EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 2 - Eredményes kampány - új anyukák az SOS-gyermekfalvakban

Közlemények, nyilatkozatok

Sajtóközlemény

Hozzászólás a cikkhez

Eredményes kampány - új anyukák az SOS-gyermekfalvakban

Magyarországon – az 1949-ben lefektetett gmeineri pedagógiai alapelvek mentén – 1986 óta folyik a családjukat elhagyni kényszerülő, szociálisan hátrányos helyzetű gyermekek teljes körű gondozása az SOS-gyermekfalu Magyarországi Egyesülete intézményeiben. A hazánkban működő három SOS-gyermekfaluban (Battonya, Kecskemét, Kőszeg) és az ifjúsági házakban (Békéscsaba, Szeged, Lajosmizse, Sé) hivatásos nevelőszülők, pedagógiai munkatársak és pszichológusok segítik a gyermekek szellemi, fizikai, lelki fejlődését. Az egyes falvak fokozott figyelmet fordítanak a különféle kulturális, képzőművészeti, jótékonysági és sportesemények szervezésére is, melyhez neves közéleti személyiségek adták nevüket az elmúlt évek során. Körülöttünk, ebben a gyorsan változó, sokszor bizonytalan világban sok-sok kisgyermek kénytelen nélkülözni a védelmet nyújtó, biztonságos vér szerinti családot. Az SOS-gyermekfalvak Nemzetközi Szervezete világszerte ezeknek a gyerekeknek szeretne segíteni. Ma már a világ 131 országában, 461 gyermekfaluban, 1100 ifjúsági és egyéb létesítményben több százezer gyermekről és fiatalról gondoskodnak.

Szeptemberben – az előző évi sikeres felhívásunk nyomán –, négy, tervekkel és energiával teli SOS-anyuka kezdte meg munkáját gyermekfalvainkban. Újabb, család nélkül maradt gyerekek kaptak lehetőséget, hogy szeretetben, biztonságban nevelkedjenek. Gyermekeket nevelni, fiatalokat útra indítani az élet rögös útján nem könnyű feladat. Tapasztalatból tudják ezt azok az SOS-anyukák, akik hosszú idő óta – néhányan több mint tizenöt éve – gyakorolják ezt a hivatást. Az SOS-anyák hivatásos gyermeknevelő szakemberek, akik körültekintő egészségügyi és pszichológiai vizsgálatok után a gyermekvédelmi törvény előírásai szerinti szakképzésben részesülnek. Munkájukban a faluvezető, pedagógusok, fejlesztő pedagógusok, pszichológusok segítik őket. Pihenésük, feltöltődésük érdekében tréningeket szervezünk, szabadságot és szabadnapokat biztosítunk számukra.

Idei anyakereső kampányunk felhívásával – szeptember legelején – mindenek- előtt azokhoz kívántunk szólni, akik ennek a nagy nemzetközi családnak a tagjaként, hivatásos nevelőszülőkként vállalnák a családjukból kikerült, segítségre szoruló gyermekek nevelését, gondozását.

Kampányunk nagyon eredményes volt: eddig több mint százan jelentkeztek olyan érdeklődő és elszánt hölgyek, akik úgy gondolták, eljött az életükben az a pillanat, amikor bajba jutott családok gyermekeit kívánják felnevelni, gondozni. Az érdeklődők csaknem egynegyede végül írásban is elküldte bemutatkozó anyagát. Azóta folyamatosan zajlanak a meghallgatások, elbeszélgetések. Az interjúk során a jelentkezők választ kapnak kérdéseikre, megismerkednek az SOS-anyaság nehézségeivel és örömeivel. Segítő beszélgetés formájában végiggondolják életüket, elromlott vagy hiányzó párkapcsolatukat, a saját családjuk nem mindig segítő reakcióit. Gyakran bizonytalanok döntésük helyességében, ilyenkor segítjük őket abban, hogy maguk találják meg a számukra legmegfelelőbb válaszokat. A felelősségteljes döntés folyamata időigényes, sosem sürgetjük a jelölteket. Mivel jövendőbeli munkatársaink gyermeknevelő szakemberek lesznek, elvárjuk tőlük, hogy saját életüket irányítani tudják. Novemberben a gyermekfalvakban két új SOS-anyajelölt kezdte meg a gyakorlati felkészülést, december elején pedig további két anyuka vágott bele az igazi elkötelezettséget igénylő munkába. Biztonságot, a nevelésben szakmai segítséget nyújtó gyermekfalvainkban kis lakóinkra szabottan 10-12 családi ház áll. Otthonosan berendezett környezetben, 6-8 gyermeket nevel egy SOS-anyuka. Fontosnak tartjuk, hogy az SOS-családokban a vér szerinti testvérek együtt nevelkedhetnek. Különösen nagy öröm a számunkra, hogy mindig vannak – és a magyarországi SOS-mozgalom csaknem 20 éves fennállása alatt mindig voltak – olyan lelkes, egészséges, pozitív életszemléletű, biztonságot nyújtani kívánó és tudó nők, akik a gyermekvédelmi munka egy alternatív formájában – az SOS-gyermekfalvak családközeli nevelési modelljének keretei között –, újabb és újabb, családjukból kikerült gyermeknek jelenthetnek életre szóló támogatást.

Kampányunk a végéhez közeledik. Reményeink szerint az érdeklődés, a bajba jutott gyerekeken történő segítségnyújtási szándék töretlen marad, és bár karácsony elmúltával formálisan is végére érünk idei anyakereső munkánknak, továbbra is várjuk minden érdeklődő jelentkezését a 061-325-94-12-es vagy 061-325-93-16-os telefonszámokon Dr. Juhászné Czeglédy Ibolyánál, kampányunk koordinátoránál!

(Ezúton is köszönjük együttműködésüket, hiszen lapjuk segítsége nélkül kevesebb információ jutott volna el a nagyközönséghez, köztük azokhoz, akik végül is jelentkeztek az SOS-gyermekfalvakba, hogy családjukból kikerült gyerekeket neveljenek.)


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Agnus Dei
Élő víz
Nevető Sárák...
Ti vagytok a világ világossága
Egyházunk egy-két hete
Líceumi küldöttség szolgálata Nagygeresden és Tompaládonyban
A muzsika és a szív hangjai
Áldáskérés az idei szolgálatra
Testvéri tűzkárenyhítés
Köszöntjük első egyházzenei doktorainkat: Finta Gergelyt és Kamp Salamont
Köszöntjük első egyházzenei doktorainkat:Finta Gergelyt
Köszöntjük első egyházzenei doktorainkat:Kamp Salamont
Keresztutak
Ökumenikus imahét - középpontban a migráció
Alfa-kurzus Kiskunhalason
Református választások - két új püspök beiktatása várható
Misszionáriusok halála 2002-ben
A pápa a viszályok ellen
Saría Olaszhonban?
Magyar evangélikus fiatalok a bizalom zarándokútján
Evangélikusok
Özv. Bajka Zoltánné Fejér Katalin halálára
Csapó Margit diakonissza
A lelkészutánpótlás helyzete a Magyarországi Evangélikus Egyházban
Egy érdekes könyv margójára
Tűnődés a Túróczy-könyv fölött
e-világ
A Don-kanyar áldozatainak emlékére
Klónbébibotrány
Vatikáni álláspont
Keresztény szemmel
Max Planck (1858-1947)
Pegazus és Szabine
Szüleim akartak egy gyermeket. Engem Isten akart?
Médiatükör - 2003. január
Egy paptanár monológja
Hol vagy? Ádám?
Valódi csoda
A hét témája
Ünnepek múltával
Szilveszter, 1949
Az élő fába...
Ami megmarad
evél&levél
Életrajz-pontosítás
Testvéri üdvözlet
Recept az új esztendőre
Közlemények, nyilatkozatok
Eredményes kampány - új anyukák az SOS-gyermekfalvakban
Sajtóközlemény
E heti Luther-idézet
Luther idézet
Kultúrkörök
Asszonyok karácsonya Bokodon
A jövő egyháza és a Luther Otthon
Egyházzene blockflötén
Zenede-névadó
A Szent Korona története
A vasárnap igéje
Nincs visszaút Egyiptomba!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2003 2 Eredményes kampány - új anyukák az SOS-gyermekfalvakban

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster