EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 2 - Magyar evangélikus fiatalok a bizalom zarándokútján

Keresztutak

Hozzászólás a cikkhez

Magyar evangélikus fiatalok a bizalom zarándokútján

Taizéi találkozó Párizsban
A Taizéi Közösség által szervezett 25. európai ifjúsági találkozót 2002. december 28. és 2003. január 1. között rendezték meg Párizsban. A szervezők nyolcvanezer, 18 és 30 év közötti – többségében Kelet-Európából érkező – résztvevőre számítottak, minden keresztény felekezetből. Délelőttönként megközelítőleg 400 helyszínen zajlottak az imádságos, beszélgetéses alkalmak Roger testvérnek – a Tazéi Közösség alapítójának – a jelenlévőkhöz szóló, „Isten csak szeretni tud” címet viselő levelével kapcsolatban. A találkozó délutánonként a Parc des Expositions (Porte de Versaille) területén három csarnokban folytatódott. További – elmélkedéssel egybekötött együttléteket – tartottak több párizsi templomban és nevezetes épületben is. A húsz megadott téma az alábbiak köré szerveződőtt: 1. A belső élet és Isten ismerete, 2. Az emberi felelősség, 3. A szépség mint Isten felé vezető út (a művészet és a zene). Lapunk négy fiatalt kért meg arra, hogy számoljanak be élményeikről és tapasztalataikról az Evangélikus Élet olvasóinak.

Elsőként Szabó Gergellyel beszélgettünk, aki a budahegyvidéki gyülekezet szervezésében útnak indított busszal utazott a találkozó színhelyére. Számára legfőképp a kiscsoportos beszélgetések, a kapcsolatteremtés lehetősége jelentett sokat, ahol átélhette, milyen hasonlóak a fiatalok kérdései, problémái – függetlenül attól, hogy a világ melyik részéről érkeztek. „Meghatározó volt számomra, mikor láttam, hogy milyen örömmel és a másikkal szembeni nyitottsággal a szívünkben lehetünk együtt. Megítélésem szerint az ilyen találkozók adta személyes kapcsolatok, barátságok remek lehetőséget nyújtanak arra, hogy ki-ki leépítse egyes népekkel szembeni – esetlegesen meglévő – előítéleteit is” – foglalta össze tapasztalatait Gergely.

Vele egy buszon utazott Hullán Lilla, a Fasori gyülekezet tagja is. Testvére, Eszter korábban már járt taizéi találkozón, és olyan színes és érdekes beszámolót tartott, melynek köszönhetően a 2001-es esztendő végén – amikor Budapest volt a mozgalom következő állomása – Lilla elhatározta, hogy – lehetőségeihez mérten – részt vesz a szervezésben. „Nagyon tetszett mindaz, amit ekkor láttam és hallottam, ezért kíváncsian és örömmel indultam Párizsba. Megfogott a sokszínűség, az, hogy ennyi fiatal jött össze. Jó volt új arcokat látni, új embereket megismerni. Csak egyetlen dolgot sajnálok: az esti alkalmakon az igemagyarázatok csupán lengyelül és franciául hangzottak el, mert a magyar fordítást nem tudták megoldani”– mesélte Lilla.

Már „öreg taizésnek” számít a cinkotai Bátovszky János, mivel már több korábbi találkozón is volt. „Minden egyes alkalommal öröm látni, mennyi ember mozdul meg, milyen sokan szeretnének együtt énekelni, imádkozni, más nemzetiségű fiatalokkal találkozni és megismerkedni” – mondja, és még hozzáteszi: „Mint mindig, most is nagyon jól éreztem magam. Csak egyetlen kritikai észrevételem lenne. Az a benyomásom, hogy – bár a Taizéi Közösség eredendően ökumenikus szerveződésű – az ifjúsági találkozók liturgiájában, támogatottságában egyre erősödik a katolikus jelleg. Talán ennek tudható be, hogy Párizsba is javarészt – a köztudottan katolikus többségű – Lengyelországból és Olaszországból – érkeztek a fiatalok.”

Gáncs Tünde – a nagytarcsai gyülekezet tagja – elmondta, hogy 2001-es budapesti taizéi találkozóval került először közelebbi kapcsolatba. Ekkor még nem volt ott minden eseményen. Csak két imaalkalmon vett részt, de nagyon megfogta ezek hangulata, meditatív jellege. Az idei párizsi találkozón is főként ez volt az, ami tetszett neki: a gyertyafény melletti közös ima, a meghitt csönd, ami lehetőséget nyújtott az egyéni elcsendesedésre, elmélyülésre. Sajnálatosnak találta azonban, hogy néhányan valójában nem a taizéi találkozó, a közös istentiszteletek, beszélgetés és imádság miatt, hanem – a találkozó ürügyén – pusztán csak turisztikai célzattal érkeztek a francia fővárosba. „Összességében elmondhatom – tette még hozzá –, hogy nagyon sok kellemes élményben volt részem, ezért szívesen vennék részt olyan alkalmakon itt, Budapesten, amelyeket taizéi szellemben rendeznek meg.”

(Bővebb információt a Taizéi Közösségről, valamint az évenként megrendezendő ifjúsági találkozókról az interneten a http://taize.kimiroda.hu weboldalon olvashatunk. A Katolikus Ifjúsági Mozgalom irodájának telefonszáma: 484-0734. Ezenkívül segítségünkre lehet még a „Taizéi Levél” című, húsz nyelven, kéthavonta megjelenő folyóirat is, amelyet a 1123 Budapest, Győri út 12. címen rendelhetnek meg az érdeklődők – szerk. megj.)

Szívből reméljük, hogy a 2002-es párizsi találkozó minden pozitív élménye – mint például a sokszínűség, a nyitottság és a szeretet – ennek a négy fiatalnak, illetve a többi résztvevőnek köszönhetően termékeny talajra hull mindenhol a világon.

Gazdag Zsuzsanna


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Agnus Dei
Élő víz
Nevető Sárák...
Ti vagytok a világ világossága
Egyházunk egy-két hete
Líceumi küldöttség szolgálata Nagygeresden és Tompaládonyban
A muzsika és a szív hangjai
Áldáskérés az idei szolgálatra
Testvéri tűzkárenyhítés
Köszöntjük első egyházzenei doktorainkat: Finta Gergelyt és Kamp Salamont
Köszöntjük első egyházzenei doktorainkat:Finta Gergelyt
Köszöntjük első egyházzenei doktorainkat:Kamp Salamont
Keresztutak
Ökumenikus imahét - középpontban a migráció
Alfa-kurzus Kiskunhalason
Református választások - két új püspök beiktatása várható
Misszionáriusok halála 2002-ben
A pápa a viszályok ellen
Saría Olaszhonban?
Magyar evangélikus fiatalok a bizalom zarándokútján
Evangélikusok
Özv. Bajka Zoltánné Fejér Katalin halálára
Csapó Margit diakonissza
A lelkészutánpótlás helyzete a Magyarországi Evangélikus Egyházban
Egy érdekes könyv margójára
Tűnődés a Túróczy-könyv fölött
e-világ
A Don-kanyar áldozatainak emlékére
Klónbébibotrány
Vatikáni álláspont
Keresztény szemmel
Max Planck (1858-1947)
Pegazus és Szabine
Szüleim akartak egy gyermeket. Engem Isten akart?
Médiatükör - 2003. január
Egy paptanár monológja
Hol vagy? Ádám?
Valódi csoda
A hét témája
Ünnepek múltával
Szilveszter, 1949
Az élő fába...
Ami megmarad
evél&levél
Életrajz-pontosítás
Testvéri üdvözlet
Recept az új esztendőre
Közlemények, nyilatkozatok
Eredményes kampány - új anyukák az SOS-gyermekfalvakban
Sajtóközlemény
E heti Luther-idézet
Luther idézet
Kultúrkörök
Asszonyok karácsonya Bokodon
A jövő egyháza és a Luther Otthon
Egyházzene blockflötén
Zenede-névadó
A Szent Korona története
A vasárnap igéje
Nincs visszaút Egyiptomba!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2003 2 Magyar evangélikus fiatalok a bizalom zarándokútján

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster