EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 27 - A mélységből megszólítható Isten

A vasárnap igéje

Szentháromság ünnepe után 3. vasárnap

Hozzászólás a cikkhez

A mélységből megszólítható Isten

Ézs 64,3–8

A mérhetetlen hatalmú Istenről szól a prófétai ige. "Ahogy a tűz lángra lobbantja a rőzsét, és felforralja a tűz a vizet, úgy ismertesd meg nevedet ellenségeiddel: reszkessenek tőled a népek, ha majd váratlanul félelmetes dolgokat művelsz: ha leszállsz, meginognak tőled a hegyek" – olvashatjuk mai alapigénk előtt.

Az erővel, a hatalommal való szembesülés sokszor egészen kicsivé teszi az embert. A nagyság mellett lesz igazán feltűnő a kiszolgáltatottság, a gyengeség. A tökéletes mellett mutat nagyon rosszul a sok-sok hiba. A mai kor sajátossága, hogy minél kevesebb sebezhető pont, minél kevesebb hiányosság kerüljön felszínre, mert csak az erős, a törtető, az öntudatos marad meg. Aki kiszolgáltatja magát, azon átgázol, és részvétlenül az útszélen hagyja az éppen aktuális hatalom.

Csodálatosan bátor dolognak tűnik az az Istenhez fordulás, amely az igében szólal meg. A hegyeket megingató Úr elé oda lehet állni a tisztátalansággal, a sodró bűnökkel, az Istentől való eltávolodás őszinte önvallomásával. Ez azonban nem emberi érdem, nem a végső kétségbeesés pimasz vakmerősége, hanem az a biztos hit, ami teljes szívvel vallja: „Uram, atyánk vagy te mégis! Mi vagyunk az agyag, te a mi formálónk, kezed alkotása vagyunk mindannyian.” Soha nem juthattunk volna birtokába ennek az Isten tenyerébe belesimuló bizalomnak, ha ő nem lép felénk, ha nem szólít meg, ha nem hív minket. Nélküle magunk szabta tévutakon bolyonganánk. Újból és újból megörülnénk egy-egy látszatmegoldásnak, majd a keserű kijózanodás rántana vissza igazi valónkba, Isten nélküli, jövőtlen emberségünkbe.

Isten azonban megszólított, és hívásával tudtára adta minden embernek: Krisztusban már nemcsak Izrael az övé, hanem mindannyian tulajdonává, drága áron megváltott népévé lettünk. Krisztuson mindnyájan láthatjuk Isten haragját, Krisztusért mindannyian megvallhatjuk bűneinket, Krisztusban mind az ő népe vagyunk.

Az ézsaiási ige tisztában van Isten haragjával: „De te megharagudtál, mert vétkeztünk.” A harag azonban nem ránk sújtott le, hanem az egyszülött Fiúra. Jézus kínszenvedése és kereszthalála leplezetlenül mutatja be az igazságos Isten ítéletét. Valahányszor a keresztre tekintünk, eszünkbe kell, hogy jusson az a harag, amitől megmenekültünk. Isten megszólított, és elhívott egy félelem nélküli életre. Olyan életre, amely nem ismeri a hatalmas, hegyeket mozdító Úrtól való rettegést. Ellenben hiszi és vallja, hogy a Teremtő nem hagy együtt pusztulni a megromlott teremtéssel, hanem részesévé tesz új teremtésének.

A próféta nemcsak Isten haragjával szembesít, hanem megmutatja a menekülés egyetlen lehetséges útját: a bűnvallást is. Nem magyarázkodik, nem próbál meg kibúvókat keresni. Elismeri, hogy rabok, tisztátalanok vagyunk, és ki vagyunk szolgáltatva bűneink hatalmának. Hogyan állhatnánk mégis annak színe elé, aki gyűlöli a bűnt? Honnan meríthetnénk bátorságot a vallomáshoz: „Vétkeztem”? Ha nem maga Isten ígérne megújulást, bűnbocsánatot, senki sem vehetne bátorságot, hogy színe elé álljon. Amit pedig Isten ígért, azt – áldozatával – Krisztus teljesítette. Benne áldást nyert a Föld minden népe: a kegyelem, a megtisztulás, az újrakezdés áldását. Amikor újból és újból felismerjük, mit tettünk rosszul, és amikor meglátjuk azt is, aki értünk mindent vállalva megoldást hozott, akkor – noha Isten hűtlen, el-eltávolodó, lázadó gyermekei vagyunk –, hittel ezt mondhatjuk: „Uram, atyánk vagy te mégis!”

Isten megszólított, és elhívott egy szüntelenül megújuló életre. Olyan életre, amelynek során nem gyűlik elhordozhatatlanná a vétkek mázsás súlya. Ennek az életnek ereje a valódi szabadság.

„Mindnyájan a te néped vagyunk!” – olvassuk az utolsó igeversben. Miről ismerhető fel ez a nép? Arról, hogy a haragtól megmenekült az emberek közössége, amelyet Isten kegyelme szüntelenül megújít. Ezt a közösséget nem korlátozza se tér, se idő: a Krisztus óta eltelt évszázadok hívői és az utánunk következő generáció Krisztus-követői is mind-mind hozzá tartoznak. Ez az a szent sereg, amely egyszer a mennyei Jeruzsálem boldog, üdvözült népe lesz.

A Szentháromság ünnepét követő vasárnapok első ciklusában a hangsúly Isten hívó szavára esik. Arra a hívásra, amely elhatolt a mélységben levő, kilátástalan helyzetű emberhez. Ennek a kiáltásnak visszhangja az ajkunkon formálódó bűnvallás, hálaadás vagy dicséret hangja, ami a végtelen szeretetében felismert Istenhez száll. Alkotónkba, Megváltónkba vetett hitünk bátorítson, hogy merjünk Isten előtt kiszolgáltatottak lenni, aki ezzel soha nem él vissza, hanem mindig megtisztít, megújít és megáld.

Imádkozzunk!

Hálát adunk, Istenünk, minden értelmet meghaladó irgalmadért: hogy elítéled a bűnt, mégsem veted el, hanem szereted és megtérésre hívod a bűnöst. Áraszd ki Szentlelkedet, hogy sokan meghallják hívó szavadat, és velünk együtt magasztalják végtelen szeretetedet, Jézus Krisztusért. Ámen.

Ördög Endre


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
A kórus
Élő víz
Kötéltáncosok
Keresztutak
Ez (is) az a nap (volt)!
Nők evangélizációja - lélektől lélekig
Evangélikusok
Miben segíti munkámat az Internet?
Keresztény szemmel
A nagy parancsolat
A hét témája
Tizenhat gyógyító óra krónikája
Fehérvári mozaikok
Gyógyító terápiák
Lélekgyógyító muzsika
Így látta ő
Gyógyulást az egyháznak!
Gyógyulást a társadalomnak!
Gyógyulást a teremtett világnak!
Megkérdeztük...
"Háttérmunka"
A hétköznapok Istene
Szerkesztői megjegyzés
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Százötven éve született Csontváry Kosztka Tivadar
A vasárnap igéje
A mélységből megszólítható Isten
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2003 27 A mélységből megszólítható Isten

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster