EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2011 - 02 - Az evangélikus országos gyermek- és ifjúsági munka szíve

Hozzászólás a cikkhez

Az evangélikus országos gyermek- és ifjúsági munka szíve

Megújult a Magyarországi Evangélikus Egyház Gyermek- és Ifjúsági Osztályának (GYIO) honlapja. Alábbi összeállításunkban nem csak a karácsonyra időzített arculatváltásról beszélgetünk az osztály munkatársaival. Szó esik a szervezés alatt álló, február 12-i Szélrózsa-utótalálkozóról és a nyári ifjúsági táborokról is.

A GYIO eddigi internetes oldalán számtalan – az osztály által kiadott Ifjúsági Óra (ifjúsági csoportvezetők lapja) és Ötlettár (gyermekmunkások lapja) korábbi számaiban megjelent – segédanyagból válogathattak az odalátogatók. Mindezek az anyagok a december 24-én indult új honlapon http://gyio.hu is fellelhetők lesznek, de feltöltésük egyelőre még folyamatban van – tudtuk meg Pál Mariettától, aki harmadik éve dolgozik az osztályon gyermek- és ifjúsági referensként.

– Célunk, hogy a honlapon folyamatosan bővülő segédanyagbázis legyen elérhető, amelyet nemcsak mi, az osztály munkatársai gyarapítanánk újabb és újabb ötletekkel, hanem mások is feltöltenék rá a gyülekezetükben már kipróbált és jól bevált játékokat, feladatsorokat, karácsonyi és húsvéti színdarabokat. Fontos, hogy ehhez a közös kincshez mindenki hozzátegye a magáét.

A honlapon ráadásul nem csak a már említett két folyóirat még raktáron lévő példányaiból lehet majd rendelni. Terveik szerint arra is lesz lehetőség, hogy a gyülekezetek (egyházmegyék) és az iskolák – bizonyos feltételek mellett – kikölcsönözhessék a GYIO tulajdonában lévő társasjátékokat, technikai eszközöket, hogy azokkal ne csak a saját programjaikat tudják színesíteni, hanem a „köztes időben” mások is használhassák őket.

– Azon munkálkodunk, hogy az osztály valóban az országos gyermek- és ifjúsági programok szíve legyen – fogalmaz Marietta.

Az evangélikus gyermek- és ifjúsági munka elsősorban gyülekezeti szinten és az oktatási intézményekben folyik, erre a GYIO-nak leginkább az általa kiírt pályázatokon keresztül van rálátása. Tavaly például a 266 gyülekezetből közel 150 igényelt és kapott támogatást gyermek- és/vagy ifjúsági programok, rendezvények szervezéséhez, vagy kapott hozzájárulást a fiataloknak a Szélrózsa országos evangélikus ifjúsági találkozón való részvételéhez. Az elbírálás során előnyt élveztek azok a pályázatok, amelyek legalább három gyülekezet és/vagy oktatási intézmény közös programjához igényeltek támogatást.

– A jövőben is kívánatosnak tartjuk és támogatjuk azokat a kezdeményezéseket, amelyekben több gyülekezet fog össze azért, hogy megszólítsa a fiatalabb korosztályokat – mondta el Huszák Zsolt ifjúsági referens, aki több mint öt éve dolgozik az osztályon.

A GYIO munkáját a 2009. május 25-én újraalakult Gyermek- és Ifjúsági Bizottság koordinálja és segíti, melynek elnökével, Smidéliusz Gáborral napi kapcsolatban állnak az osztály munkatársai. A GYIO egyik fő feladata – a bizottság által meghatározott irányvonalak mentén – a nagyobb gyermek- és ifjúsági rendezvények, továbbá a tematikus (például zenei, hagyományőrző és kézműves), illetve korosztályok szerinti országos táborok megszervezése. A kamaszkorba lépő fiataloktól a fiatal felnőttekig tartó célcsoporton belül kiemelten is fontosnak tartják a konfirmandus korosztály elérését, gyülekezeti és egyházi kötődésük megerősítését.

– Idén nyáron első ízben fogunk tábort rendezni a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület konfirmandusainak. A korábbi években az országos evangélikus konfirmandustábor és a tavaly már országos rendezvényként megszervezett Kerkit (déli kerületi konfirmandus- és ifjúsági tábor) várta e korosztályt. További újdonság, hogy az eddig a Magyarországi Evangélikus Ifjúsági Szövetség (Mevisz) által támogatott vaktábor is a mi szárnyaink alá kerül – tudtuk meg Grendorf-Balogh Melindától. A lelkésznő tavaly július óta dolgozik hivatalosan is az osztályon többek között a táborszervezés felelőseként.

A nyári táborok még messze vannak, a Szélrózsa-utótalálkozóig azonban – melynek szervezéséből a GYIO is alaposan kiveszi a részét – már nem kell olyan sokat aludni: február 12-én lesz a Marczibányi Téri Művelődési Központban.

„Hosszabbítás. Az a lehetőség, amikor a nyári Szélrózsa-élményeket feleleveníthetem, illetve esetleg először átélhetem. (…) Várunk szeretettel mindenkit – nem csak azokat, akikkel találkoztunk Szarvason – erre az egész napos rendezvényre!” – írta a Szélrózsa-utótalálkozó plakátjának még karácsony előtt minden gyülekezethez és oktatási intézményhez eljuttatott kísérőlevelében Mesterházy Balázs „Szélrózsa-atya”.

Vitális Judit


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Képeslapok Győrből
Tanár úr, kérem…
Az evangélikus országos gyermek- és ifjúsági munka szíve
Mitől lehetsz jó vezető?
Fiatalok az egyházban
Emlékezzünk Vladár Gábor egyházkerületi felügyelőre
2011 – események, évfordulók
Fundamentum
Hivatal és hivatás egyházi szolgálatban
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Megosztható a szeretet?
Ki a régiből, arccal az új felé!
Misszió – puskából
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
„Jó klímát teremteni!”
Petőfi Sándor, az evangélikus egyház és az európai uniós elnökség
Pápai megemlékezés evangélikus költőnk születésnapján
Keresztutak
Aliansz-imahét
Vallási vezetők találkozóját kezdeményezte a pápa
László Gyula emlékezete
Keresztény szemmel
Két fontos mondat
A hét témája
„A poharat csak Jézus segítségével tudtam letenni”
A templomépítő legendája
Közlemények, nyilatkozatok
Taizé – Rotterdam
Népszerű Szent Jakab
A közelmúlt krónikája
Az Óbudai Evangélikus Egyházközség
Szentpétery Péter
A gömöri Verne Gyula
E heti Luther-idézet
Semper reformanda
Kultúrkörök
Schmidt Egon varázskönyve
Tudományok bűvöletében
Jegyzetlapok
Boci, boci, tarka…
Az oláh, a tót meg a cigány
Haláluk után is „élő” evangélikus kalendáriumszerkesztők
Oratio oecumenica
Oratio ˝cumenica
Cantate
Szép, fényes Hajnalcsillagom
Csillag született…
Az ünnep igéje
Ébresztő!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2011 02 Az evangélikus országos gyermek- és ifjúsági munka szíve

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster