EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 2 - Médiatükör - 2003. január

Keresztény szemmel

A komáromi tekercsek és egyéb szenzációk

Hozzászólás a cikkhez

Médiatükör - 2003. január

Fogalomzavar
A 2003-as év első napjaiban beszélgetést közölt a Magyar Nemzet dr. Szabó Istvánnal, a hazai reformátusok egyik újonnan megválasztott püspökével. Az interjú sok olyan értékes gondolatot tartalmazott, amelyet saját egyházunkra is érvényesnek tarthatunk. Nincs is vitám a jövendő egyházi vezetővel, sőt kifejezetten büszke vagyok arra, hogy a kitűnő teológus a közelmúltban éppen a mi Teológiánkon habilitált. Az olvasás során csak fokozza örömömet az a tény, hogy ebben az esetben nemcsak a nyilatkozó, hanem az interjút készítő is felkészültnek bizonyul. Az gondolkoztat csak el, hogy a beszélgetés bevezetőjében „két történelmi egyházról” van szó, természetesen értve rajta a katolikusokat és a reformátusokat. Nem kívánom a közelmúlt terminológiáról való vitáját felújítani, csupán önmagunktól kérdezem halkan: talán már a „kisegyházak” közé tartozunk? Immár nem a legkisebb nagyegyházként, hanem a legnagyobb kisegyházként számolnak velünk? Talán nem tragédia, ha így van – ám a helyzetelemzést és a feladatok kijelölését magunknak kell elvégeznünk.

Egyáltalán: milyen kép él az egyházakról a kívülállókban, példának okáért a média embereiben? Igaza van-e annak az újságban megjelent karikatúrának, amelyben a lelkész a szószéken a következőket mondja: „Kedves Testvérek! Ma elmarad a prédikáció, mert valami fontosat akarok mondani!”? A rólunk megrajzolt torzkép óhatatlanul sokakat befolyásol. Egyszer egy iparművészeti boltban szerettem volna egy falra akasztható kis keresztet vagy feszületet vásárolni. Az eladó hangja határozottan csattant: „Mi nem tarunk klerikális beállítottságú tárgyakat!” Elárulom, ez még a rendszerváltozás előtt történt. De változott-e a szemlélet is, beleértve az egyházak megítélését?

Új vezetője van a Magyar Katolikus Egyháznak is, dr. Erdő Péter újonnan megválasztott esztergom–budapesti érsek személyében. Ebben az esetben sem a főpap nézeteivel foglalkozom, hanem az újságírói megítéléssel. Feltűnt, hogy a kereskedelmi adók is kötelességüknek érezték az új érsek megszólaltatását. Tőlük talán nem tűnt szokatlannak, hogy számos badarságot hordtak össze vele kapcsolatban. Az viszont már meglepőbb volt, hogy a Magyar Rádió egyik szerkesztő-riportere is mennyire tájékozatlannak bizonyult egyházi kérdésekben, különös tekintettel a terminológiára… Természetesen senki sem kötelezhető arra, pontosan ismerje az egyházak hagyományait és belső rendjét. Ha azonban valaki tájékoztatásra adta a fejét, akkor elemi kötelessége előbb tájékozódni. Például azért, hogy különbséget tudjon tenni az olyan – kétségkívül a katolikus hiearchiát tükröző – kifejezések között, mint püspök, érsek, prímás, bíboros. Nemrég még viccnek véltem az olyan jellegű mondatokat, hogy „Tőkés László misét celebrál a Dohány utcai zsinagógában” –, manapság azonban akár az éterbe is kerülhet egy ilyen sületlenség. Erről az újságírói felkészületlenségről az az eset jut eszembe, amikor az éppen Budapesten tartózkodó Vermes Géza professzort, a zsidó Jézus-kutatás és a Holt-tengeri tekercsek egyik legkitűnőbb szakértőjét hívtam telefonon, hogy egy televíziós interjút kérjek tőle. Mielőtt kötélnek állt volna, néhány „vizsgakérdést” tett fel, hogy lássa, mennyire vagyok jártas a kutatási területén. Majd mindezt ezzel indokolta meg: – Ne haragudjon a bizalmatlanságért. De tudja, tegnap egy újságíró azzal a kéréssel hívott fel, hogy a komáromi tekercsekről szeretne velem beszélgetni…

Erről aztán további „szakemberek” jutottak eszembe. Az egyik egy német naptár fordítását kapta feladatul, és az ott szereplő „Himmelfahrt”, vagyis mennybemenetel ünnepe kifejezést nem ismerve feltalálta magát, és a magyar kalendáriumba „a légierő ünnepe” kifejezést iktatta. Egy másik jeles szakértő pedig egy angol tudományos szövegben szereplő „semi-conductor” (félvezető) kifejezést fordította zsidó kalauznak…

Az egyik napilap nagy fényképpel illusztrált írásban számolt be arról, hogy a Moszkva téren egy éjjel ledöntötték azt a hatalmas kettős keresztet, amelynek felirata így szólt: „Boldog karácsonyt a keresztény Magyarországnak!” Természetesen engem is felháborított a garázdaság és a mögötte fellelhető esetleges antiklerikális hevület. De halkan, egymás között kénytelen vagyok mégis megkérdezni: biztos, hogy az ilyen feliratokkal teszünk jó szolgálatot nemzeti és keresztény ügyeknek? Természetesen szeretnénk, ha minél többen lennének Krisztus igazi követői ebben az országban, de nem lenne-e példaadóan szép, ha áldott ünnepet kívánnánk azoknak is, akik netán zsidók, mohamedánok vagy éppenséggel ateisták? Nem ez lenne a jézusi út?

Persze egy multikulturális társadalomban nem könnyű karácsonyt ünnepelni. Jómagam a „keresztény Magyarország” képzetével éppenséggel homlokegyenest szemben álló ultraliberális felfogással sem tudok persze egyetérteni. Ez a szemlélet lassan szalonképtelenné teszi Amerikában a „Merry Christmas!, vagyis a „Boldog karácsonyt!” köszöntést, és helyette a semmitmondó „seasaons gree-tings”-et írja és mondja. Ezzel pedig az évszaknak megfelelő üdvözletre utal, azzal a szándékkal, hogy ki-ki majd kiválogatja a neki szólót, s a keresztény karácsonyra, a zsidó a hanukára, a mohamedán a ramadánra, az agymosott kispolgár pedig a Big Brother fináléjára gondol... Ugyanígy veszélybe kerül a karácsonyfa használata, vagy éppen bajba juthat a Mikulás is. Olvastam, hogy Ausztrália bizonyos városaiban a nem keresztények vallási érzékenységére való tekintettel bohóccal helyettesítik a Mikulást. Nálunk pedig jó Miklós püspököt néhány ügybuzgó „másságtisztelő” ugyanúgy Télapóvá változtatná vissza, ahogy azzal negyven éven keresztül számosan próbálkoztak.

Egy kis internetes csemege, annak érzékeltetésére, hogy a zagyvaság világnézetileg semleges. Ha valaki rákattint a www.whatwouldjesusdrive.org weboldalra, akkor azzal egy vallási mozgalom azon épületes kérdésével szembesülhet, hogy Jézus ma milyen autót vezetne. A környezetvédelmi szempontból amúgy rokonszenves mozgalom a szabadidős álterepjárók ellen hirdet harcot, s ennek jegyében fennen hangoztatja, hogy Jézus ter- mészetesen kis fogyasztású járművel közlekedne. Nos, a virágvasárnapi szamárra gondolva ebben sok igazságot találhatunk, csak az a kérdés marad, hogy egy ökológiai-gazdasági kérdést miért kell mindenáron Jézussal összekapcsolni.

Szinte minden orgánum vezető helyen számolt be a – hitelességében ugyan kétséges – hírről, hogy sikerült embert klónozni. Néhány éve, a Dolly nevű klónozott bárány megszületésekor már írtam egy talán szenvedélyes cikket a Credo folyóiratba. Most már szinte szóhoz sem jutok az istenkísértő szándék láttán. Tudatos blaszfémiának és arcátlanságnak tartom, hogy a kislányt – ha valóban megszületett – Évának nevezték. Ha pedig majd megszületik az első klónozott fiúgyermek, az majd az Ádám nevet kapja… – nos, a keresztségben? Azt nem tudom. A hírek szerint ugyanis az ufóhívők szektája áll a kísérletek mögött, s az egyik születendő gyermek egy leszbikus páré lesz majd. Lehet, hogy gyönyörű szavunk, a gyermekáldás mintájára a rettenetes „gyermekátok” kifejezést is meg kell alkotni?

Ez az összeállítás a médiatükör címet kapta. Egyre több olyan emberrel találkozom, akik szerint a hazai televíziók közül gyakorlatilag már csak a Duna Televízió nézhető. Tíz év szívós munkája talán mégsem hiábavaló. Vagy hogy egy ideillő mondást idézzek: lassú víz partot mos. Ám sajnos mindig van, aki újraszennyezi az immár megtisztult partot.

Továbbra is a víz képénél maradva: szerintem önmagában tényleg vihar egy pohár vízben az a kérdés, hogy karácsony táján hol nyaral a miniszterelnök. A pihenésre mindenkinek joga van. Persze ízlés kérdése, hogy valaki éppen a kubai diktatúrában érzi jól magát. Az azonban már meglehetősen kínos, hogy véletlenül egy kereskedelmi tévé médiasztár házaspárja – no meg egy ifjúkommunistából milliárdos kapitalistává lett főtanácsadó és felesége – is ugyanabban az egzotikus szállóban üdült. A legárulkodóbb számomra azonban az a megszeppent magyarázkodás és hazudozás, amellyel a kormányszóvivő és a miniszterelnök egyik-másik munkatársa reagált az ügy napvilágra kerülésére. Médiaetikailag az is elfogadhatatlan, hogy mindehhez egy sztárműsor sztárriportere és egész vezetése is falazott, hiszen úgy adtak le szilveszterkor egy interjút, hogy semmilyen módon nem jelezték, hogy a felvételt jóval korábban rögzítették.

Egyik este az egyik tévéadó meteorológusa beismerte, hogy két nappal korábban téves előrejelzést adott. Bocsánatot kért azért, ha valakit emiatt kellemetlenség ért. Ilyen is van.

Fabiny Tamás


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Agnus Dei
Élő víz
Nevető Sárák...
Ti vagytok a világ világossága
Egyházunk egy-két hete
Líceumi küldöttség szolgálata Nagygeresden és Tompaládonyban
A muzsika és a szív hangjai
Áldáskérés az idei szolgálatra
Testvéri tűzkárenyhítés
Köszöntjük első egyházzenei doktorainkat: Finta Gergelyt és Kamp Salamont
Köszöntjük első egyházzenei doktorainkat:Finta Gergelyt
Köszöntjük első egyházzenei doktorainkat:Kamp Salamont
Keresztutak
Ökumenikus imahét - középpontban a migráció
Alfa-kurzus Kiskunhalason
Református választások - két új püspök beiktatása várható
Misszionáriusok halála 2002-ben
A pápa a viszályok ellen
Saría Olaszhonban?
Magyar evangélikus fiatalok a bizalom zarándokútján
Evangélikusok
Özv. Bajka Zoltánné Fejér Katalin halálára
Csapó Margit diakonissza
A lelkészutánpótlás helyzete a Magyarországi Evangélikus Egyházban
Egy érdekes könyv margójára
Tűnődés a Túróczy-könyv fölött
e-világ
A Don-kanyar áldozatainak emlékére
Klónbébibotrány
Vatikáni álláspont
Keresztény szemmel
Max Planck (1858-1947)
Pegazus és Szabine
Szüleim akartak egy gyermeket. Engem Isten akart?
Médiatükör - 2003. január
Egy paptanár monológja
Hol vagy? Ádám?
Valódi csoda
A hét témája
Ünnepek múltával
Szilveszter, 1949
Az élő fába...
Ami megmarad
evél&levél
Életrajz-pontosítás
Testvéri üdvözlet
Recept az új esztendőre
Közlemények, nyilatkozatok
Eredményes kampány - új anyukák az SOS-gyermekfalvakban
Sajtóközlemény
E heti Luther-idézet
Luther idézet
Kultúrkörök
Asszonyok karácsonya Bokodon
A jövő egyháza és a Luther Otthon
Egyházzene blockflötén
Zenede-névadó
A Szent Korona története
A vasárnap igéje
Nincs visszaút Egyiptomba!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2003 2 Médiatükör - 2003. január

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster