EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 26 - Találkozó előtt - választás után

Evangélikusok

Hozzászólás a cikkhez

Találkozó előtt - választás után

Nem tudom, kitől származott, de csak dicsérni tudom az ötletet, hogy a IV. országos evangélikus találkozó záró-istentiszteletén a Déli Egyházkerület újonnan megválasztott püspöke hirdesse az igét.

Több tekintetben is különbözik ez a találkozó a korábbiaktól. Reméljük, új, pozitív színeknek örülhetünk. A legfontosabb talán az, hogy rövidebb, de koncentráltabb, „sűrűbb” a program, péntek délutántól szombat estig tart az együttlét.

Először ad otthont a találkozónak a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület. Székesfehérvár gyülekezete nagy lelkesedéssel, szeretettel és hozzáértéssel készítette elő az alkalmat. Bizonyára sokan lesznek, akik élnek a lehetőséggel, és a vasárnapot is az egykori királyi székhelyen töltik, ismerkedve annak nevezetességeivel.

Ismeretes, hogy találkozónk mottójául a Lutheránus Világszövetség idei, X. nagygyűlésének jelmondata szolgál: Gyógyulást a világnak!

Akár büszkék is lehetünk arra, hogy mi korábban felismertük: az egészség fogalma helyet követel magának az egyházi élet centrumában. Hiszen már a megelőző, 2001-es orosházi együttléten erről szólt előadásában Mikola István akkori egészségügyi miniszter.

Gyógyulást a világnak! Gyógyító egyház – ezek a gondolatok élesen jelzik a diagnózist: beteg a világ. Mondhatni mindig is az volt, mindig Isten kegyelmére, az áldott orvos, Jézus Krisztus gyógyító szeretetére szorult. Igen, de sajátos kórképeivel minden kornak meg kell vívnia a maga harcát az egészségéért – a szó teljes, testi-lelki és szociális értelmében.

Felelősek vagyunk testi egészségünkért. Azt mondja az Írás, hogy testünk a Szentlélek temploma. Közismertek aggasztó megbetegedési és halálozási adataink, ezekben a misszió deficitje is szomorúan tükröződik. És tudjuk, hogy a lelki egészség zavara ott rejlik minden gondunk mélyén, súlyosan károsítja a testi egészséget, de a családok, közösségek, így az egyház életét is.

Minderről szó lesz a péntek esti fórumtól kezdve a plenáris előadásokon keresztül a munkacsoportok részletekbe menő – reméljük, élénk – megbeszéléséig.

Mi várható és mi nem az országos találkozótól? Nem várható, még az LVSZ winipegi nagygyűlésétől sem, hogy gyökeres változást hozzon. De az igen, hogy elősegítse az alkalmon résztvevők gyógyulását, beleértve az is, hogy ezután jobban tudnak szolgálni mások gyógyulásáért. És üzenetet is hordoznak a találkozók: reméljük, messzire hangzik majd, hogy van gyógyulás ember, társadalom és egyház számára Krisztus követésében, a tehervállaló, önfeláldozó szeretetben.

Kétségkívül a székesfehérvári találkozó sajátságaihoz tartozik, hogy alig néhány nappal a püspök- és felügyelőválasztás eredményének megismerése után kerül sorra. A megválasztott püspök, Gáncs Péter országos missziói lelkész itt lép először a szélesebb nyilvánosság elé.

Jól vizsgázott az egyház, jól vizsgázott a Déli Egyházkerület a püspökválasztással. Ismeretes, hogy többen (például teológiai tanárok) nem vállalták a jelölést, így nem érvényesülhetett a mondás: a püspökök a teológiáról érkeznek. Mégis sikerült két kitűnő jelöltet állítani. Mindketten igen jelentős gyülekezeti lelkészi tapasztalattal, valamint közismert missziói elkötelezettséggel és tevékenységgel rendelkeznek. Sokszor kesergünk azon is joggal, hogy a középnemzedék a diktatúra évtizedei miatt nem elég erős, mégis Gáncs Péter és Lupták György személyisége, pályája is jelzi, hogy az Úristen gondoskodik egyházáról – élni kell tehát értékeinkkel.

Igen jó benyomást keltett, hogy mennyire összecsengett a püspökjelöltek véleménye az egyházról, a teendőkről, a programról az Evangélikus Életben közölt párhuzamos interjúkban, és mennyire nem vetélytársak, hanem szolgatársak voltak.

Örvendetes az is, hogy Szemerei Zoltán vállalta a felügyelői szolgálatra való jelölést a ciklus hátralévő három évnyi időtartamára, és meg is kapta a bizalmat. Ismeretes, hogy a püspökök megbízatása nyugdíjkorhatárukig, a felügyelőké pedig egy ciklusra szól. (Jelen periódus 2006-ig tart.) Szemerei Zoltán gazdag tapasztalatával sokat tehet a zökkenőmentes folytatásért.

A kezdeti gondok után jól vizsgázott a törvény is. Kiderült, hogy jó szándékkal, közakarattal működőképes, eredményre vezet.

Új szakasz kezdetét jelenti a választás a nagy múltú Déli Egyházkerületben. A múlt értékeinek a megbecsülése, vállalása mellett a jövőre irányítja a figyelmünket. Gyógyulást a világnak!

Frenkl Róbert


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Templomépítés a missziós területté vált Európában
Élő víz
Találkozásra hívó szó
Céltalan élet
Egyházunk egy-két hete
A nádasdi templomtorony üzenete
Soltvadkerti köszöntések
Keresztutak
"Isten éltesse, püspök úr!"
Szárszói gondolatok
Otthon, édes otthon
Találkozás Millard Fullerrel
Evangélikusok
Az ökofeminizmus
Találkozó előtt - választás után
"Elhatároztam..."
Lelkészavatás Sopronban
Lelkészavatás Pécsett
Lelkészavatás Győrött
Krisztusi alapra építeni
e-világ
Esküvő a Bécsi kapu téren
Sikeres jótékonysági koncert a daganatos gyermekekért
Iskolafenntartó egyházak és az OM
Keresztény szemmel
Nem tudtatok vigyázni?!
Sztárcsömör - avagy van hely a Missziónak is?
Bátornak lenni
Miénk a pálya
A hét témája
Új keretek között az egyház jó rendje Erdélyben
evél&levél
Ötvenéves papi szolgálat
"Rangadó" budavári tanévzáró istentisztelet
Fehér ibolyák
Közlemények, nyilatkozatok
Püspökké Gáncs Pétert, felügyelővé Szemerei Zoltánt választották a Magyarországi Evangélikus Egyház Déli Egyházkerületének gyülekezetei
A Magyarországi Evangélikus Egyház szolgálati stratégiája
A közelmúlt krónikája
Lelkészcsaládok találkozója Bonyhádon
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Kálvin - az ember és a reformátor
Keszthelyi kastélymúzeum: nyáron éjszaka is nyitva
Harangtörténeti ankét az Öntödei Múzeumban
Hetven éve született Páskándi Géza
Lélektől lélekig
A vasárnap igéje
"Isten közelsége oly igen jó nékem!"
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2003 26 Találkozó előtt - választás után

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster