EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2011 - 02 - 2011 – események, évfordulók

Hozzászólás a cikkhez

2011 – események, évfordulók

Egy-egy év tematikájának meghirdetése (amikor egy adott eseményre, témára fokuszálhatunk) nemzetközi és hazai szinten is gyakorlattá vált. A tavalyihoz hasonlóan rovatunk idei első számában – a teljesség igénye nélkül – ezekből készítettünk összeállítást.

Az Európai Bizottság javaslata és az Európai Tanács 2009-es határozata alapján 2011 az önkéntesség európai éve. A program elindításának célja az önkéntesség népszerűségének és társadalmi értékének növelése. Elmondható, hogy az önkéntesség révén az emberek új ismeretekre tehetnek szert, tökéletesíthetik szaktudásukat, kiszélesíthetik társadalmi kapcsolataikat. Ugyanakkor az önkéntesség aktív elfoglaltság lehet a munkanélküliség időszakaiban, megkönnyítheti a munkaerő-piaci visszailleszkedést, egyben segíthet a gazdasági válság leküzdésében is. (A bizottság szándéka az is, hogy a munkáltatók is értékként ismerjék el és vegyék figyelembe az önkéntesként végzett munkát.)

Elindult egy honlap is, amelyen a megyei információs pontok híreiről, eseményeiről folyamatos tájékoztatást kaphatunk (www.onkentesseg2011.hu).

Az Egyesült Nemzetek Szervezete a 2011-es évet a kémia nemzetközi éveként hirdette meg. Száz éve annak, hogy Maria Sklodowska-Curie megkapta a kémiai Nobel-díjat, ami ráirányítja a figyelmet a nők növekvő szerepvállalására a természettudományok területén. Az emlékév egybeesik a Kémiai Szervezetek Nemzetközi Szövetsége alapításának századik évfordulójával is.

A szervezők szándéka, hogy hozzájáruljanak a kémia tudományának népszerűsítéséhez, különösen a fiatalok körében, hiszen a kémia olyan aktuális globális problémák megoldásában játszhat kiemelkedő szerepet, mint a vízgazdálkodás, környezetvédelem, táplálkozás és élelmiszerbiztonság (figyelembe véve a föld népességének rohamos növekedését), energiaellátás (alternatív energiaforrások kiaknázásának fejlesztése), valamint a fenntartható fejlődés.

Hazai viszonylatban említhető, hogy a Magyar Turizmus Zrt. a 2011-es évet az egészségturizmus éveként hirdette meg. Az egészségturizmus a gyógy- és wellnessturizmust egyaránt magába foglalja, vagyis amikor az utazás fő motivációja az egészségi állapot javítása és/vagy megőrzése, a gyógyulás és/vagy a megelőzés. Ezek tulajdonképpen az „örökzöld” témák közé tartoznak.

Magyarország turisztikai kínálatában az egészségturizmus eddig is kiemelkedő szerepet töltött be, hiszen nemzetközi összehasonlításban hazánk – Japán, Izland, Olaszország és Franciaország mellett – a termálvízben leggazdagabb öt ország közé tartozik. Hazánkban nagy hagyománya van a fürdőkultúrának, ezt erősítik az elmúlt években történt fürdőberuházások is. 2007-ben készült el az Országos egészségturizmus-fejlesztési stratégia, melynek fő célkitűzése, hogy Magyarország 2015-re Európa vezető „gyógyító nagyhatalma” legyen.

Idén Liszt Ferenc születésének kétszázadik évfordulóját ünnepli a világ. A jubileumi év osztrák programsorozatának elnevezése Lisztomania (a szót egykor Heinrich Heine alkotta, utalva a zongoravirtuóz rendkívüli népszerűségére). Az osztrák eseménysorozat központja Liszt szülőfaluja, a burgenlandi Raiding (magyarul Doborján, amely egykor Magyarországhoz tartozott; többször vitatták is a zeneszerző nemzetiségét). A hazánkban és külföldön rendezett programokat egy helyen megtaláljuk a www.liszt-2011.hu internetes oldalon.

Gödöllőn 2011 a barokk éve, amelynek keretében számtalan kiállítás, koncert és egyéb program várja az érdeklődőket. A rendezvénysorozat apropóját két évforduló adja: 260 esztendeje, 1751-ben látogatott Gödöllőre Mária Terézia magyar királynő, illetve 240 évvel ezelőtt halt meg gróf Grassalkovich I. Antal.

Gróf Grassalkovich I. Antal vezette a magyar birtokviszonyokat átrendező Újszerzeményi Bizottságot, volt koronaőr, irányította a budai királyi palota építkezéseit, a Magyar Királyi Udvari Kamara elnökeként két évtizedig felelt az ország pénzügyeiért. A katolikus egyház mecénásaként harmincnál is több templomot építtetett. A kastély mellett számos más épület és köztéri szobor is a nevéhez köthető Gödöllőn. Neve méltatlanul merült feledésbe, a barokk év pedig kiváló lehetőséget ad arra, hogy mind személye, mind az általa létrehozott barokk emlékek a figyelem középpontjába kerüljenek. A programokról a www.godolloibarokkev.hu honlapon tájékozódhatunk.


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Képeslapok Győrből
Tanár úr, kérem…
Az evangélikus országos gyermek- és ifjúsági munka szíve
Mitől lehetsz jó vezető?
Fiatalok az egyházban
Emlékezzünk Vladár Gábor egyházkerületi felügyelőre
2011 – események, évfordulók
Fundamentum
Hivatal és hivatás egyházi szolgálatban
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Megosztható a szeretet?
Ki a régiből, arccal az új felé!
Misszió – puskából
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
„Jó klímát teremteni!”
Petőfi Sándor, az evangélikus egyház és az európai uniós elnökség
Pápai megemlékezés evangélikus költőnk születésnapján
Keresztutak
Aliansz-imahét
Vallási vezetők találkozóját kezdeményezte a pápa
László Gyula emlékezete
Keresztény szemmel
Két fontos mondat
A hét témája
„A poharat csak Jézus segítségével tudtam letenni”
A templomépítő legendája
Közlemények, nyilatkozatok
Taizé – Rotterdam
Népszerű Szent Jakab
A közelmúlt krónikája
Az Óbudai Evangélikus Egyházközség
Szentpétery Péter
A gömöri Verne Gyula
E heti Luther-idézet
Semper reformanda
Kultúrkörök
Schmidt Egon varázskönyve
Tudományok bűvöletében
Jegyzetlapok
Boci, boci, tarka…
Az oláh, a tót meg a cigány
Haláluk után is „élő” evangélikus kalendáriumszerkesztők
Oratio oecumenica
Oratio ˝cumenica
Cantate
Szép, fényes Hajnalcsillagom
Csillag született…
Az ünnep igéje
Ébresztő!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2011 02 2011 – események, évfordulók

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster