EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 4 - Az Úr kedves esztendeje

A vasárnap igéje

Vízkereszt ünnepe utáni 3. vasárnap

Hozzászólás a cikkhez

Az Úr kedves esztendeje

Ézs 61,1-2.8

Az ószövetségi törvények között található egy eléggé nem méltányolható csodálatos rendelkezés: minden hetedik év a nyugalom éve legyen a föld, az állatok, az emberek számára. Tehát az évek is vegyék fel a hét ritmusát, amikor a munkás hétköznapok beletorkollnak a szombatnapi nyugalomba. Sőt a hétszer hetedik esztendőt követő év legyen szakadatlan örömünneppé, amikor minden birtok újra jogos tulajdonosához kerül, és minden szolgasorba taszított ismét szabaddá lesz (3Móz 25,1–22). A Szentírásban nem találtam nyomát annak, hogy ezeket a rendkívüli esztendőket akár csak egyszer is megtartották volna. De igénk szerint Istennek eltökélt szándéka, hogy ilyen áldott időszak felé vezesse egész teremtett világát.

Ennek az örömhírnek elfogadása kizár minden sötéten látást és reménytelenséget a világ végső sorsát illetően. A károgás ezek szerint nem Istentől való. Való igaz, hogy minden alapunk megvan rá, hogy egy ökológiai, társadalmi vagy világűrből jövő katasztrófa lehetőségével számoljunk. De Isten szavát adta, hogy – Vörösmarty kifejezésével – „lesz még egyszer ünnep a világon; majd ha elfárad a vész haragja” (A vén cigány). Ezt hirdetteti meg a prófétával, ezt szentesíti Jézus megváltó művével (Lk 4,18–20), és ezt a reménységet kell hordoznia és képviselnie egyházának. Bizonyára nem valósulhat meg ez a jövőkép megrázkódtatások nélkül, de a végkifejlet felől nem lehet kétségünk.

Az ilyen hihetetlen reménységnek a valóra válása nem az ember alkalmasságán vagy elszántságán múlik, hanem egyedül Isten történelemformáló fáradozásán. Istennek ez a mindent meghatározó jelenléte a világban el van rejtve a mi gyarló tekintetünk elől. De a prófétai szolgálatnak éppen az a feladata, hogy a dolgok alakulásában feltárja Isten rejtett szándékát. Az Isten kezében vannak az események, de elhívott prófétái, igehirdetői által értelmezi azokat. Mondhatnánk: a próféta olyan politológus, aki „sub specie aeternitatis”, azaz az örökkévalóság jegyében, Isten szemszögéből ítéli meg a dolgok állását. Úgy tűnik, a prófétának a babiloni fogságból hazatért nép szemét kellett felnyitnia. A visszanyert szabadság sok megpróbáltatást is hozott. A prófétai szó világossá tette, hogy a történelmi fordulat mégis – Istentől ajándékba kapott – kedvező lehetőség egy emberibb élet megvalósítására.

De mint minden esetben, a kibontakozás és gyógyulás esélye most is feltételezi Isten „bosszúállását”, vagyis a gonoszság megtorlását és visszaszorítását. Isten ugyanis azon van, hogy a fogságot követő történelmi fordulat kiegyenlítődést is magával hozzon, vagyis az „alázatosakat”, az elnyomottakat és hátrányos helyzetűeket felemelje, és az erőszakosakat háttérbe szorítsa. A földön járó gondolkodás szerint „szemesnek áll a világ”. A prófétai lelkű emberek azonban nem hallgathatják el, hogy Isten végül is a szelídeknek ad igazat. És ez így lesz minden közgazdasági és politikai megfontolás ellenére is.

Amennyire igaz, hogy Isten teremti meg az alkalmakat, annyira vitán felül áll az is, hogy azokat nekünk kell kihasználnunk. Isten nem akarattalan bábokká, hanem munkatársaivá avatott minket. Ezért az olyan próféta, aki valóban Isten nevében szólal meg, nem rejti véka alá, hogy „Isten szereti az igazságot, gyűlöli a rablást és az álnokságot”(8. vers!), és ennek megfelelően bánik embergyermekeivel. Szövetségébe vonja azt, aki vállalja, amit ő szeret, és szembefordul azzal, amit ő gyűlöl. Akkor jön el valóban a „kedves esztendő”, amikor az Úr „lesz az ő Istene, ő pedig népének tagja lesz” (vö. Jer 31,33).

Imádkozzunk!

Urunk! Te arra méltattál minket, hogy Jézus követőiként munkatársaid legyünk egy emberhez méltóbb jövő érdekében. Segíts, hogy elvessük mindazt, ami ebben gátol minket, hadd tudjunk felnőni a feladathoz. Legyen rajtunk Szentlelked, és vegyen szállást életünkben, hogy a Te dicsőségedre lehessünk, és embertársaink javára élhessünk! Ámen.

Dr. Cserháti Sándor


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Vendégségben az éltető Úrnál
Élő víz
Az élet fitt oldala
Rám már várnak az angyalok
Egyházunk egy-két hete
Testvérekként fohászkodva
Testvérekként fohászkodva
"Szenteld meg az ünnepnapot!"
Keresztutak
A leprások világnapján
Libanon
A Keresztény-Zsidó Társaság újévi sajtótájékoztatója
A Keresztény-Zsidó Társaság újévi sajtótájékoztatója
Szlovák egyházi vezetők kitüntetése
Szlovák nap Békásmegyeren
Középpontban a Szentírás
A "Biblia éve" hazánkban
Részletek Jan de Waard – Eugene A. Nida: Egyik nyelvről a másikra. Funkcionális ekvivalencia a bibliafordításban című könyvéből
Könyvek a Könyvek Könyvéről
Evangélikusok
Jubileumi év
"Régi idők rejtett dolgainak elbeszélője"
Emlékezés egy orgonaművészre
Búcsúzunk
Rövid hírek Hatvanból
Lelkészlakások felújítása Békéscsabán
e-világ
Új rovatunk elé
Szurkolj, ne háborúzz!
Konzultáció a közoktatási törvény tervezett módosításáról
Vallási csatorna ördögi körben
Keresztény szemmel
Kezek...
Öt hónap
Ezek a fiatalok...
A hét témája
Minden megoldás jogos?
Kezdődik a vadkelet?
Törvénymódosítás után
evél&levél
Tisztelt Szerkesztőség!
Tisztelt Szerkesztőség és Kiadóhivatal!
Evangélikus "úrfelmutatás"?
Evangélikus "úrfelmutatás"?
Közlemények, nyilatkozatok
Szót kér a szerkesztő
Fabiny Tibor egyháztörténész kitüntetése
A levelező hittantanárképzés fontossága
E heti Luther-idézet
Luther idézet
Kultúrkörök
Nagyegyházak protokoll- és liturgiai szokásai
Nagyegyházak protokoll- és liturgiai szokásai
A vasárnap igéje
Az Úr kedves esztendeje
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2003 4 Az Úr kedves esztendeje

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster