EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2010 - 36 - Mindnyájunk ünnepe

Keresztutak

Hozzászólás a cikkhez

Mindnyájunk ünnepe

Közös is­ten­tisz­te­let az öku­me­ni­kus székházban

Új kez­de­mé­nye­zés­ként, ám ha­gyo­mány­te­rem­tő szán­dék­kal hív­ta meg a Ma­gyar­or­szá­gi Egy­há­zak Öku­me­ni­kus Ta­ná­csa (ME­ÖT) a ha­zai ke­resz­tény egy­há­za­kat az ál­lam­ala­pí­tás ün­ne­pe al­kal­má­ból tar­tott is­ten­tisz­te­let­re. A fe­le­ke­zet­kö­zi al­ka­lom­nak, ame­lyet Sch­mitt Pál köz­tár­sa­sá­gi el­nök, Rét­he­lyi Mik­lós nem­ze­ti erő­for­rá­so­kért fe­le­lős mi­nisz­ter és több ál­lam­tit­kár is meg­tisz­telt je­len­lé­té­vel, az öku­me­ni­kus szék­ház ká­pol­ná­ja adott ott­hont az ün­nep elő­es­té­jén.

A ró­mai és gö­rög ka­to­li­kus test­vér­egy­há­zak­kal kö­zö­sen tar­tott is­ten­tisz­te­le­ten je­len volt Pas­kai Lász­ló bí­bo­ros, Kiss-Ri­gó Lász­ló sze­ged–csa­ná­di me­gyés püs­pök, Ko­csis Fü­löp gö­rög ka­to­li­kus és Szé­kely Já­nos ró­mai ka­to­li­kus püs­pök, Krá­nitz Mi­hály rek­tor­he­lyet­tes, illetve Mo­hos Gá­bor, a ka­to­li­kus püs­pö­ki kon­fe­ren­cia tit­ká­ra is. A ha­tá­ron túl­ról ér­ke­zett ven­dé­gek kö­zött volt Csűry Ist­ván nagy­vá­ra­di és Fa­ze­kas Lász­ló rév­ko­má­ro­mi re­for­má­tus püs­pök, va­la­mint Nagy Bé­la kár­pát­al­jai re­for­má­tus fő­gond­nok. A ha­zai pro­tes­táns egy­há­zak kép­vi­se­le­té­ben – má­sok mel­lett – részt vett az al­kal­mon az evan­gé­li­kus egy­ház mind­há­rom püs­pö­ke – Itt­zés Já­nos, Gáncs Pé­ter és Fa­bi­ny Ta­más –, Lack­ner Pál pro­tes­táns tá­bo­ri püs­pök, Hu­szár Pál re­for­má­tus egy­há­zi fő­gond­nok, va­la­mint Len­gyel An­na és Ben­czúr Lász­ló evan­gé­li­kus egy­ház­ke­rü­le­ti fel­ügye­lő.

A 90. zsol­tár ének­lé­se után Sze­bik Im­re nyu­gal­ma­zott evan­gé­li­kus püs­pök kö­szön­töt­te a meg­hí­vott ven­dé­ge­ket és a ká­pol­nát meg­töl­tő gyü­le­ke­ze­tet. Az ál­lam­ala­pí­tás mind­nyá­junk ün­ne­pe, hi­szen ele­ink is részt vet­tek a nem­zet lét­re­jöt­té­ben, ak­kor még a ka­to­li­kus ke­resz­tény hit el­kö­te­le­zett­je­i­ként – fo­gal­ma­zott a ME­ÖT el­nö­ke. Majd Szent Ist­ván ki­rá­lyunk Im­re fi­á­hoz írt in­tel­mei kö­zül ki­emel­te a tü­re­lem, a bölcs ta­nács­adás, va­la­mint a jó­ság és ir­gal­mas­ság gya­kor­lá­sá­nak min­dig idő­sze­rű gon­do­la­tát.

Az Erős vár a mi Is­te­nünk kö­zös el­ének­lé­sét kö­ve­tő­en Bölcs­kei Gusz­táv re­for­má­tus püs­pök, a zsi­nat lel­ké­szi el­nö­ke hir­det­te az igét Ef 6,1–5 alap­ján. Szólt ar­ról, hogy az ál­lam fel­ada­ta a rend­te­rem­tés az anar­chia kö­ze­pet­te, az ál­lam­pol­gár­nak pe­dig jog­kö­ve­tő ma­ga­tar­tást kell ta­nú­sí­ta­nia. A gyer­me­kek szü­lők irán­ti tisz­te­le­te az élet alap­ve­tő rend­je. Akik­nek – Is­ten után – éle­tün­ket kö­szön­het­jük, azo­kat föl­di éle­tük vé­gé­ig fi­gye­lem­mel kell kí­sér­nünk, és biz­to­sí­ta­nunk kell szá­muk­ra mind­azt, ami­re szük­sé­gük van. A szü­lők fel­ada­ta pe­dig a gyer­mek­ál­dás öröm­te­li el­fo­ga­dá­sa és az utó­dok­nak az Úr ta­ní­tá­sa sze­rin­ti ke­resz­tény ne­ve­lé­se. A csa­lád az ál­lam leg­ki­sebb élő kö­zös­sé­ge, er­re épül a nem­zet. Ezt fel­ad­ni fe­le­lőt­len­ség, vé­del­me mind­nyá­junk szent kö­te­les­sé­ge – emel­te ki az ige­hir­de­tő.

Az is­ten­tisz­te­let li­tur­gi­á­já­ban a ró­mai és a gö­rög ka­to­li­kus egy­ház ré­szé­ről Pas­kai Lász­ló bí­bo­ros és Ko­csis Fü­löp püs­pök, va­la­mint a ME­ÖT tag­egy­há­za­i­nak ve­ze­tő püs­pö­kei és el­nö­kei vet­tek részt. Ének­kel a Lu­the­rá­nia ének­kar tag­jai – Kamp Sa­la­mon kar­nagy ve­ze­té­sé­vel –, il­let­ve egy al­kal­mi or­to­dox ka­ma­ra­kó­rus szol­gált.

Ezt kö­ve­tő­en Bölcs­kei Gusz­táv meg­ál­dot­ta az új ke­nye­ret mint a Te­rem­tő aján­dé­kát, és imád­ság­ban kér­te, hogy min­den csa­lád asz­ta­lá­ra jus­son a min­den­na­pi tes­ti és a lel­ki ele­del­ből is.

Ál­dás­mon­dás­sal és nem­ze­ti imád­sá­gunk, a Him­nusz el­ének­lé­sé­vel ért vé­get az ál­lam­ala­pí­tás­ra és a ke­resz­tény­ség fel­vé­te­lé­re em­lé­ke­ző öku­me­ni­kus is­ten­tisz­te­let, amely­nek per­sely­ado­má­nya – Bó­na Zol­tán­nak, a ME­ÖT fő­tit­ká­rá­nak be­je­len­té­se alap­ján, az ő kö­szö­net­mon­dá­sá­val – az ár­víz­ká­ro­sul­tak tá­mo­ga­tá­sát szol­gál­ta.

Sz. I.


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Egy­szer majd el­jön a nap
Bú­csúz­ko­dók
To­mi lám­pács­ká­ja
HE­TI ÚT­RA­VA­LÓ
Egyházunk egy-két hete
Tan­év­ lel­ki tan­tár­gyak­kal
Lelkészi munkaévkezdés délen
Lelkészi munkaévkezdés nyugaton
Lelkészi munkaévkezdés északon
Aki biblikus, szeretetben gazdag, hitvalló gyülekezetet álmodott
A Du­na jobb part­já­ról a bal part­já­ra
Kántortovábbképző
Kereszthordozó eltökéltség
Keresztutak
Mindnyájunk ünnepe
Magyar napok Kolozsvárott
Ma­gyar evan­gé­li­kus temp­lom a fe­ke­te ne­gyed­ben
Evangélikusok
Az utolsó (evangélikus) egyházjogász?
Kán­tor volt Ga­lya­te­tőn
e-világ
Prog­ra­mok in­ter­ne­te­zés­hez: Fi­re­fox
Keresztény szemmel
Egy­mon­da­tos ta­ná­rok
Tan­év­kez­dő kér­dé­sek és két­sé­gek
A mag­ve­tő és az egy­há­zi is­ko­lák
A hét témája
„Tenger harcon át”­
Egy tel­jes élet – az ige vi­lá­gos­sá­gá­ban
Száz éve szü­le­tett Joób Oli­vér evan­gé­li­kus lel­kész
evél&levél
Kincs­ke­re­sők Pi­lis­csa­bán
Közlemények, nyilatkozatok
KÉSZ – kér­dé­se­ket éb­resz­tő szín­ház
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
„Ta­ní­tott egy éle­ten át”
Kár­pit­ki­ál­lí­tás a „he­gyen”
Fél év­szá­za­dos a nagy­tar­csai fa­lu­mú­ze­um
Templom
Ha van kö­zös aka­rat…
Hab­csó­kos, gyü­möl­csös le­pény
A vasárnap igéje
Mi ha­tá­roz meg? Ki­hez kö­tő­dünk?
Oratio oecumenica
Oratio ˝cumenica
Cantate
Mely igen jó az Úr­is­tent di­csér­ni
Felemelt tekintettel, felemelt szívvel
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2010 36 Mindnyájunk ünnepe

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster