EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 12 - Tiszta beszéd - tiszta szív

Keresztény szemmel

Hozzászólás a cikkhez

Tiszta beszéd - tiszta szív

Mostanában gyakran visszhangzik bennem egy csaknem hat éve rendezett ökumenikus környezetvédelmi konferencia ("Harc a szellemi környezetszennyezés ellen") témája: "Tiszta beszéd - tiszta szív". Ezen a tanácskozáson - felkérésre - én is elmondtam gondolataimat. Tanárként akkor elsősorban a mindennapi iskolai munkám során szerzett tapasztalataimról beszéltem. A közelmúltban tartott nemzetközi anyanyelvi nap újra alkalmat teremt arra, hogy szóljunk erről a kérdésről, annál is inkább, mivel ez a téma napjainkban még időszerűbb.

Összekapcsolhatjuk-e ezt a két fogalmat? Nem túl merész óhaj? Utópia? Mindennapi életünkben a tisztaság szinte csak nyomokban van meg. Történelmünk és kultúránk évezredes. Anyanyelvünk nagyon szép. Formailag és tartalmilag mégis milyen gyakran használjuk helytelenül. Nem szeretjük anyanyelvünket? Nem tartjuk fontosnak azt, hogy kulturáltan beszéljünk? Szavaink nagymértékben devalválódtak. Gondolataink, gondolkodásunk, beszédünk tisztátalansága, durvasága a világon elhatalmasodó szellemi környezetszennyezés része. Az egész társadalmat át- meg átszövi az a rendkívül sok káros jelenség, amely életünk minden területét beszennyezi, és sok esetben tönkreteszi az emberi kapcsolatokat. A tiszta beszéd - tiszta szív hiányának oka a tiszta erkölcs megromlása. Sajnos ez főleg a keresztény értékeket érinti. Szomorú látni, hogy egyre kevesebb a valóban tisztességes emberi kapcsolat. Hitelüket vesztik a becsületes életfelfogást kifejező szavak és tettek. A szavak és a tettek mind ritkábban vannak összhangban. Egyre kevésbé lehet bízni az adott szóban. Sokan féligazságokat mondanak, másokat rágalmaznak és befeketítenek. Szép magyar nyelvünket egyre több honfitársunk semmibe veszi. Szóban és írásban egyre több a súlyos hiba.

A tiszta beszéd és a tiszta szív szerintem szorosan összetartozik. A mindennapi életben is egymástól elválaszthatatlanoknak kell(ene) lenniük. Szeretnénk tiszta környezetben tiszta levegőt szívni, tiszta szívvel tiszta emberek között tisztán beszélni, erkölcsi tisztaságban, tiszta emberi kapcsolatokat teremtve, tehát tisztán élni. Tőlünk, személy szerint mindegyikünktől függ, hogy mit teszünk ebben a súlyos helyzetben. Akaratunktól, szándékunktól függ, hogy az adott szituációban kinek, mikor, mit, hogyan mondunk, mit beszélünk. Nagyon sokat tehetünk.

Mi a tiszta beszéd? Tisztességes, egyértelmű, egymásra figyelő kommunikáció. "A ti beszédetekben az igen legyen igen, a nem pedig nem, ami pedig túlmegy ezen, az a gonosztól van." (Mt 5,37) Világosan, egyértelműen, a magyar nyelv sajátosságai szerint megfogalmazott tartalom, akusztikailag jól érthető, tisztán artikulált beszéd, helyesen megválasztott beszédtempó.

Nagyon kifejezőnek érzem a "tiszta" beszéd néhány szinonimáját: egyenes, megfontolt, őszinte, önzetlen, egyértelmű, világos, tömör, értelmes, tisztességes, becsületes, jó szándékú, szelíd, nyugodt, (meg)nyugtató stb. Az antonimák is beszédesek: hazug, álnok, többértelmű, szennyes, becstelen, gyalázatos, megalázó, kemény, irigy, önző, sértő, bántó, erkölcstelen, bűnös, lekicsinylő, bántó, zagyva, tudálékos, semmitmondó stb.

Mi a tiszta szív? Egészen egyszerűen: a tiszta erkölcsű, egyenes és jellemes ember sajátossága. Hiszen a tiszta erkölcs - a jézusi erkölcs.

A legszebben megfogalmazott mondatoknak, a legmélyebb érzelmeknek sincsen semmi értékük, ha nem az örök erkölcsi értékek határozzák meg életünket, ha nem azok szerint élünk, dolgozunk, cselekszünk, ha mondanivalónk és személyes példánk nem hiteles. Van-e fülünk és szívünk napjainkban a pozitív dolgok befogadására? Megértjük-e a régebbi korok erkölcsi üzenetét? Tudunk-e, akarunk-e aszerint élni?

Úgy kell élnünk, hogy mindenütt megtisztuljon az erkölcs, tiszta és becsületes emberi kapcsolatok alakuljanak ki, hogy az élet minden területén megbízhassunk egymásban. A keresztény erkölcs elvei szerint kell élnünk. Mindennapjainkat át kell hatnia az erkölcsös, tiszta gondolkodásnak, szóbeli (és írásbeli) kommunikációnak. Anyanyelvünket, nemzeti kultúránkat és identitásunkat meg kell őriznünk.

Meg vagyok győződve arról, hogy a két fogalom: tiszta beszéd (és írás, cselekvés) - tiszta szív (tiszta erkölcs) nem véletlenül kerül egymás mellé. Az Írás szerint "ugyanabból a szájból jön ki az áldás és az átok" (Jak 3,10). Áldunk és átkozunk... Melyiket választjuk? Tiszta szívvel kell élnünk. Az Ige fényénél, lelkiismeretünkre hallgatva magas erkölcsi szintre kell törekednünk. Ez mindenkori küldetésünk. Hazánk és népünk, egyéni életünk jövője függ ettől.

Thiering Etelka


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Az evangélikus liturgikus zene születése
Élő víz
"Életképes üzeneteket"
"Igyekezel-e Isten akarata szerint élni?"
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Ünnepi zászlószentelés Miskolcon
A Dísz téren történt
Tisztségviselőket választott az EKME
Keresztutak
Evangélikusok a világban
Új finn püspök(ség)
Magyarként és keresztényként az egyesülő Európában
Közéleti kérdések kereszténydemokrata szemmel
Evangélikusok
Száztíz éve halt meg a turini remete
A recski rab
Farkasék Őrségben
e-világ
Ifjú informatikusok versenye
Óbuda gyöngyszeme: a Kiscelli Múzeum
Keresztény szemmel
Tiszta beszéd - tiszta szív
Méltó halál
"Loner" vagy "lúzer"?
A hét témája
EvÉlet-fórum a teológián
Lendület és gazdagodás - a "reformerek" szemszögéből
Az ember van a liturgiáért, vagy a liturgia az emberért?
Üzenet egyházunk népéhez
Az evangélikus liturgia magyarországi történetéhez
Erénnyé vált bűn...
Párbeszéd a darázsfészekben
evél&levél
"Ezoterikus" kontra Biblia
On-line plusz
Meddig kell élni akarnunk?
Feljegyzések a 2004. 02. 28-i Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület tanulmányi napjáról készült képzeletbeli jegyzőkönyv margójára
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Bach-kurzus a Zeneakadémián
Hittel, szívvel az éterben
Ki ér rá keseregni, amikor segíteni kell?
A vasárnap igéje
Az Élet Kenyere
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
EvÉlet - Lelki segély
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2004 12 Tiszta beszéd - tiszta szív

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster