tő­ség ke­rül­jön a kö­zép­pont­ba. A Fi­re­fox­nak ugyan­is ez ad­ja a sa­vát-bor­sát, ez­zel ír(t) tör­té­nel­met. Je­len­leg a vi­lág má­so­dik leg­nép­sze­rűbb ilyen szoft­ve­re, így egy­re töb­ben ta­nul­ják meg he­lye­sen ki­ej­te­ni a ne­vét, amely még vé­let­le­nül sem „fi­re­foksz”.

Az 1.0 ver­zió 2004. no­vem­ber 9-én je­lent meg, de a 0.1-es kez­de­ti vál­to­za­tig egé­szen 2002. szep­tem­ber 23-ig kell vissza­te­kint­sünk. Il­let­ve ne is te­kint­sünk, néz­zük in­kább, mit is tud a je­len­le­gi sta­bil ver­zió, amely idén jú­li­us 23-ától el­ér­he­tő.

Egy fül nem fül?

So­kan gon­dol­ko­dás nél­kül rá­vág­nák, hogy elő­ször a Fi­re­fox­ban volt el­ér­he­tő a több­fü­les bön­gé­szés. Bár a fel­hasz­ná­lók tö­me­gei va­ló­ban itt ta­lál­koz­tak ve­le, az el­ső­ség di­cső­sé­ge nem ezt a szoft­vert il­le­ti. Az Ope­ra már tíz év­vel ez­előtt ké­pes volt er­re. Ez­zel együtt, azt hi­szem, el­vi­tat­ha­tat­lan, hogy a vi­lág a Fi­re­fox­ból is­mer­te meg a Mo­zil­la bön­gé­sző­je ál­tal si­ker­re vitt meg­ol­dást.

Több éve so­kunk szá­má­ra már el­kép­zel­he­tet­len a fü­lek nél­kü­li bön­gé­sző: az egyik oldal be­töl­tő­dé­se alatt rá­pil­lan­tunk a má­sik­ra. Minden­nek azon­ban hát­rá­nya is le­het, hi­szen egy fül le­fa­gyá­sa „min­dent visz”, sok­szor ezer ka­rak­ter­nyi mun­ká­kat el­tün­tet­ve. A friss Fi­re­fox-fő­ver­zió leg­fon­to­sabb újí­tá­sa a – Ch­ro­me-nál már is­mer­te­tett – össze­om­lás el­le­ni vé­de­lem volt: ha egy fül le­fagy, a töb­bi eb­ből mit sem ész­lel.

Egy bön­gé­sző, ren­ge­teg kül­ső

Szin­tén a Fi­re­fox emel­te be a köz­tu­dat­ba a bő­vít­mé­nye­ket, me­lyek­ből már tíz­ezer­nél is töb­bet ta­lál­ha­tunk a prog­ram­hoz. A le­töl­tött bő­vít­mé­nyek szá­ma nem­rég ha­lad­ta meg a két­mil­li­ár­dot.

Fel­hasz­ná­lói fe­lü­let­ként har­minc­ezer kö­rü­li té­mát hasz­nál­ha­tunk. A hi­va­ta­los nyel­ve­zet sze­rint „per­so­ná­nak” ne­ve­zett té­mák­kal kü­lön­fé­le ki­né­ze­te­ket ad­ha­tunk a bön­gé­sző­nek, egé­szen a fel­is­mer­he­tet­len­sé­gig masz­kí­roz­va a szoft­vert.

In­tel­li­gens mo­só­por he­lyett

in­tel­li­gens cím­sor

Gyak­ran elő­for­dul, hogy egy ol­dal cí­mé­re csak fé­lig em­lék­szünk. Ilyen­kor jön jól a tűz­ró­kás in­tel­li­gens cím­sor, amely a fé­lén­ken be­pö­työ­gött ol­dal­cím­rész­let­ből meg­pró­bál­ja ki­ta­lál­ni, hogy mi­re is gon­dol­tunk. Az au­to­ma­ti­kus ki­egé­szí­tő szol­gál­ta­tás egy le­gör­dü­lő lis­tá­ba ren­de­zi az előz­mé­nyek­ből és a könyv­jel­ző­ként el­men­tett web­ol­da­lak­ból a le­het­sé­ges ta­lá­la­to­kat. És hogy mi­től in­tel­li­gens? Nos, a cím­sor hasz­ná­lat so­rán fo­lya­ma­to­san ta­nul, az­az iga­zo­dik a pre­fe­ren­ci­ák­hoz, és egy­re jobb ta­lá­la­to­kat ad vissza. A funk­ció el­ső, a Fi­re­fox 3.0-ban ta­lál­ha­tó ver­zi­ó­ja óta le­he­tő­ség van az ered­mé­nyek to­váb­bi fi­no­mí­tá­sá­ra is.

Fi­re­fox mint tit­kos ügy­nök

A Fi­re­fox alap­ver­zi­ó­já­ban is van he­lyes­írás-el­len­őr­ző, jel­szó­ke­ze­lő és pri­vát mód is. Ez utób­bi „ese­mény utá­ni” ver­zi­ó­já­nak te­kint­he­tő a „web­hely el­fe­lej­té­se” funk­ció, amely az előz­mé­nyek­nél hasz­nál­ha­tó. Azok­ban az ese­tek­ben se­gít ez a meg­ol­dás, ami­kor egy már meg­lá­to­ga­tott ol­dal­hoz kap­cso­ló­dó összes ada­tun­kat tö­röl­ni sze­ret­nénk. Ilyen­kor ez­zel az egyet­len gomb­bal gya­kor­la­ti­lag sem­mis­sé te­szünk min­dent, ami ar­ról árul­ko­dik, hogy egy bi­zo­nyos web­ol­dal bár­mely al­ol­da­lán bár­mi­kor is jár­tunk.

A fej­lesz­tők mind­egyik ope­rá­ci­ós rend­szer hasz­ná­ló­já­ra gon­dol­tak, így a Fi­re­fox Win­dow­son kí­vül az App­le gé­pe­in fu­tó OS X-en, a Li­nux rend­sze­re­ken, il­let­ve az ezek­hez ha­son­ló, Unix-ala­pú rend­sze­rek több­sé­gén is hi­bát­la­nul mű­kö­dik.

A ter­vek sze­rint ok­tó­ber­ben vagy no­vem­ber­ben je­le­nik meg a Fi­re­fox 4. Az őszi vál­to­zat a se­bes­ség to­váb­bi nö­ve­lé­se mel­lett ren­ge­teg na­gyobb újí­tást tar­tal­maz majd, töb­bek kö­zött ala­po­san meg­újul a ke­ze­lő­fe­lü­let, va­la­mint a jö­vő sze­le­ként már je­len lé­vő HTML5 tech­no­ló­gi­át is tá­mo­gat­ja majd a vi­lág má­so­dik leg­nép­sze­rűbb bön­gé­sző­je.

Ba­logh Csa­ba


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Egy­szer majd el­jön a nap
Bú­csúz­ko­dók
To­mi lám­pács­ká­ja
HE­TI ÚT­RA­VA­LÓ
Egyházunk egy-két hete
Tan­év­ lel­ki tan­tár­gyak­kal
Lelkészi munkaévkezdés délen
Lelkészi munkaévkezdés nyugaton
Lelkészi munkaévkezdés északon
Aki biblikus, szeretetben gazdag, hitvalló gyülekezetet álmodott
A Du­na jobb part­já­ról a bal part­já­ra
Kántortovábbképző
Kereszthordozó eltökéltség
Keresztutak
Mindnyájunk ünnepe
Magyar napok Kolozsvárott
Ma­gyar evan­gé­li­kus temp­lom a fe­ke­te ne­gyed­ben
Evangélikusok
Az utolsó (evangélikus) egyházjogász?
Kán­tor volt Ga­lya­te­tőn
e-világ
Prog­ra­mok in­ter­ne­te­zés­hez: Fi­re­fox
Keresztény szemmel
Egy­mon­da­tos ta­ná­rok
Tan­év­kez­dő kér­dé­sek és két­sé­gek
A mag­ve­tő és az egy­há­zi is­ko­lák
A hét témája
„Tenger harcon át”­
Egy tel­jes élet – az ige vi­lá­gos­sá­gá­ban
Száz éve szü­le­tett Joób Oli­vér evan­gé­li­kus lel­kész
evél&levél
Kincs­ke­re­sők Pi­lis­csa­bán
Közlemények, nyilatkozatok
KÉSZ – kér­dé­se­ket éb­resz­tő szín­ház
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
„Ta­ní­tott egy éle­ten át”
Kár­pit­ki­ál­lí­tás a „he­gyen”
Fél év­szá­za­dos a nagy­tar­csai fa­lu­mú­ze­um
Templom
Ha van kö­zös aka­rat…
Hab­csó­kos, gyü­möl­csös le­pény
A vasárnap igéje
Mi ha­tá­roz meg? Ki­hez kö­tő­dünk?
Oratio oecumenica
Oratio ˝cumenica
Cantate
Mely igen jó az Úr­is­tent di­csér­ni
Felemelt tekintettel, felemelt szívvel
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2010 36 Prog­ra­mok in­ter­ne­te­zés­hez: Fi­re­fox

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster