EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 27 - Miben segíti munkámat az Internet?

Evangélikusok

Egyház és világháló

Hozzászólás a cikkhez

Miben segíti munkámat az Internet?

Amikor néhány hónappal ezelőtt sorozatszerkesztőnk megkért, hogy írjak arról, jelent-e valamilyen segítséget munkámban az Internet, rövid gondolkodás után – s talán kicsit könnyelműen – igent mondtam.

Most, amikor a kérdésre válaszolni próbálok, belátom, valóban könynyelműen tettem az ígéretet. Hiszen nem végeztem semmilyen számítástechnikai tanfolyamot, így – sok tekintetben hiányos – ismereteimet jórészt a magam próbálkozásaival, kísérletezéseivel, néhány szakkönyv fellapozása közben szedtem össze. E sorozatban komoly szakemberek is megszólalnak. Biztos vagyok abban, hogy nemcsak ők, hanem mindenki, aki e rovatban szót kap, nálam sokkal jobban ért az Internettel kapcsolatos kérdésekhez. De hát az ígéret szép szó… S még az is megtörténhet, hogy többek számára biztatást jelent majd, ha néhány gyakorlati példán keresztül megmutatom, milyen segítséget jelent még nekem is – egy autodidakta internetezőnek – ez a sok tekintetben még mindig titokzatos „háló”.

  1. őszén, a püspöki szolgálatom kezdete előtti napokban jött híre az ökumenikus légkört fagyossá tevő Dominus Iesus című iratnak. Ahogy az már ilyenkor lenni szokott, a beszámolók, ismertetők, kritikák könnyebben elérhetők voltak, csak maga a vitatott irat nem akart felbukkanni egy ideig a róla szóló írások között. Egyszer aztán arra gondoltam, hogy teszek egy kísérletet. Beírtam a világháló kereső ablakába az irat címét, s néhány perc múlva már csak az volt a kérdés, hogy latinul, angolul, németül, spanyolul – vagy ki tudja, még milyen nyelven – akarom-e kinyomtatni a szöveget. Így olvashattam viszonylag hamar a német verziót, ami abban a helyzetben különösen is nagy segítség volt a számomra.

De ugyanígy jutottam hozzá 2001-ben a VELKD, azaz a Németországi Egyesült Evangélikus-lutheránus Egyház szolgálati rendjének, etikai kódexének terjedelmes tervezetéhez is (Leitlinien kirchlichen Lebens). Egyházi dokumentumok, számunkra is fontos tudományos hírek, közlemények – az euthanázia, bioetika stb. kérdésében – mind könnyen és gyorsan elérhetőek a hálón. Sok témához hozzá lehet férni már magyarul is. A hazai ökumené, de a külföldi egyházak életének sok-sok adata is letölthető (talán nem mindenki tudja, ezért ideírom: letöltésnek nevezik a különféle dokumentumok Internetről történő lehívását, lekérdezését, saját számítógépünkre történő átmásolását). Előfordul, hogy így készülök fel valamelyik „testvéregyházból” vagy témából – például a 2003, a Biblia éve kapcsán megjelenő statisztikai adatokból – egy-egy találkozás, megbeszélés vagy szolgálat előtt.

Egyházi levelezőlistáink – a fraternet lelkészek és a fraternet mindenki – a lelkészek és egy-egy kérdés után érdeklődő testvéreink számára adnak alkalmat a párbeszédre. Komoly viták is kibontakoznak olykor ezeken az oldalakon. Lehetőség van különféle programok meghirdetésére is, sokan élnek is vele.

Végül pedig egy egészen hétköznapi példa. A múlt évben egyszer Nyíregyházára utaztam vonattal. A menetrendben való nehézkesebb keresés helyett gondoltam egy merészet, és az Interneten található menetrendtől kértem javaslatot. Néhány másodperc múlva a kezemben volt a kiválasztott napok mindegyik utazási lehetősége, útvonallal, átszállási jelzésekkel, sőt még a költségek is szerepeltek az adatok között. Így könnyebb volt kiválasztanom a megfelelő vonatot. Akik olvassák ezeket a sorokat, gondolom, érzik, hogy a bőség zavarával küszködöm. Valóban, sokszor egészen meghökkentő, mi mindenre jó az Internet.

Persze azt sem hallgathatjuk el, hogy sokszor jogosak a panaszok is. Rengeteg hiábavalóság, gyermekekre, fiatalokra – de az idősebb korosztályra is – kifejezetten veszedelmes anyag is megtalálható a világhálón. Az ún. szabadságjogokkal visszaélők nem kevés kárt okozhatnak, s bizonyára okoznak is. Mégis le kell szögeznünk, nem az eszköz, hanem az azt rosszul használó vagy a lehetőségekkel visszaélő emberi szándék a rossz, a bűnös. Amint a technika és a tudomány eredményeivel az elmúlt századok folyamán már oly sokszor megesett, most is ez történik. A lehetőséggel jól kellene élnie mindenkinek. Használjuk Isten előtti és egymásért érzett felelősséggel, munkánk, szolgálatunk érdekében a tudomány és technika nagyszerű vívmányát: az Internetet!

Ittzés János


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
A kórus
Élő víz
Kötéltáncosok
Keresztutak
Ez (is) az a nap (volt)!
Nők evangélizációja - lélektől lélekig
Evangélikusok
Miben segíti munkámat az Internet?
Keresztény szemmel
A nagy parancsolat
A hét témája
Tizenhat gyógyító óra krónikája
Fehérvári mozaikok
Gyógyító terápiák
Lélekgyógyító muzsika
Így látta ő
Gyógyulást az egyháznak!
Gyógyulást a társadalomnak!
Gyógyulást a teremtett világnak!
Megkérdeztük...
"Háttérmunka"
A hétköznapok Istene
Szerkesztői megjegyzés
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Százötven éve született Csontváry Kosztka Tivadar
A vasárnap igéje
A mélységből megszólítható Isten
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2003 27 Miben segíti munkámat az Internet?

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster