EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2010 - 49 - Gyer­mek­vár és Bo­hó­cos tár­sas­já­ték

Kultúrkörök

A hó­nap köny­ve(i) – 30% kedvezménnyel a luther kiadótól

Hozzászólás a cikkhez

Gyer­mek­vár és Bo­hó­cos tár­sas­já­ték

A gye­re­kek­re gon­dolt a Lu­ther Ki­adó, ami­kor de­cem­ber­ben Gyer­mek­vár cí­mű fü­ze­te­it, va­la­mint a Bo­hó­cos tár­sas­já­té­kot kí­nál­ja egy cso­mag­ban 30 szá­za­lé­kos ked­vez­ménnyel, összesen 1500 forintért. Mind­egyik ki­vá­ló­an al­kal­mas Mi­ku­lás-aján­dék­nak, csak­úgy, mint az ott­ho­ni vagy a gyü­le­ke­ze­ti ka­rá­csony­fa alá.

Az Evan­gé­li­kus Élet ha­sáb­ja­in 2005-ben in­dult a Gyer­mek­vár cí­mű köz­ked­velt so­ro­zat. A gyer­me­kek­nek szó­ló ro­vat, mely­nek Bo­da Zsu­zsa a gaz­dá­ja, hol egy-egy bib­li­ai sze­mély éle­tét ele­ve­ní­ti fel, hol pe­dig egy ki­ta­lált ke­ret­tör­té­net se­gít­sé­gé­vel ta­nít­ja meg vagy is­mé­tel­te­ti át a Szent­írás egyes ré­sze­it. Mind­ezt a ki­seb­bek élet­ko­rá­nak meg­fe­le­lő nyel­ven, hu­mo­ro­san, né­hol iz­gal­ma­san ka­nya­rít­va a me­sé­lés fo­na­lát. Az írá­sok­hoz min­dig tar­to­zik egy-egy rejt­vény is.

A Lu­ther Ki­adó 2007-ben fü­ze­tek­ben ad­ta ki az el­ső két év­fo­lyam há­rom-há­rom so­ro­za­tát Gyer­mek­vár 1. és Gyer­mek­vár 2. cím­mel, a Ma­gyar­or­szá­gi Evan­gé­li­kus Egy­ház Gyer­mek- és If­jú­sá­gi Bi­zott­sá­gá­nak tá­mo­ga­tá­sá­val. A ro­vat­gaz­da szer­kesz­té­sé­ben nap­vi­lá­got lá­tott és Je­nes Ka­ta­lin il­luszt­rá­ci­ó­i­val gaz­da­gí­tott ki­ad­vá­nyok el­ső ré­szé­ben az ol­va­sók Jé­zus cso­da­té­te­le­it is­mé­tel­he­tik át Jó­ná­nak, egy Jé­zus korában élő kép­ze­let­be­li kis­fi­ú­nak a se­gít­sé­gé­vel. De meg­is­mer­ked­het­nek Ani­tá­val is, aki szü­le­i­vel új hely­re köl­tö­zik. Nem­csak új osz­tály­tár­sai és ba­rá­tai lesz­nek, ha­nem a hit­tan­órák vál­to­za­tos per­cei is újabb és újabb iz­gal­mas fel­ada­tok elé ál­lít­ják; mind­két so­ro­zat szer­ző­je Fül­ler Tí­mea.

A fü­zet­ben ta­lál­ha­tó har­ma­dik rész öt kő­épü­le­tet vesz sor­ra a Bib­li­á­ból – Bá­bel tor­nyát, Je­ri­kó és Ni­nive vá­ros­fa­la­it, Fi­lip­pi bör­tön­épü­le­tét, va­la­mint Pi­lá­tus hely­tar­tói pa­lo­tá­ját –, majd a hoz­zá­juk fű­ző­dő tör­té­net fel­ele­ve­ní­té­se után vál­to­za­tos rejt­vé­nyek­kel igyek­szik el­mé­lyí­te­ni az épü­le­tek­kel kap­cso­la­tos is­me­re­te­ket.

A má­so­dik kö­tet­ben – amely­nek nem­csak szer­kesz­tő­je, de szer­ző­je is Bo­da Zsu­zsa – a gye­re­kek Al­bert és Pong­rác lo­vag­gal kel­het­nek út­ra, hogy Ba­jusz ki­rály egér­rág­ta kó­de­xe alap­ján ők is tel­je­sít­sék a bib­li­ai tör­té­ne­tek­hez kap­cso­ló­dó pró­bá­kat, és együtt meg­ta­lál­ják a Tu­dás er­de­jé­ben meg­bú­jó vá­rat. A má­so­dik so­ro­zat Jó­zsef tör­té­ne­tét ele­ve­ní­ti fel. A har­ma­dik­nak Pan­ni és Zsol­ti a fő­sze­rep­lő­je, akik nagy­pa­pá­juk­kal együtt azt a pad­lá­son ta­lált fü­ze­tet la­poz­zák át, ame­lyet még ne­ki ké­szí­tett az ő evan­gé­li­kus lel­kész nagy­pa­pá­ja.

A Gyer­mek­vár 1–2. cí­mű, A5-ös mé­re­tű ki­ad­vá­nyok ki­vá­ló­an al­kal­ma­sak ar­ra, hogy a ben­nük ta­lál­ha­tó, egy-egy ol­dal­nyi hosszú­sá­gú szö­ve­ge­ket el­ol­vas­va és a hoz­zá­juk kap­cso­ló­dó rejt­vé­nye­ket meg­old­va a gye­re­kek rö­vid idő alatt meg­is­mer­ked­je­nek vagy új­ra ta­lál­koz­za­nak bi­zo­nyos bib­li­ai tör­té­ne­tek­kel. A ké­pes fel­ada­to­kat lel­ké­szek, hit­ok­ta­tók is jól tud­ják hasz­nál­ni a fog­lal­ko­zá­so­kon.

A de­cem­ber­ben ked­vez­ménnyel kap­ha­tó cso­mag­ban egy tár­sas­já­té­kot is ajánl a ki­adó. Már a já­ték­me­ző ma­ga is – amely egy szí­nes, vi­dám bo­hóc­alak – ked­vet csi­nál a já­ték ki­pró­bá­lá­sá­hoz. A mel­lé­kelt negy­ven­nyolc kár­tyán sze­rep­lő meg­ha­tá­ro­zá­sok alap­ján bib­li­ai sze­mé­lye­ket és tár­gya­kat kell fel­is­mer­ni. Egy pél­da, ami­kor sze­mély(eke)t ke­re­sünk: Nem fé­lünk a vad­ál­la­tok­tól sem (6 pont); Egy éj­sza­ka még­is meg­ijed­tünk, de nem hol­mi ra­ga­do­zó mi­att (5 pont); Ak­kor nagy fé­nyes­ség vett kö­rül min­ket (4 pont); A hal­lot­tak­nak utá­na­jár­tunk (3 pont); Az Úr an­gya­la je­lent meg ne­künk (2 pont); Lát­tuk a já­szol­ágy­ban a kis­de­det (1 pont). A já­té­ko­sok­nak az az ér­de­kük, hogy a hat meg­adott meg­ha­tá­ro­zás kö­zül a mi­nél több pon­tot érő­nél ta­lál­ják ki a ke­re­sett sze­mélyt vagy tár­gyat.

Csa­lád­ban, gyü­le­ke­ze­ti és is­ko­lai hit­tan­órán, if­jú­sá­gi bib­lia­kör­ben, gyer­mek­-bib­liakö­ri órá­kon vagy tá­bo­rok­ban, ve­tél­ke­dők­ön re­mek szó­ra­ko­zá­si le­he­tő­sé­get kí­nál a Bo­da Zsu­zsa ál­tal ké­szí­tett tár­sas­já­ték.

Ba­log Esz­ter


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Oratio ˝cumenica
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
A meg­győ­ző­dé­ses hit for­mál, nö­ve­ke­dés­re sar­kall
Joób Oli­vér: Ün­nep
HE­TI ÚT­RA­VA­LÓ
Egyházunk egy-két hete
Beiktatták a Magyarországi Evangélikus Egyház új elnök-püspökét
Új fe­je­zet az egy­ház­ve­ze­tés­ben
Aj­tó­nyi­tás – ad­vent­vá­ró hét­vé­ge
Keresztutak
Dé­li áram­lat Eu­ró­pá­ban
Az em­mau­si úton
Meg­kez­dő­dött a sze­re­tet.éh­ség ad­ven­ti ado­mány­gyűj­tés
Már nem az a kér­dés, hogy van-e ki­út
Tet­te­ink be­szél­nek – sza­va­ink cse­lek­sze­nek
Mind­nyá­jan „ka­ra­ván­do­rok” va­gyunk
Ta­izé – Rot­ter­dam
Evangélikusok
Szép­fa­lu­si Ist­ván em­lé­ke­ze­te
Is­tent hir­det­ve – a Na­pot ku­tat­va
In me­mo­riam Se­ben Ist­ván evan­gé­li­kus lel­kész
Em­lé­kez­zünk Ze­len­ka Pál­ra!
e-világ
Bib­lia­ver­seny – bör­tö­nök­ben
Öku­me­ni­kus ima­szo­ba a Csong­rád Me­gyei Rend­őr-fő­ka­pi­tány­sá­gon
Ant­ark­tisz, az „utol­só” kon­ti­nens
Keresztény szemmel
Ad­ven­ti sám­li
„In­to­ná­ció”
Név­te­len le­ve­lek és hi­te­les in­for­má­ci­ók
„Fé­lek a gö­rö­gök­től, ha aján­dé­kot hoz­nak is” – avagy ce­le­bek az egy­há­zak kö­rül
E heti Luther-idézet
Luther Idézet
Kultúrkörök
A Pe­tő­fi nem­zet­ség nyo­má­ban – Hosszú­fa­lu­tól Bu­da­fo­kig
Ma­gyar Mi­ku­lás és a nagy­ka­rá­cso­nyi sze­re­tet­pos­ta
Gyedmaróz, Santa Claus és a többiek…
Bib­li­ai tör­té­ne­tek – úgy, aho­gyan a né­zők ké­rik
Ma­da­rat tol­lá­ról, re­for­má­tort nyel­vé­ről
Gyer­mek­vár és Bo­hó­cos tár­sas­já­ték
Akik a ká­nok föld­jén jár­tak
A vasárnap igéje
(Ít)éle­tes öle­lés
Szószóró
Ho­gyan él­het­jük meg az ad­ven­tet?
Cso­csó és kla­ri­nét
Vi­gyázz, kész, program!
KÖ­SZI if­jú­sá­gi nap a Fa­sor­ban
Cantate
Ó, jöjj, ó, jöjj, Im­má­nu­el
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2010 49 Gyer­mek­vár és Bo­hó­cos tár­sas­já­ték

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster