EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 4 - "Régi idők rejtett dolgainak elbeszélője"

Evangélikusok

Hozzászólás a cikkhez

"Régi idők rejtett dolgainak elbeszélője"

65 esztendeje halt meg Payr Sándor

Payr Sándor 1861. február 25-én született Pápán Payr Sámuel és Feigl Teréz gyermekeként. Bár iparoscsalád leszármazottja volt, lelkész nagyapjának szellemisége nagy szerepet játszott abban, hogy ő is ezt a hivatást választotta.

Pápán járta iskoláit. A hittant Gyurátz püspöktől tanulta, aki a vonzó lelkészi példát testesítette meg számára. Teológiai tanulmányait 1882-től Sopronban és az 1885/86-os tanévben ösztöndíjasként Bázelben végezte. Karsai Sándor püspök avatta lelkésszé. Előbb fél évet Sárvárott, majd egy éven át Győrött szolgált.

  1. tavaszától 8 éven át lelkészkedett a Fejér megyében lévő Pusztavámon. Történeti kutatásai és felkészültsége miatt már ekkor is többször hívogatták teológiai tanárnak – rövid ideig tanított is Sopronban –, de ő mégis inkább a lelkészi hivatás mellett döntött, és a teológiai előadói lehetőséget visszautasította. (Bár az anekdota szerint azért hagyta ott a pulpitust, mert diákjai közül egyesek nem figyeltek rá, ő pedig a tudományos munkát ennyire nem becsülők számára nem óhajtott tanítani; ám a fő ok sokkal inkább az volt, hogy még nem érezte magát elég felkészültnek a tanítói pályára.)

1895-től 3 éven keresztül a püspöki titkári tisztet töltötte be Gyurátz püspök mellett. 1899-től a Teológia katedrájára állt mint kedves területének, az egyháztörténetnek tanára. A soproni teológiai kar megszületését követően, 1923. augusztus 27-től az egyetemi fakultás nyilvános rendes tanára volt 1930-ban történt nyugdíjba vonulásáig. Ebben az időben már az sem tántorította el a teológiai oktatástól, hogy 1916-ban többen őt óhajtották Gyurátz Ferenc utódjának a püspöki székbe. Nem vállalta. Doktori disszertációt ugyan nem írt, de a debreceni református hittudományi kar kiemelkedő munkássága miatt 1929-ben a tiszteletbeli teológiai doktori címmel tüntette ki. Nyugdíjazása után is aktív történetíró és kutató munkát végzett, mellyel az utókor számára felbecsülhetetlen értékű forrásanyagot teremtett. „Csak három napot adna még az Isten” – mondotta közvetlenül a halála előtt, hogy elkészülhessen utolsó nagy tanulmányával, amit a „Zengedező Mennyei Kar”-ról írt. Pápán hunyt el 65 évvel ezelőtt, 1938. január 30-án, de teste Sopronban pihen. Ravatala felett Kapi Béla püspök a 78. zsoltár kapcsán arról szólt, hogy Payr Sándor „a régi idők rejtett dolgainak elbeszélője volt”.

Írói és kutatói tevékenysége elsősorban a Dunántúl története, a gályarabság kora, illetve a 18. század egyháztörténete felé irányult, melyben komoly figyelmet fordított a politikai, társadalmi és kultúrtörténeti összefüggésekre is. Legnagyobb munkáihoz, az „Egyháztörténeti emlékek” (1910) és a 932 oldalas, 1522–1647 közötti eseményeket leíró „A Dunántúli evangélikus egyházkerület története, I. kötet” (1924) című könyveihez elsősorban régi egyházi magángyűjtemények és a Nemzeti Múzeum kézirattárának anyagát dolgozta fel. Ez utóbbiba 530 gyülekezet adatait és emlékiratainak anyagát szerkesztette bele, de külön is megírta többek között a pápai, a balfi, a nemeskéri és – tiszteletbeli presbiterkéntnt – a soproni gyülekezet történetét (ennek szinte nyomdakész második kötete sajnos elveszett). Jelentős személyek életrajzát is feldogozta (Gyurátz Ferenc, Szenczi Fekete István, Szeniczei Bárány György, Simonodes János), valamint legfontosabb evangélikus iskoláink történetét is.

Énekeskönyv-szerkesztői munkájának egyik legfontosabb gyümölcse az 1911-ben kiadott Dunántúli énekeskönyv. Ő maga 13 énekátdolgozást és 34 -fordítást hagyott hátra; mai énekeskönyvünkben 6 műve szerepel. De amire talán a legbüszkébb lehetett: több tucatnyi, pályázaton érkezett szöveg közül az ő díjnyertes fordításában énekeljük mind a mai napig evangélikus himnuszunkat, az „Erős vár a mi Istenünk”-et.

A lelkésznemzedékek tanítása mellett hatalmas kutatómunkával, hangyaszorgalommal és a levéltári anyagok feldolgozásával mélyedt el a magyar evangélikusság és a vallásos énekes költemények történetében, vizsgálatában. Műveinek, cikkeinek, könyveinek és tanulmányainak száma meghaladja a több százat; és ezek többsége mind a mai napig a leghasználhatóbb gyűjtemény és forrásmunka.

Gabnai Sándor


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Vendégségben az éltető Úrnál
Élő víz
Az élet fitt oldala
Rám már várnak az angyalok
Egyházunk egy-két hete
Testvérekként fohászkodva
Testvérekként fohászkodva
"Szenteld meg az ünnepnapot!"
Keresztutak
A leprások világnapján
Libanon
A Keresztény-Zsidó Társaság újévi sajtótájékoztatója
A Keresztény-Zsidó Társaság újévi sajtótájékoztatója
Szlovák egyházi vezetők kitüntetése
Szlovák nap Békásmegyeren
Középpontban a Szentírás
A "Biblia éve" hazánkban
Részletek Jan de Waard – Eugene A. Nida: Egyik nyelvről a másikra. Funkcionális ekvivalencia a bibliafordításban című könyvéből
Könyvek a Könyvek Könyvéről
Evangélikusok
Jubileumi év
"Régi idők rejtett dolgainak elbeszélője"
Emlékezés egy orgonaművészre
Búcsúzunk
Rövid hírek Hatvanból
Lelkészlakások felújítása Békéscsabán
e-világ
Új rovatunk elé
Szurkolj, ne háborúzz!
Konzultáció a közoktatási törvény tervezett módosításáról
Vallási csatorna ördögi körben
Keresztény szemmel
Kezek...
Öt hónap
Ezek a fiatalok...
A hét témája
Minden megoldás jogos?
Kezdődik a vadkelet?
Törvénymódosítás után
evél&levél
Tisztelt Szerkesztőség!
Tisztelt Szerkesztőség és Kiadóhivatal!
Evangélikus "úrfelmutatás"?
Evangélikus "úrfelmutatás"?
Közlemények, nyilatkozatok
Szót kér a szerkesztő
Fabiny Tibor egyháztörténész kitüntetése
A levelező hittantanárképzés fontossága
E heti Luther-idézet
Luther idézet
Kultúrkörök
Nagyegyházak protokoll- és liturgiai szokásai
Nagyegyházak protokoll- és liturgiai szokásai
A vasárnap igéje
Az Úr kedves esztendeje
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2003 4 "Régi idők rejtett dolgainak elbeszélője"

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster