EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2003 - 4 - A leprások világnapján

Keresztutak

Hozzászólás a cikkhez

A leprások világnapján

Rab Zsuzsa költőnő Vaspántok című versében (Evangélikus naptár 2003, 104. o.) van egy vissza-visszatérő kérdés: „Ugye bolondnak tartanának?” Vajon minket is bolondnak tartanak akkor, ha valakin segítünk, ha valami egyszerű dologban is meglátjuk a szépet?

Különösen időszerűnek tartom ezt a verset akkor, amikor a lepramisszió áldozatkész segítőire, a magyarországi önkéntes munkásokra vagy a messzi kórházakban szolgálatot tevőkre gondolok. Mert a visszatérő kérdés: – „Ugye bolondnak tartanának?” – ránk, lepramisszióval foglalkozókra is vonatkozhat. Mindenki bolond egy kicsit, aki valami rendkívüli vagy szokatlan dolgot tesz – még lelkipásztornak lenni is bolondságnak tűnhet a világ szemében –, de erre is igaz Pál apostol mondása: „a keresztről való beszéd bolondság ugyan azoknak, akik elvesznek, de nekünk, akik üdvözülünk, Istennek ereje” (1Kor 1,18).

A Lepramisszió azért misszió, mert a leprásoknak a keresztről beszél. Nemcsak akkor engedelmeskedünk a jézusi parancsnak – „poklosokat tisztítsatok!” –, ha meggyógyítjuk az ebben a kórban szenvedőket, hanem az Ige hirdetése, a megváltás evangéliumának továbbadása is a feladataink közé tartozik.

Szolgálatunk bibliai alapokkal rendelkezik. Mózes 3. könyvének 13. fejezete csak a leprásokkal foglalkozik: miként védje meg magát a közösség a fertőzéstől, hogyan léphet újra az egészségesek közé a bélpoklos? Az itt olvasható információk közül a tudomány mai állása szerint is érvényes és döntő két dolog. Azt írja Mózes, hogy a poklos ember bajusza elé tartott kézzel – tehát száját eltakarva – beszéljen az egészségessel. Vajon Mózes korában ki tudta még azt, hogy a lepra cseppfertőzéssel, bacilusok által terjed? Ezt ugyanis 1873-ban fedezte fel a norvégiai Hansen professzor. Vagyis 1873-ig csak Isten tudott erről!

A másik elgondolkoztató tény: 1946-ig csupán az itt ismertetett isteni parancs megtartásával lehetett a lepra terjedését megfékezni. Csak akkor lett kevesebb megbetegedés egy-egy vidéken, amikor szigorúan vették az elkülönítést, a kirekesztést. Ezért emeli ki Jézus a többi betegség közül a leprát, s ezért adta feladatként a tanítványok elé.

A lepra ugyanakkor végigkísérte az emberiséget a történelem folyamán. Nemcsak az Ószövetségben, de a kínai, indiai ősi iratokban is olvashatunk róla, és ma is virulens: évente 700-750 ezer új fertőzöttet regisztrálnak. És vajon hány betegről nem tudnak…!

A jézusi parancs magyarázat arra, hogy elsősorban miért csak a Krisztus-követők törődtek a kirekesztett, nyomorult, szenvedő leprásokkal, miért ők voltak azok, akik gondozásukra szánták életüket – sokszor vállalva a betegséget is. Azonban igazán csak 1873-tól beszélhetünk tudatos, szervezett lepramisszióról. Mert mi kell ehhez a szolgálathoz? A szervezettség (Wessley Bailey és az Indiai Leprásokat Segítő Misszió), a tudomány (a norvégiai Hansen professzor felfedezése), valamint az egyéni áldozatkészség (erre példa a belga Demján atya, aki Honoluluból Molokai szigetére ment). Ahol e három dolog megtalálható, ott Isten nevében elindulhat a munka.

A leprások számát tekintve ma még mindig India vezet a világon, utána Brazília következik, majd Miamar (Burma), Guinea, Nigéria. Napjainkban azonban a segítő szolgálat már behálózza az egész világot. A legtöbb helyen a londoni központú Nemzetközi Keresztyén Lepra- misszió, az indiai segítő misszió utódja szervezi a munkát, de sok helyütt – különösen az önállósodott államokban – már az állami kórházak veszik át a feladatot. Magyarország szerepe különösen is jelentős, hiszen ez volt az egyetlen ország a vasfüggöny mögött, ahonnan segítség érkezett a leprásoknak. Mindez 1989 előtt Dobos Károly egyéni akciójának tűnhetett, mert a felelős, egyházi vezetők sem a külföldi utazótitkárt, sem mást nem fogadtak ebben az ügyben. De már akkor több mint 30 kórház kapott tőlünk csomagot – csak olyanok, akikkel személyes levelező kapcsolat alakult ki, s akiknek valóban szükségük volt az általunk összegyűjtött törülközőkre, lepedőkre és a kézzel kötött fáslikra. Ez a nagyszerű munka szinte az egész országot megmozgatja: felekezeti különbség nélkül dolgoznak rajta a gyülekezetek asszonyai, évente 5-6 mázsa babafonalat feldolgozva. Most végre azt is el tudtuk érni, hogy egyszerre 120 kg (2500 db) fáslit küldhettünk el repülővel az indiai lepraközpontba.

Hogy ez odakint milyen örömöt szerzett karácsonyra, azt nem kell bizonyítanom.

De tudnunk kell, hogy mindez nem sikerült volna, ha gyülekezeteink kézimunkakörei nem dolgoznak olyan lelkesen, szorgalmasan. Az a kötőfonal, amit elküldünk egy-egy gyülekezetbe, összeköti a vállalkozó testvéreket egymással, a leprásokkal és a leprások között dolgozókkal. A hűséges testvérek imádságukba foglalják a betegek ügyét, és munkájukat egy idő után átveszi a lányuk, unokájuk is. Ki merem mondani, hogy ennek a szolgálatnak a belmissziói haszna legalább olyan nagy, mint a külmissziói. Természetesen az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy minden adományt azonnal megköszönünk, igét, olvasnivalót küldünk annak a testvérnek vagy közösségnek, amely részt vesz a munkában. Ezt az első pillanattól így vezette be Károly bácsi. Most már legalább 1000 egyéni adakozó és 1000 különböző felekezetű gyülekezet vesz részt a munkában, és kap köszönőlevelet.

A leprások világnapját a WHO rendelte el, s már az 1970-es évek elejétől megtartotta saját gyülekezetében Dobos Károly. 1989 óta minden évben más felekezet templomában jövünk össze, hogy hálát adjunk a feltalált gyógysze- rért, az áldozatkész munkatársakért.

Ebben az évben a budavári evangélikus templomban (Bécsi kapu tér) január 26-án délután 4 órára jövünk össze hálaadásra. Igét hirdet dr. Almásy Mihály baptista lelkipásztor. Előadást tartanak a szlovákiai Komárom lepramissziójának munkatársai Fazekas László református lelkipásztor vezetésével. Énekel a Baár-Madas Református Gimnázium énekkara. Vezényel Arany János igazgató. Erre az ünnepi alkalomra szeretettel hívjuk testvéreinket dr. Dobos Károly és munkatársai nevében is.

Bencze Imréné


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Vendégségben az éltető Úrnál
Élő víz
Az élet fitt oldala
Rám már várnak az angyalok
Egyházunk egy-két hete
Testvérekként fohászkodva
Testvérekként fohászkodva
"Szenteld meg az ünnepnapot!"
Keresztutak
A leprások világnapján
Libanon
A Keresztény-Zsidó Társaság újévi sajtótájékoztatója
A Keresztény-Zsidó Társaság újévi sajtótájékoztatója
Szlovák egyházi vezetők kitüntetése
Szlovák nap Békásmegyeren
Középpontban a Szentírás
A "Biblia éve" hazánkban
Részletek Jan de Waard – Eugene A. Nida: Egyik nyelvről a másikra. Funkcionális ekvivalencia a bibliafordításban című könyvéből
Könyvek a Könyvek Könyvéről
Evangélikusok
Jubileumi év
"Régi idők rejtett dolgainak elbeszélője"
Emlékezés egy orgonaművészre
Búcsúzunk
Rövid hírek Hatvanból
Lelkészlakások felújítása Békéscsabán
e-világ
Új rovatunk elé
Szurkolj, ne háborúzz!
Konzultáció a közoktatási törvény tervezett módosításáról
Vallási csatorna ördögi körben
Keresztény szemmel
Kezek...
Öt hónap
Ezek a fiatalok...
A hét témája
Minden megoldás jogos?
Kezdődik a vadkelet?
Törvénymódosítás után
evél&levél
Tisztelt Szerkesztőség!
Tisztelt Szerkesztőség és Kiadóhivatal!
Evangélikus "úrfelmutatás"?
Evangélikus "úrfelmutatás"?
Közlemények, nyilatkozatok
Szót kér a szerkesztő
Fabiny Tibor egyháztörténész kitüntetése
A levelező hittantanárképzés fontossága
E heti Luther-idézet
Luther idézet
Kultúrkörök
Nagyegyházak protokoll- és liturgiai szokásai
Nagyegyházak protokoll- és liturgiai szokásai
A vasárnap igéje
Az Úr kedves esztendeje
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2003 4 A leprások világnapján

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster