EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 26 - Sztárcsömör - avagy van hely a Missziónak is?

Keresztény szemmel

Hozzászólás a cikkhez

Sztárcsömör - avagy van hely a Missziónak is?

Vásárló: – Mondja, veszik ezeket a lapokat? Újságárus: – Mintha csak ingyen adnák! Vásárló: – Na de ennyiféle hogy él meg a piacon?! Nem is hiszem, hogy mindre van kereslet... Újságárus: – Pedig van. A ... magazint úgy viszik, mint a cukrot! A ...-ból pedig már nem is tudnék adni, elfogyott.

A fenti dialógus annak a párbeszédnek a rövidített és újságnevektől „megtisztított” változata, amelyben jómagam vettem részt a minap gyakorta látogatott lapkereskedőm boltjában. Egyébként a hely és az idő esetleges, bárki, bármikor hasonló tapasztalatokra tehet szert, ha megállva egy stand előtt, elmélázik a médiapiac – bizonyosan osztódással szaporodó – tagadhatatlanul sikeres termékei, a „sztármagazinok” felett...

Szóval, amikor a pletykalapok, sztorimagazinok (valamennyi hetilap, hetente hozzák a „friss híreket” a sztárvilágból!) számolásánál hatig jutottam, nem állhattam meg, hogy fel ne tegyem a fenti kérdést. A következtetést pedig könnyedén levonhatjuk együtt: az emberek ki vannak éhezve a valódi vagy a média által számukra „megcsinált” sztárok (színészek, zenészek, tévések, közszereplők, „valóvilágosok”, sőt ma már a politikusok is ide tartoznak) titkaira, életük intim pillanataira, a színes sztorikra, a bennfentes pletykákra, a botrányokra és hőstettekre – egyszóval mindenre. Az igényt felismerve pedig nem kockáztat túl nagyot az a lapkiadó, amelyik elindít előbb egy, majd még egy sztárlapot, hogy kiszolgálja az olvasói igényt. A siker garantált, a haszon nagy, a baj maximum annyi, hogy a jó üzlet reményében rögtön jön a konkurencia is, egy még „sztárabb”, még „pletykább” lappal... Jön, mert „ez kell”, mert a kereslet-kínálat törvényszerűsége örök.

Immár második éve azonban egy sztármagazinnak, botránylapnak, pletykaforrásnak éppen nem nevezhető magazin is szerényen meghúzódik az újságosbódék sarkában. Esetleg az árus jóvoltából még a kirakatba is kikerülhet – ha nem is teljes terjedelemben, de a csücske talán kilátszik... S akik készítik, hisznek abban, hogy ez a lap is színes. És hogy van rá igény.

Olvasói igény, amelyet a szó szoros értelmében szeretnénk (ki)szolgálni. Hiszszük, hogy sokan éheznek – nagyságrendekkel többen, mint a sztárpletykákra – az igazi hírre: az evangéliumra. Merthogy ez valamennyiünket egészen személyesen, közelről érint... Jobban, mint Z adriai nyaralása és W legújabb autócsodája.

Ez a „szerényen meghúzódó” lap a Misszió, az evangélikus egyház kéthavonta jelentkező tematikus magazinja. Igaz, nem hoz hetente friss híreket X-ről, az aktuális példaképről, és nem közli az Y botrányos magánéletéről készült paparazzi fotókat. De színes. Nemcsak nyomdatechnikailag – tartalmában is. És aktuális, mai, mert a ma emberéhez szól egy kétezer éves üzenettel: Jézus Krisztus evangéliumával.

Mert lehet, hogy vannak, akik már megcsömörlöttek a sztároktól, az istenített halandóktól, és másra vágynak. Olyan olvasnivalóra, amiben találnak valamit, Valakit, aki nem sztár, aki nem harsány, aki nem dülleszti a mellét, hogy milyen sikeres, milyen gazdag, és milyen eredeti. Olyan írásokra vágynak talán, amelyek „csak” emberekről, nem sztárokról szólnak, beszámolókra, amelyek nem sztorik, „csak” érdekes, tanulságos, hiterősítő történetek. Hiszen vannak ilyenek. Talán éppen Ön is tud egyet...

A Misszió azokhoz szól, akik az élet által megfogalmazott kérdésekre keresztény, krisztusi választ keresnek. Hiszem, hogy van kereslet ilyen jellegű lapra, hogy nincs messze az az idő, amikor újságos ismerősöm nem fog tudni adni nekem a legújabb Misszióból. Mert már elfogyott. Elvitték, mintha ingyen adnák...

K. D.


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Templomépítés a missziós területté vált Európában
Élő víz
Találkozásra hívó szó
Céltalan élet
Egyházunk egy-két hete
A nádasdi templomtorony üzenete
Soltvadkerti köszöntések
Keresztutak
"Isten éltesse, püspök úr!"
Szárszói gondolatok
Otthon, édes otthon
Találkozás Millard Fullerrel
Evangélikusok
Az ökofeminizmus
Találkozó előtt - választás után
"Elhatároztam..."
Lelkészavatás Sopronban
Lelkészavatás Pécsett
Lelkészavatás Győrött
Krisztusi alapra építeni
e-világ
Esküvő a Bécsi kapu téren
Sikeres jótékonysági koncert a daganatos gyermekekért
Iskolafenntartó egyházak és az OM
Keresztény szemmel
Nem tudtatok vigyázni?!
Sztárcsömör - avagy van hely a Missziónak is?
Bátornak lenni
Miénk a pálya
A hét témája
Új keretek között az egyház jó rendje Erdélyben
evél&levél
Ötvenéves papi szolgálat
"Rangadó" budavári tanévzáró istentisztelet
Fehér ibolyák
Közlemények, nyilatkozatok
Püspökké Gáncs Pétert, felügyelővé Szemerei Zoltánt választották a Magyarországi Evangélikus Egyház Déli Egyházkerületének gyülekezetei
A Magyarországi Evangélikus Egyház szolgálati stratégiája
A közelmúlt krónikája
Lelkészcsaládok találkozója Bonyhádon
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Kálvin - az ember és a reformátor
Keszthelyi kastélymúzeum: nyáron éjszaka is nyitva
Harangtörténeti ankét az Öntödei Múzeumban
Hetven éve született Páskándi Géza
Lélektől lélekig
A vasárnap igéje
"Isten közelsége oly igen jó nékem!"
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2003 26 Sztárcsömör - avagy van hely a Missziónak is?

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster