EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2011 - 02 - Ki a régiből, arccal az új felé!

Élő víz

Hozzászólás a cikkhez

Ki a régiből, arccal az új felé!

Egy újabb naptári év ért véget. Sokunk számára ez a visszatekintés ideje – és persze a tervezgetésé is. Idő az összegzésre és arra, hogy céljainkat újra a középpontba állítsuk.

Milyen volt a 2010-es év? Borzalmas? Átlagosan jó? Olyan év, amelyben jó és rossz dolgok egyaránt előfordultak? Kifejezetten nehéz? És mi a helyzet 2011-gyel – milyen új reményekkel és várakozásokkal vágsz neki az új esztendőnek? Nagyobb pályamódosítás vagy előrelépés a karrieredben? Jelentős fejlődés a vállalkozásodban? Új célok lelki, szellemi vagy a testi fejlődésedben?

Január elseje körül gyakran úgy érezzük, hogy az új év kezdete valaminek az újrakezdésére ad lehetőséget. Vannak, akik újévi fogadalmakat is tesznek, és megígérik maguknak, hogy „Soha többé…”, vagy „Ezután mindig…”. Ezek mögött a fogadalmak mögött jó szándék húzódik, azonban később, mikor először nem tudjuk őket megtartani, és elbukunk, inkább elkedvetlenítenek, mint segítenek.

Ahelyett, hogy fogadalmakat tennél (melyeket oly könnyű megtörni), miért nem tűzöl ki célokat? A cél abban más, hogy irányt mutat egy elérni kívánt eredmény felé, de emellett lehetőséget ad az újrakezdésekre. Hogy segítséget nyújtsak a vissza- és az előretekintésben, a következő alapelveket ajánlom végiggondolásra. Ezek egy régi, de az idő által kipróbált és igazolt könyvből, a Bibliából valók.

  1. Ne időzz túl sokat a múltban; tanulj belőle, és haladj tovább. „…de egyet teszek: ami mögöttem van, azt elfelejtve, ami pedig előttem van, annak nekifeszülve futok egyenest a cél felé, Isten mennyei elhívásának a Krisztus Jézusban adott jutalmáért.” (Fil 3,14)
  2. Mikor tervezel, a hosszú távú befektetéseket részesítsd előnyben (melyek általában kemény munkával járnak) a rövid távú előnyökkel szemben. „A szorgalmasnak a tervei csak hasznot hoznak, de mindenki, aki elsieti a dolgát, csak ínségbe jut.” (Péld 21,5) „Vágyik a lustának a lelke, de hiába, a szorgalmasnak beteljesül a vágya.” (Péld 13,4; Szent István társulati fordítás)
  3. Légy kész a terved módosítására – ha szükséges. „Az embernek az értelme terveli ki útját, de az Úr irányítja járását.” (Péld 16,9) „Bízzál az Úrban teljes szívből, és ne a magad eszére támaszkodj! Minden utadon gondolj rá, és ő egyengetni fogja ösvényeidet.” (Péld 3,5–6)
  4. A sikerért való küzdelemben lásd meg Isten szerepét. „Bízd az Úrra dolgaidat, akkor teljesülnek szándékaid.” (Péld 16,3) „Sokféle szándék van az ember szívében, de csak az Úr tanácsa valósul meg.” (Péld 19,21)
  5. Fontos döntések előtt kérd ki megbízható barátok és tapasztalt emberek véleményét. „Tanácsadás erősíti meg a terveket, és irányítás kell a hadviseléshez.” (Péld 20,18) „Meghiúsulnak a tervek, ha nincs tanácskozás, de megvalósulnak, ha van sok tanácsadó.” (Péld 15,22)
  6. Oszd meg másokkal a siker gyümölcseit. „Van, aki bőven osztogat, mégis gyarapszik, más meg szűken méri a járandóságot, mégis ínségbe jut. Az ajándékozó bővelkedik, és aki mást felüdít, maga is felüdül.” (Péld 11,24–25). „Aki megkönyörül máson, az magával tesz jót, a saját húsába vág, aki irgalmatlan.” (Péld 11,17; Szent István társulati fordítás)
  7. Ismerd fel, hogy egy vágyott cél elérése érdekében el kell szenvedni bizonyos kellemetlenségeket. „Akinek nincsen ökre, annak tiszta a jászola, de nagy jövedelmet csak erős ökör hoz.” (Péld 14,4; Szent István társulati fordítás)
  8. Ne azzal töltsd az idődet, hogy a terveidet újra és újra „ízlelgeted”, hanem fogj a megvalósításukhoz! „Minden munkának megvan a maga haszna, de akinek csak a szája jár, az ínségbe jut.” (Péld 14,23)
  9. Vedd észre, hogy Istennek sokkal inkább a személyed és a munkád a fontos, mint a pozíciód. „Mert csak én tudom, mi a tervem veletek – így szól az Úr –: békességet és nem romlást tervezek, és reményteljes jövőt adok nektek. Megtaláltok engem, ha kerestek, és teljes szívvel folyamodtok hozzám.” (Jer 29,11.13)

Robert J. Tamasy


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Képeslapok Győrből
Tanár úr, kérem…
Az evangélikus országos gyermek- és ifjúsági munka szíve
Mitől lehetsz jó vezető?
Fiatalok az egyházban
Emlékezzünk Vladár Gábor egyházkerületi felügyelőre
2011 – események, évfordulók
Fundamentum
Hivatal és hivatás egyházi szolgálatban
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Megosztható a szeretet?
Ki a régiből, arccal az új felé!
Misszió – puskából
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
„Jó klímát teremteni!”
Petőfi Sándor, az evangélikus egyház és az európai uniós elnökség
Pápai megemlékezés evangélikus költőnk születésnapján
Keresztutak
Aliansz-imahét
Vallási vezetők találkozóját kezdeményezte a pápa
László Gyula emlékezete
Keresztény szemmel
Két fontos mondat
A hét témája
„A poharat csak Jézus segítségével tudtam letenni”
A templomépítő legendája
Közlemények, nyilatkozatok
Taizé – Rotterdam
Népszerű Szent Jakab
A közelmúlt krónikája
Az Óbudai Evangélikus Egyházközség
Szentpétery Péter
A gömöri Verne Gyula
E heti Luther-idézet
Semper reformanda
Kultúrkörök
Schmidt Egon varázskönyve
Tudományok bűvöletében
Jegyzetlapok
Boci, boci, tarka…
Az oláh, a tót meg a cigány
Haláluk után is „élő” evangélikus kalendáriumszerkesztők
Oratio oecumenica
Oratio ˝cumenica
Cantate
Szép, fényes Hajnalcsillagom
Csillag született…
Az ünnep igéje
Ébresztő!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2011 02 Ki a régiből, arccal az új felé!

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster