EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2010 - 36 - Kántortovábbképző

Egyházunk egy-két hete

Hozzászólás a cikkhez

Kántortovábbképző

Ha nem is vi­lág­ra­szó­ló, de a részt­ve­vők szá­má­ra ked­ves ju­bi­le­um­ra ke­rült sor a fó­ti Kán­tor­kép­ző In­té­zet­ben. Au­gusz­tus 22. és 27. kö­zött ti­ze­dik al­ka­lom­mal gyü­le­kez­tek össze gya­kor­ló kán­to­rok a to­vább­kép­ző tan­fo­lyam­ra.

A kez­de­ti út­ke­re­sés után fo­ko­za­to­san ala­kult ki, mi­lyen le­gyen a tan­fo­lya­mok idő­be­osz­tá­sa, mi­lyen té­mák és elő­adók se­gít­he­tik egy­há­zunk kán­to­ra­i­nak töl­te­ke­zé­sét. A ki­kris­tá­lyo­so­dott meg­ol­dás: dél­előt­tön­ként egyé­ni órák igény sze­rint, dél­után és es­te pe­dig olyan kon­fe­ren­cia­prog­ra­mok, ame­lyek szé­le­sebb kö­rű ér­dek­lő­dés­re is szá­mot tart­hat­nak.

Idén a hall­ga­tók négy ta­nár­hoz for­dul­hat­tak kér­dé­se­ik­kel. Ecse­di Zsu­zsa az ép­pen ta­nult or­go­na­da­ra­bok­hoz szólt hoz­zá, és új, is­ten­tisz­te­le­ten jól hasz­nál­ha­tó mű­ve­ket aján­lott. Né­meth Csa­ba a gyü­le­ke­ze­ti éne­ke­ket be­ve­ze­tő in­to­ná­ci­ók mű­hely­tit­ka­i­ba avatta be az ér­dek­lő­dő­ket. Ben­ce Gá­bor a ko­rá­lok har­mo­ni­zá­lá­sá­ban se­gí­tett, Pócs Mik­lós pe­dig a részt­ve­vők kar­ve­ze­tés­tu­dá­sát tö­ké­le­te­sí­tet­te.

Ha­gyo­mány, hogy min­den tan­fo­lya­mon tér nyí­lik egy teo­ló­gi­ai elő­adás szá­má­ra is: nyi­tás­ként va­sár­nap es­te dr. Ha­fen­scher Ká­roly a ze­ne evan­gé­li­kus meg­kö­ze­lí­té­sé­ről be­szélt – a Lu­ther­ra uta­ló – Va­ló­ban ör­dö­gö­ket űz? cím­mel. A sok új meg­ál­la­pí­tást tar­tal­ma­zó, gon­do­lat­éb­resz­tő elő­adás meg­ér­de­mel­né, hogy írás­ban mi­nél töb­bek­hez el­jus­son.

Hét­főn es­te Fassang Lász­ló imp­ro­vi­zá­ci­ós kur­zu­sá­ra ke­rült sor, im­már ötö­dik al­ka­lom­mal. Le­bi­lin­cse­lő a ta­pin­tat és nyi­tott­ság, ahogy min­den já­té­kos szá­má­ra meg­ta­lál­ja azt a fel­ada­tot, ame­lyet az illető ép­pen meg tud ol­da­ni: így sen­ki­nek sem kell fe­szé­lyez­ve érez­nie ma­gát. A fog­lal­ko­zás nagy­sza­bá­sú va­ri­á­ció­so­ro­zat­tal zá­rult a Né­künk szü­let­ék mennyei ki­rály kez­de­tű éne­künk­re, majd­nem min­den­kinek a köz­re­mű­kö­dé­sé­vel.

Ked­den dél­után és es­te ma­ra­to­ni prog­ra­mon ve­het­tek részt az ér­dek­lő­dők. Bor­sá­nyi Már­ton – aki idén fe­jez­te be csem­ba­ló­ta­nul­má­nya­it a lip­csei ze­ne­aka­dé­mi­án, és ősz­től Bá­zel­ban ta­nul to­vább – sa­ját hang­sze­rét is ma­gá­val hoz­va a bil­len­tyűs hang­sze­rek kü­lön­bö­ző han­go­lá­si le­he­tő­sé­ge­i­ről be­szélt igen ér­dek­fe­szí­tő­en, majd né­hány mű elő­adá­sán ke­resz­tül mu­tat­ta be a han­go­lá­sok „egyé­ni­sé­gét”, jel­leg­ze­tes­sé­ge­it. Az est vé­gé­re már min­den­ki felszámolta eset­le­ges elő­íté­le­te­it, és át­él­te: a csem­ba­ló hang­zá­sa be­tölt­he­ti a te­ret, si­mo­gat­hat­ja a fü­let, „csak” jó hang­szer­re, meg­fe­le­lő­en ér­zé­ke­nyen bil­len­tő elő­adó­ra és jó han­go­lás­ra van szük­ség.

Szer­dán kü­lön­bö­ző ko­rú és élet­hely­ze­tű, fő­ál­lás­ban al­kal­ma­zott, il­let­ve más mun­ka mel­lett szol­gá­la­tot vál­la­ló kán­to­rok be­szél­tek ki­sebb vagy na­gyobb gyü­le­ke­ze­tük éle­té­ről. Far­kas­né Gom­bár Il­di­kó (Kis­kő­rös), Ke­ve­há­zi Már­ta (Pi­lis), Ker­tész At­ti­la (Deb­re­cen) és Sza­bó­né Bán Il­di­kó (Érd) át­fo­gó – né­hol még a vá­ros be­mu­ta­tá­sá­ra is ki­ter­je­dő – be­szá­mo­ló­ja nyo­mán ki­raj­zo­ló­dott, me­lyek az ál­ta­lá­nos jel­lem­zők, és me­lyek a he­lyi sa­já­tos­sá­gok. Ben­ce Gá­bor mo­de­rá­lá­sá­val igen élénk be­szél­ge­tés ala­kult ki a min­den­kit érin­tő té­má­ról.

Csü­tör­tö­kön je­len­tő­sen bő­vült a részt­ve­vők kö­re, mert az in­té­zet ven­dé­gül lát­ta a há­rom nyá­ri tan­fo­lyam elő­adó­it. A dél­utá­ni prog­ra­mot Pócs Mik­lós nyi­tot­ta, aki a kán­tor­kép­ző hon­lap­já­nak (http://kan­tor­ke­p­­zo.lu­the­ran.hu) lét­re­ho­zó­ja és gon­do­zó­ja. Be­szélt a lap fel­épí­té­sé­ről, az ál­lan­dó és vál­to­zó, egy­re bő­vü­lő anya­gok­ról.

Az Egy­ház­ze­nei segéd­anyag cí­mű „fi­ók” anya­ga más­fél éve gyű­lik: a ja­va­solt ének­rend­ben ta­lál­ha­tó gra­du­ál­éne­kek­hez és he­ti éne­kek­hez tar­tal­maz elő­já­té­kot, ko­rál­kí­sé­re­tet és kó­rus­mű­vet, az egy­há­zi év min­den va­sár­nap­já­ra és ün­nep­nap­já­ra. Ecse­di Zsu­zsa vál­lal­ko­zott ar­ra, hogy át­né­zi, ér­té­ke­li és rend­sze­re­zi mind­azo­kat az or­go­na­da­ra­bo­kat, ame­lyek PDF fájl­ban hoz­zá­fér­he­tők. A majd más­fél száz mű­ből vá­lo­ga­tott, kedv­csi­ná­ló be­mu­ta­tó ke­re­té­ben hu­szon­öt kom­po­zí­ció hang­zott el, az össze­ál­lí­tón kí­vül Ecse­di Klá­ra, Solt­ész Pet­ra, Iker Bor­bá­la, Ker­tész At­ti­la, Pócs Mik­lós és Né­meth Sán­dor elő­adá­sá­ban.

A nap zá­rá­sa­ként mind­há­rom nyá­ri tan­fo­lyam éle­té­be be­te­kin­tést nyerhettek a résztvevők, majd ol­dot­tabb ke­re­tek kö­zött örül­tek az egy­más­sal va­ló ta­lál­ko­zás­nak.

Az együtt töl­tött na­po­kat zso­lozs­ma-is­ten­tisz­te­le­tek ke­re­tez­ték (a GyLK 646 és 647 rend­jei sze­rint). A reg­ge­li pri­ma imád­sá­gok gyü­le­ke­ze­ti kör­ben zaj­lot­tak. Szer­dán új­don­ság­ként a Krisz­tus-di­csé­ret (GyLK 645) kö­zös el­vég­zé­sé­re ke­rült sor. Az es­ti imád­sá­gok (ve­spe­ra és komp­le­t­óri­um) lel­ké­szi szol­gá­la­tát No­votny Dá­ni­el és Ha­fen­scher Ká­roly (aki a hét te­ma­ti­ká­ját is össze­ál­lí­tot­ta a Ró­mai le­vél alap­ján) vál­lal­ta.

szo-la


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Egy­szer majd el­jön a nap
Bú­csúz­ko­dók
To­mi lám­pács­ká­ja
HE­TI ÚT­RA­VA­LÓ
Egyházunk egy-két hete
Tan­év­ lel­ki tan­tár­gyak­kal
Lelkészi munkaévkezdés délen
Lelkészi munkaévkezdés nyugaton
Lelkészi munkaévkezdés északon
Aki biblikus, szeretetben gazdag, hitvalló gyülekezetet álmodott
A Du­na jobb part­já­ról a bal part­já­ra
Kántortovábbképző
Kereszthordozó eltökéltség
Keresztutak
Mindnyájunk ünnepe
Magyar napok Kolozsvárott
Ma­gyar evan­gé­li­kus temp­lom a fe­ke­te ne­gyed­ben
Evangélikusok
Az utolsó (evangélikus) egyházjogász?
Kán­tor volt Ga­lya­te­tőn
e-világ
Prog­ra­mok in­ter­ne­te­zés­hez: Fi­re­fox
Keresztény szemmel
Egy­mon­da­tos ta­ná­rok
Tan­év­kez­dő kér­dé­sek és két­sé­gek
A mag­ve­tő és az egy­há­zi is­ko­lák
A hét témája
„Tenger harcon át”­
Egy tel­jes élet – az ige vi­lá­gos­sá­gá­ban
Száz éve szü­le­tett Joób Oli­vér evan­gé­li­kus lel­kész
evél&levél
Kincs­ke­re­sők Pi­lis­csa­bán
Közlemények, nyilatkozatok
KÉSZ – kér­dé­se­ket éb­resz­tő szín­ház
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
„Ta­ní­tott egy éle­ten át”
Kár­pit­ki­ál­lí­tás a „he­gyen”
Fél év­szá­za­dos a nagy­tar­csai fa­lu­mú­ze­um
Templom
Ha van kö­zös aka­rat…
Hab­csó­kos, gyü­möl­csös le­pény
A vasárnap igéje
Mi ha­tá­roz meg? Ki­hez kö­tő­dünk?
Oratio oecumenica
Oratio ˝cumenica
Cantate
Mely igen jó az Úr­is­tent di­csér­ni
Felemelt tekintettel, felemelt szívvel
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2010 36 Kántortovábbképző

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster