EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2011 - 02 - Képeslapok Győrből

Hozzászólás a cikkhez

Képeslapok Győrből

Szeptember elején, egy szép napsütéses napon a győri evangélikus Öregtemplom oltárát állták körül a Péterfy Sándor Evangélikus Oktatási Központ tantestületének tagjai és munkatársai, hogy egy közösségben – az úrvacsora közösségében –, ismert énekek éneklésével, a tékozló fiú történetében rejlő mélységek és magasságok megismerésével lépjék át az új tanév küszöbét, és az atyai szeretet áldásával induljanak és forduljanak a rájuk bízott gyermekek, fiatalok felé.

Igazi indulásunk akkor van egyéni és közösségi életünkben, ha megtaláljuk azt az alapot, azt a közös kiindulópontot, amelyre építkezhetünk, amelyhez vissza lehet térni sok kerülőút és zsákutca után, hogy onnan valami egészen újat teremtsünk, újból elinduljunk. Ez a közös kiindulópont nem lehet más, mint átélni és megtapasztalni az atyai, isteni szeretet páratlanságát.

„És útra kelve el is ment az apjához. Még távol volt, amikor apja meglátta őt, megszánta, elébe futott, nyakába borult, és megcsókolta őt.” (Lk 15,20)

Az ölelés ajándéka szólalt meg a tanévnyitó igehirdetésének szolgálatában. Az ölelés gazdagságát élhetjük át a mindennapokban: „örülök neked” egy köszöntés és üdvözlés gesztusában, baráti vállveregetés egy győztes meccs után, bátorítás és biztatás a nehéz és küzdelmes feladatoknál, a „szeretlek” kifejezése, a védelem és biztonság, a vigasztalás és megbocsátás jele. Az ölelések sorában azonban kiemelkedik egy, amellyel a tékozló fiú apja fordul hűtlen fiához, amiben megláthatjuk az atyai ölelést: Isten szeretetét és a bennünket veszni nem hagyó gondoskodását. Az elrontott dolgok helyrehozása, a rosszul meghozott döntések kijavítása, a bukásokból való felállások, a visszafordulások és az újrakezdés lehetősége sohasem egyedül a mi kezünkben van, hanem az Istennél.

Mozdulj meg! – szólnak reggeli áhítataink arról, hogy nem maradhatunk tétlenek, nem topoghatunk egy helyben, hanem a köszöntéstől el kell jutnunk az eljövetelig. Útközben ugyan sok a buktató, néha nagyon is nekiiramodunk a dolgoknak, sietünk vagy siettetünk eseményeket, futunk és megbotlunk, sőt nagyokat esünk, de felállunk, ha engedjük, hogy a felénk nyújtott atyai kéz hordozzon és megtartson, Jézus hozzánk is eljöjjön, és szívünkbe költözzön. Érkezését jelezte számunkra a karácsonyi, betlehemi istálló felett megállott fényes csillag. Egy különleges csillag, amely egyszerre jelezte, hogy a szeretet, valódi ünnep és az útmutatás csillaga ez. Együtt élhettük át a csodát az Öregtemplom félhomályában, a gyertyák fénye, a fiatalok által mondott versek és liturgikus szövegek, saját imádságaink és közös éneklésünk alatt.

Óvodás, kiselsős, nagygimnazista lesz a gyermekem

A január az óvodák-iskolák életében a következő nevelési évre való felkészülés intenzív időszaka is egyben. Hamarosan döntenek a szülők, melyik óvoda, általános iskola, illetve gimnázium tanári kara lesz segítségükre gyermekük nevelésében-oktatásában. Az intézmények bemutatkoznak, megismertetik programjukkal a szülőket, fiatalokat. A gimnáziumok felvételi vizsgák során győződnek meg a jelöltek alkalmasságáról.

Így teszünk évről évre mi is, hogy minél több evangélikus családhoz eljusson hívó szavunk. Lassan két évtizede már, hogy a lutheri pedagógiai elvek mentén neveljük a ránk bízottakat. Pedagógiai szolgálatunkat a tudományos műveltség, a keresztyén erkölcs és a türelmes szeretet hármas egysége vezérli. Hálával tölt el bennünket, hogy a szülők elfogadják és támogatják nevelési célkitűzéseinket, támogatják a felekezetek szerinti hitoktatást. Örömmel tapasztaljuk, hogy évről évre nő azoknak a tanulóknak a száma, akik érettségi tárgyként is választják a hittant. Természetesen közülük nem mindenki akar teológiára menni, egyszerűen fontosnak tartják a tantárgyat, s nem elhanyagolható az sem, hogy szorosan kötődnek a tárgyat tanító evangélikus, református vagy katolikus lelkészhez.

Azt is jól érzékelik a diákok, hogy az a tudás, amelyre itt tesznek szert, szinte minden más tantárgyban is hasznosítható. Történelemben való jártasságuk, irodalmi műveltségük, a zene és képzőművészetek iránti fogékonyságuk, a társadalmi és természeti környezethez való viszonyuk egészen más dimenzióba kerül, mint a megszokott, hiszen a diákok a hittan tárgy keretei között nemcsak bibliaismeretet és dogmatikát tanulnak, hanem alapos tudást szereznek egyháztörténetből is. Ismerkednek a világvallásokkal, tanulmányozzák a jézusi etikát, elsajátítják a keresztény etika normáit a családi, a társadalmi élet, valamint a munka területén. Eközben észrevétlenül növekszik felelősségérzetük a teremtett világ, az embertársak és az élet védelme iránt. Nem elhanyagolható az sem, hogy a közismereti tárgyakat tanító nevelők is érzékelik, hogy a diákok szövegértelmezési kompetenciái az ószövetségi és újszövetségi iratok tanulmányozása során folyamatosan fejlődnek.

Jézus kopogtat… az oviban is

Óvodánkban törekvésünk, hogy a „reguláció, imitáció, inspiráció” harmóniáját a keresztyén ember lutheri szabadságában valósítsuk meg. Mindezt tesszük a játék és a mese nyelvén, melyet ebben az életkorban a legjobban értenek a gyermekek. Szándékunk, hogy aki nyitott erre, átélhesse ennek békéjét.

Jézus hívja... a kisiskolásokat is

A kisgyermekek sikeres bevezetése az iskolás élet rejtelmeibe örök életre szól. A nyugalmat, harmóniát, kiszámíthatóságot, biztonságot nyújtó tanító mindezt tudja. Pedagógiai tapasztalata, a munkája nyomán átélt élmények zálogai a kisgyermek egészséges lelkületű fejlődésének. Iskolánk alsó tagozatában összeszokott, egymást segítő és inspiráló közösség dolgozik. Munkánk sikerének fontos feltétele a szülőkkel való együttműködés. A napi kapcsolattartáson kívül szakmai segítséget is kívánunk nyújtani a nagy sikerű Útjelzők sorozatunkkal, ahol neves előadók, gyakorló szakemberek osztják meg tudásukat és tapasztalataikat az érdeklődőkkel. Így járt nálunk – a teljesség igénye nélkül – Gombocz János, Hoffmann Rózsa, dr. Bagdy Emőke, Vekerdy Tamás.

Közösségünk nagy hangsúlyt fektet a nemzeti identitás, a keresztyén magyar kultúra megismertetésére és ápolására. A tananyagon kívül a délutáni – kötetlenebb – elfoglaltságokba is becsempésszük azokat a tevékenységeket, melyek ezt szolgálják. Így ismerkednek meg diákjaink népszokásokkal, dalokkal, táncokkal, hagyományos kézműves technikákkal, kismesterségekkel.

Jézus várja... a fiatalokat is

Az ifjúkor számtalan útvesztőjében minden fiatal csak az észrevétlenül, de sok helyen kifeszített korlátok között tud biztonsággal közlekedni. Ezek a védelmező és kapaszkodást biztosító korlátok a nagydiákok számára is a folyton megerősítést kívánó hitből, a biztos tudást jelentő igényes szellemiségből épülnek. Ehhez kíván a gimnázium a szülők elképzeléseit támogatva megfelelő lelki, szellemi, tárgyi környezetet biztosítani. A szigorú tanári követelmények teljesítésén kívül az iskolai elfoglaltságok gazdag kínálata teszi élményszerűvé a diákéveket.

Az alábbiakban ezekből adunk rövid ízelítőt.

Comenius iskolai együttműködések projekt

Iskolánk a neuendettelsaui (Bajorország) Laurentius-Realschuléval több éve ápol kapcsolatokat. Az iskolával két sikeres Comenius-programot valósítottunk már meg. A korábbi projektek után 2010-ben is megpályáztuk és el is nyertük a Comenius-program nyújtotta újabb EU-támogatást. A projekt két évre szól, ezúttal 2012-ig dolgozik együtt a két intézmény.

Az együttműködés témája az integráció, az elesettek, rászorultak, betegek, fogyatékosok, idősek megismerése, elfogadása, segítése. A győri Evangélikus Szeretetház és a neuendettelsaui Diakonisches Werk a részt vevő iskolák közelében működik. A győri idősek otthona és a fogyatékosokat segítő bajor műhely ideális helyszíneket biztosít a program megvalósításához. A diákok megismerkednek ezeknek az intézményeknek a munkájával, interjúkat készítenek a szeretetházak lakóival. Jézus gyógyításait témául választva bábelőadás keretében dolgozzák fel ezt a témát. Honlapot készítenek, és a két iskola összeállít egy közös naptárt is, amelyhez szintén ez a téma szolgáltatja az alapot. Négy alkalommal személyes találkozóra is sor kerül.

Finnországi utazás

Örömmel adunk hírt arról, hogy megkaptuk a kuopiói testvérgyülekezetünk visszaigazolását, mely szerint szívesen látnak minket tavasszal Finnországban. A két gyülekezet tagjai már többször találkoztak egymással. Áprilisban egy diákcsapattal kelünk útra, hogy gyülekezetünket, iskolánkat, városunkat, magyar kultúránkat bemutassuk finn testvéreinknek. Terveink szerint tartunk néhány koncertet, táncházat, szervezünk egy kiállítást, még a magyar konyhaművészetből is adunk ízelítőt. Útközben Észtországban is adunk koncertet.

Augsburg

Az augsburgi Stetten iskolával 2004 óta minden évben csereutazások alkalmával találkozunk. A kollégákkal való együttműködésünk során tapasztaljuk, hogy sok a hasonlóság az intézmények között, diákjaink nyitottak a barátságra, az új kultúrák megismerésére, az idegen nyelven való megszólalásra. Az elmúlt esztendőben októberben töltöttünk kilenc napot a testvériskolánkban. Az augsburgi evangélikus gimnáziumban nyolcszáz lányt nevelnek-oktatnak a mienkhez hasonló nevelési elvek mentén. Ezért is öröm évről évre a találkozás. A híres magyar vendégszeretethez hasonló módon fogadták diákjainkat a családok és az iskola. Életre szóló élmény a fiataloknak a találkozás, a számtalan kirándulás. Ezúttal Ulm, München és a bajor-alpokbeli Neuschwanstein nevezetességeit ismerhették meg a diákok, s a látogatás végén már egészen otthonosan mozogtak Augsburgban is. Testvériskolánk igazgatója, Gerhard Schröder még egy rendhagyó történelemórával is megajándékozta diákjainkat. Kiderült számukra, hogy István király és Gizella bajor hercegnő házassága óta mindig voltak kapcsolataink a bajor néppel és uralkodóházakkal.

Márciusban Győrött folytatjuk közös gyökereink felkutatását, és szeretnénk emlékezetessé tenni német barátaink viszontlátogatását.

Orosz nyelv

Kevés középiskola büszkélkedhet azzal, hogy a diákjai 9. osztályban második idegen nyelvként négy nyelvből is választhatnak. Az angol, német, francia mellett egyre népszerűbb az orosz nyelv is. Az utóbbi időben már a tankönyvellátás problémája is megoldódik, s a világháló az orosz betűkkel is könnyedén ad lehetőséget információbővítésre, a nyelvtudás fejlesztésére.

Élményszerű nyelvoktatást jelentő lehetőség az anyanyelvi közeggel való találkozás. Ezen a téren az orosz még nem veszi fel a versenyt az angollal és a némettel, de ügyesen tájékozódva, a lehetőségeket kihasználva diákjaink már több alkalommal megmutathatták nyelvtudásukat az iskolán kívül is.

„Aki csak egy kicsit tud egy idegen nyelven, jobban örül neki, mint aki jól tudja. A félig-tudóké az öröm.” (Friedrich Nietzsche) Ennek a mondásnak a szellemében készültünk egy projekttel a nyelvek európai napja alkalmából rendezett vetélkedőre, ahol oroszból egyetlen indulóként kaptak dicséretet és különdíjat a négyfős csapat tagjai.

A városban működő orosz–magyar baráti közösség is meghívott bennünket egy meghitt találkozóra, ahol verssel, zenével, dallal bizonyíthattuk, hogy a tananyagon kívül az orosz irodalomban és országismeretben is van már némi jártasságunk. A kedves fogadtatás, az orosz származású emberekkel való találkozás során megerősítést nyertünk, hogy önként választva ez a nyelvismeret is igazi élményt és remélhetőleg a későbbiekben hasznosítható tudást jelent.

Amerikai tanárok csendeshétvégéje Győrben

Több mint tízéves kapcsolat fűz bennünket az irvine-i Evangélikus Concordia Egyetemhez. Európában számos országban dolgoznak, tanítanak, nevelnek a Kaliforniából és az USA számos államából érkező fiatal tanárok evangélikus intézményekben. Az európai szolgálaton lévők rendszeresen találkoznak csendeshétvégén.

Ezúttal decemberben Győrött került sor erre a találkozóra. A messziről érkezett fiataloknak bemutattuk intézményünket, s előadást tartottunk a magyarországi evangélikus nevelés sajátosságairól. Büszkeséggel töltött el bennünket, hogy néhány végzős diákunk is részt vett a találkozón, s angoltudásuk nagy elismerést váltott ki a vendégek körében. A csendeshétvégén a lelki épülés 1Kor 12,2 alapján zajlott. „Mert ahogyan a test egy, bár sok tagja van, de a test valamennyi tagja, noha sokan vannak, mégis egy test, ugyanúgy a Krisztus is.” A hétvége lehetőséget adott a konferencia résztvevőinek arra, hogy erejük megújuljon, vállalt szolgálatukban megerősödjenek, s Krisztus szeretete elérje őket.

Uniós pályázatok

Iskolánk öt európai uniós pályázatot adott be a 2009–2010-es tanévben, ebből négy pályázat volt sikeres. Ezek a következők:

1. Audiovizuális emlékgyűjtés a Péterfyben

Az Európai Unió által támogatott projektre Győrből két közoktatási intézmény pályázott sikeresen, melyek közül az egyik iskolánk volt.

A pályázat célja a közelmúlt, hazánk 1939–1990 közötti történelmi eseményeinek feltárása, bemutatása a hétköznapi emberek szemszögéből. Ennek keretében az iskola diákjai két történelem szakos pedagógus irányításával videointerjúkat készítenek közvetlen környezetükben olyanokkal, akik saját személyes emlékeik elmesélésével árnyaltabbá és színesebbé teszik az adott korszak történelmi képét, s ezáltal közelebb hozzák azt a mai középiskolás korosztályhoz. Örvendetes, hogy diákjaink közül többen a nagyszüleikkel készítettek interjút. Első interjúalanyunk egyenesen Amerikából érkezett, hogy unokája kérdéseire a kamerák előtt válaszoljon.

A tanárok és a diákok tanfolyamokon ismerkedhettek meg az interjú- és filmkészítés rejtelmeivel. A pályázatnak köszönhetően az iskola kamerával és a filmvágáshoz szükséges szoftverrel gazdagodott. Az elkészült anyagokat a továbbiakban a Terror Háza Múzeum munkatársai összesítik, s a legjobb felvételekből digitális tananyagot is készítenek.

2. A fenntartható életmódot és az ehhez kapcsolódó viselkedésmintákat ösztönző kampányok

Pályázatunk célja, hogy intézményünk gyermek- és felnőttközössége elkötelezett legyen a környezetvédelem, a fenntartható fejlődés mellett.

Diákjaink érdekes előadásokat hallgathattak meg e témában. Gadó György és Kézdy Edit biológusoknak, a téma szakértőinek vetített képes, interaktív előadásai – Az ökológiai lábnyom, illetve A globális klímaváltozás címmel – nagy hatással voltak a hallgatóságra. Hasonlóképpen nagy érdeklődés övezte Szigeti Cecília egyetemi adjunktus Fenntartható fejlődés, Csorbáné Farkas Zsófia iskolalelkész Emberi felelősség a teremtésben, valamint Ócsai Zoltán igazgató lelkész Csend a lelke mindennek című előadását. Különleges alkalom volt a biológus és a lelkészek különböző nézőpontjaiból hallani a témáról.

A tájbejárások során hazánk legszebb nemzeti parkjaiba juthattak el a diákok. Az Aggteleki Nemzeti Parkban megismerték a biogazdálkodást, a Duna–Ipoly Nemzeti Parkban a biofarmon történő gazdálkodást tanulmányozták. A Fertő–Hanság Nemzeti Parkban az élőhelyek rehabilitációjának fontosságára figyeltek, míg a Duna–Dráva Nemzeti Parkban a napenergia felhasználásának lehetőségeit ismerték meg. A Kőszegi Tájvédelmi Körzetben a védett madárfajokat, a Szigetközben az állat- és növénytársulásokat figyelték meg.

3. Tehetséggondozással a tudásalapú társadalomért

Iskolánk tanulói nagy számban vesznek részt a Tehetségpontok által meghirdetett tehetségfejlesztő foglalkozásokon. A zenében tehetséges diákjaink az adventi koncerten ajándékozták meg az iskolaközösséget és a gyülekezet tagjait. Tantárgygondozó kollégáink Révfülöpön és Győrben szerveztek szakmai találkozókat, amelyeken elsősorban az ország evangélikus intézményeiből érkezett tanárok vettek részt, és vizsgálták a tehetséggondozás még kiaknázatlan forrásait.

Felnőtteknek tavasszal és ősszel az Útjelző – őszintén a gyermeknevelésről című előadás-sorozat keretein belül két témában rendeztünk találkozót. A projekt segítségével programokat szerveztünk az úgynevezett jeles napokhoz kötődően, így rendeztük meg például a kiszebabahajtást, a Gergely-járást, a pünkösdi királyválasztást, a szüreti mulatságot, a Márton- és a Mihály-napi ünnepeket. Ezekre az alkalmakra a szülőket is meghívtuk, és a gyermekek versekkel, énekekkel, és általuk készített tárgyakkal elevenítették fel a régi hagyományokat.

Fontos szempont számunkra, hogy a tehetség ápolása már kisiskolás korban elkezdődjön. Ennek keretében egyéni fejlesztési terv alapján készítettük fel tanulóinkat az első osztálytól a tizenkettedik évfolyamig az idegen nyelvi, matematikai, művészeti (rajz, báb, ének-zene), irodalmi és természettudományos versenyekre.

4. Pedagógusképzések – pedagógusok új szerepben

Forradalmian új körülmények között vehet részt több évig tartó továbbképzésen három pedagógus egy nyertes pályázatnak köszönhetően. A projektben részt vevők csökkentett időkeretben, de teljes állásukat megtartva végezhetik tanulmányaikat. Egy gimnáziumi tanárunk az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán mozgókép- és médiakultúra szakra jár, egy tanító kollégánk a Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Karán gyógytestnevelő szakképesítést szerez, míg egy óvodapedagógusunk a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen közoktatási vezetői szakot végez.


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Képeslapok Győrből
Tanár úr, kérem…
Az evangélikus országos gyermek- és ifjúsági munka szíve
Mitől lehetsz jó vezető?
Fiatalok az egyházban
Emlékezzünk Vladár Gábor egyházkerületi felügyelőre
2011 – események, évfordulók
Fundamentum
Hivatal és hivatás egyházi szolgálatban
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Megosztható a szeretet?
Ki a régiből, arccal az új felé!
Misszió – puskából
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
„Jó klímát teremteni!”
Petőfi Sándor, az evangélikus egyház és az európai uniós elnökség
Pápai megemlékezés evangélikus költőnk születésnapján
Keresztutak
Aliansz-imahét
Vallási vezetők találkozóját kezdeményezte a pápa
László Gyula emlékezete
Keresztény szemmel
Két fontos mondat
A hét témája
„A poharat csak Jézus segítségével tudtam letenni”
A templomépítő legendája
Közlemények, nyilatkozatok
Taizé – Rotterdam
Népszerű Szent Jakab
A közelmúlt krónikája
Az Óbudai Evangélikus Egyházközség
Szentpétery Péter
A gömöri Verne Gyula
E heti Luther-idézet
Semper reformanda
Kultúrkörök
Schmidt Egon varázskönyve
Tudományok bűvöletében
Jegyzetlapok
Boci, boci, tarka…
Az oláh, a tót meg a cigány
Haláluk után is „élő” evangélikus kalendáriumszerkesztők
Oratio oecumenica
Oratio ˝cumenica
Cantate
Szép, fényes Hajnalcsillagom
Csillag született…
Az ünnep igéje
Ébresztő!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2011 02 Képeslapok Győrből

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster