EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 27 - Lélekgyógyító muzsika

A hét témája

Hozzászólás a cikkhez

Lélekgyógyító muzsika

A színpadon a pilisi Izsóp együttes
„Isten igéje után a zenét illeti a legfőbb dicsőség... Ha vigasztalni akarod, aki szomorú, megfékezni, aki léha, bátorítani a csüggedőt, szerénnyé tenni a büszkét, lecsendesíteni a szenvedélytől izzót vagy megbékíteni a gyűlölködőt..., mi lenne hatékonyabb eszköz minderre, mint a zene?” – vallotta Luther Márton. Az országos találkozó szervezői megfogadták a nagy reformátor tanácsát. A gyógyító szavak mellett komoly teret biztosítottak a gyógyító muzsikának is...

Az evangélikusok ezúttal sem tagadták meg lutheri örökségüket. A székesfehérvári sportcsarnokot újra meg újra templommá formálták az Isten dicsőségére felcsendülő dallamok. Az önálló programpontként szereplő koncerteken kívül számos zenei élményben lehetett részük a jelenlévőknek. Muzsikaszó töltötte be a várakozás és a gyülekezés perceit, az istentisztelet és az áhítatok pedig a közös éneklés örömével ajándékozták meg a résztvevőket. Külön kiemelendő a rendezők figyelmessége, hogy nem hagytak „üresjáratokat” az egyes „műsorszá-mok” között, és ügyeltek arra, hogy a feszes programot időnként néhány percnyi zene szakítsa meg. Ilyenkor egy-egy ismert, szeretett korál együttes eléneklése (Németh Csaba orgonaművész közreműködésével) vagy a fúvósok játéka frissítette fel az egybegyűlteket.

A fórum, a referátumok, a csoportos beszélgetések és az igei alkalmak között helyet kapó koncertek szinte minden igényt kielégítettek. A komolyzene szerelmesei éppúgy találhattak kedvükre valót, mint a fiatalos, lendületes muzsika hívei, de azok sem csalódtak, akik elgondolkodtató, mélyebb üzenetet hordozó művekre vágytak.

Kari körben

Az országos találkozón két gyülekezeti kórus mutatkozott be. A több mint negyven esztendeje működő oroszlányi énekkar péntek este lépett fel. Repertoárjukon – egyebek mellett – Johann Sebastian Bach, Halmos László, Szokolay Sándor és Bárdos Lajos darabjai szerepeltek. A Milán Zoltánné vezette énekkar profizmusán nem csak a hetente tartott próbák hatása érződött: a közel negyven főt számláló kórus tagjai között számos hivatásos zenészt találhatunk. Amint az énekkar vezetője beszélgetésünkkor elmondta, munkájuk során az alapító, Nagy Dániel (aki nem más, mint Milán Zoltánné édesapja) szellemi örökségét kívánják folytatni. Minden vasárnap két darabbal szolgálnak az istentiszteleten, és a környék gyülekezeteiben is gyakran lépnek fel.

Az alberti ifjúsági énekkar még nem tekinthet vissza ilyen jelentős múltra, mivel 2001-ben alakult. Ám amilyen fiatal a kórus – és amilyen fiatalok a tagok! –, olyan nagy meglepetést okozott felkészültségük. Elsőként az egri missziói napon mutatkoztak be egyházunk szélesebb nyilvánossága előtt. Akkor csupán az Északi Egyházkerület hívei, most viszont az egész ország evangélikussága előtt bizonyították tehetségüket. A jól ismert egyházzenei művek mellett megszólaltatták a 2000. augusztus 20-án a Parlament előtt elhangzott csodálatos Millenniumi ódát is – ennél a műsorszámnál a fellépőkhöz olyanok is csatlakoztak, akik ott lehettek az ezer gyermekből álló énekkar tagjai között.

Érces hangok

A Németországban oly nagy hagyományokkal rendelkező fúvószene, úgy tűnik, reneszánszát éli egyházunkban. Egyre több egyházközségben alakulnak kisebb-nagyobb zenekarok, és a lelkészek-teológusok között is mind népszerűbbek a fa- és rézfúvós hangszerek.

Az Evangélikus Központi Fúvósegyüttes tagjai között akad zenész, hitoktató, lelkész, illetve teológushallgató is. A Johann Gyula által vezetett zenekar már két CD-felvételt is készített, Evangélikus fúvószene címmel. Muzsikájuk alapját a korálfeldolgozások adják, ezenkívül szívesen merítenek a régi századok egyházzenei műveiből, valamint modernebb hangvételű műveket is játszanak. A székesfehérvári találkozón egy bő negyedórás önálló blokkban adtak ízelítőt repertoárjukból, illetve túlnyomórészt ők kísérték a közös éneklést.

A lajoskomáromi gyülekezet fúvósegyüttese is ennek a már említett újjáéledésnek a gyümölcse. A kilencéves múltra visszatekintő zenekart a németországi Plochingen evangélikus fúvósegyüttesének, a Posaunenchornak a segítségével hívták életre. Tőlük kapták a kottákat, a hangszereket, és a darabok betanításában is segítettek, illetve segítenek a mai napig. A zömében tizen- és huszonévesekből álló csapat tagjai a gyülekezet fiataljai közül verbuválódtak. A heti próbák így tulajdonképpen az ifjúsági bibliaóra részei: közös elcsendesedés, beszélgetés vezeti be őket. A szakmai munkát Soltész Kálmán irányítja, a próbákat pedig Decmann Erzsébet vezeti. A péntek esti áhítat alatt és után hallható rövid bemutatkozásuk ígéretes kezdetről tett tanúbizonyságot.

Népszerű dallamok

Az Izsóp együttes koncertje (képünkön) beigazolta a hozzá fűzött reményeket. Jansik Ildikó csapata az eddig megjelent két CD (az Ének útjain nyissad meg titkaid, illetve a Zumpepe címűek) anyagából állította össze mintegy félórás műsorát. Lendületes, vidám muzsikájuk hatására hamarosan ütemre mozdultak a kezek és a lábak, de a hallgatóság szívesen bekapcsolódott az éneklésbe is. Amint a kórus egyik oszlopos tagjától, Végh Szabolcstól megtudtuk, az Izsóp rengeteg meghívásnak tesz eleget. Minden hónapban van fellépésük (sokszor több is), s ez nem kevés áldozatot kíván az együttes tagjaitól. Mindazoknak, akik szívesen hallgatják zenéjüket, örömmel üzenik: most készül harmadik CD-felvételük, amely karácsonyi dalokat fog tartalmazni.

A pestszentlőrinci gyülekezet ifjúságának tagjaiból álló Új Teremtés csoportnak mindeddig csupán templomi keretek között volt alkalma bemutatkozni, szombat délelőtt azonban telt ház előtt adhatták elő Győri Gábor esperes Hét szó az emberért című darabját (képünkön). A mű nem csupán a füleken keresztül szólította meg a hallgatóságot, hanem a szemek számára is kínált befogadnivalót. A multimédiás produkcióban a zenei részhez szervesen illeszkedő prózai betétek (versek, rövid jelenetek, vallomások) is szerepeltek, melyek az indulatokkal, gonoszsággal teli emberi szavak és a golgotai kereszten elhangzott hét szelíd szó közti különbségről gondolkodtatták el a jelenlévőket. Az együttes egyik korábbi fellépéséről videofelvétel is készült, így azok is megismerkedhetnek a tehetséges pestlőrinci fiatalok előadásával, akik Székesfehérváron lemaradtak róla.

Evangélikus rendezvényeinknek van egy visszatérő, állandó szereplője: Gryllus Dániel Kossuth-díjas előadóművész mindig szívesen mond igent a szervezők felkérésére. Ezúttal szombat délután adott egyórás koncertet a székesfehérvári evangélikus templomban. Három óra után néhány perccel zsúfolásig megtelt a helyiség, a pótszékek is elfogytak, bizony sokaknak már csak állóhely akadt. A hangulat mindezek ellenére (vagy éppen ezért?) családias, meleg hangulatú volt. Gryllus Dániel egyedül, mindössze egy citera segítségével adott ízelítőt a Pál apostol, a Hegyi beszéd, a Tizenöt zsoltár, A teljesség felé, valamint a Családi körben című lemezeiről, illetve az ott lévő gyermekeket is megjutalmazta két dallal. A résztvevők szívesen énekeltek együtt a művésszel, és a kitűnő műsort vastapssal jutalmazták.

Győri Virág

Regionális hozzárendelés: Székesfehérvári Evangélikus Egyházközség


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
A kórus
Élő víz
Kötéltáncosok
Keresztutak
Ez (is) az a nap (volt)!
Nők evangélizációja - lélektől lélekig
Evangélikusok
Miben segíti munkámat az Internet?
Keresztény szemmel
A nagy parancsolat
A hét témája
Tizenhat gyógyító óra krónikája
Fehérvári mozaikok
Gyógyító terápiák
Lélekgyógyító muzsika
Így látta ő
Gyógyulást az egyháznak!
Gyógyulást a társadalomnak!
Gyógyulást a teremtett világnak!
Megkérdeztük...
"Háttérmunka"
A hétköznapok Istene
Szerkesztői megjegyzés
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Százötven éve született Csontváry Kosztka Tivadar
A vasárnap igéje
A mélységből megszólítható Isten
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2003 27 Lélekgyógyító muzsika

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster