EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 12 - EvÉlet - Lelki segély

EvÉlet - Lelki segély

Hozzászólás a cikkhez

EvÉlet - Lelki segély

"Idén húszesztendős házasságunk megrontója az alkohol. Minden bajunk, keservünk kizárólag annak köszönhető, hogy az uram nem tud parancsolni magának, ha ital van a közelében. Az első egy-két pohár még oldott, vidám hangulatba hozza, de ahogy egyre többet iszik, úgy válik a szemünk láttára egyre agresszívabb emberré. Nem mondom, hogy rossz férj és apa lenne, mert ha józan, aranyból van a szíve, rendesen dolgozik, és figyelmes is. Amikor azonban elveszíti a kontrollt, és mértéktelenül sokat iszik, akkor - ha tettleg nem is, de szavaival, jogtalan kritikáival, rosszkedvével - még a legszebb ünnepeket is tönkreteszi. Már annyiszor kértük, hogy próbáljon ki egy elvonókúrát, ám ő nem hajlandó rá. Sokszor úgy érzem, ha a hitem nem volna, már régen tönkrementek volna az idegeim. Úgy szeretném, ha sikerülne megváltoztatni a férjem! Kérem, segítsen!"

Az ember, ez a nagyra hivatott, ámde mégis olyannyira törékeny élőlény egyedülálló abból a szempontból is ezen a földön, hogy ismeri az önmegkárosítás és önmegsemmisítés lehetőségét. Paradox módon erre az útra gyakran az élvezetszerzés vágyával lép rá, majd káros szenvedélyei lassan fojtogatni kezdik, nemritkán fel is emésztik. Tanácsot kérő kedves levélírónk ebből a kilátástalan helyzetből szeretné kimenteni házastársát és visszaadni őt a szenvedélymentes, boldog életnek.

Sajnos már válaszom elején el kell mondanom, hogy az alkoholfüggőségből kivezető út rendkívül rögös, és nagyon sok kitartás kell ahhoz, hogy mind a beteg, mind a kísérő családtagok végigmehessenek rajta. A magyar pszichiátriai irodalom szerint a "gyógyulás arányát 30%-ra becsülik, utógondozással, klubterápiával pedig 50%-ra emelhető". Az alkoholizmus gyógyíthatatlan abban az értelemben, hogy sokéves absztinencia után minimális mennyiségű alkoholfogyasztás is a betegség kiújulásához vezethet. Azonban gyógyítható olyan értelemben, hogy roppant erőfeszítéssel, szakemberek segítségével, Krisztus szabadításában bízva tartós absztinencia mellett ki lehet lábalni az akut betegség állapotából. Nehéz út, de nem reménytelen. Nem megy olyan egyszerűen a változás, mint a népszerű magazinok "Átváltoztatjuk" rovataiban látható jelentkezők esetében, akiknél már egy új frizura is csodát művel. De érdemes mégis felvenni a harcot és szembeszállni az alkoholizmussal a szabad, boldog életért!

A kutatók feltételezései szerint az ember mintegy 12 000 éve ismeri az alkoholt, és azóta vissza is él vele. Történelmi és teológiai szempontból is érdekes, hogy az Ó- és Újszövetség milyen széles öszszefüggésben beszél a borról, amely alapvetően Isten jó ajándéka, és amely "megvidámítja a halandó szívét", sőt áldozati adomány is. Nem beszélve az úrvacsorai borról, amelyben Krisztusnak a keresztfán kiömlő vére van jelen. A Szentírás ugyanakkor tiltja és elítéli a szeszes itallal való visszaélést, és a részegeskedést kifejezetten bűnnek mondja (1Kor 6,10).

A statisztikai adatok tanúsága szerint posztmodern korunk egyre veszélyesebb módon él vissza az Úr adományával, hiszen a közúti balesetek, családi tragédiák, válások döntő oka az alkohol. Segélyt kérő testvérem is nyilván feltette már a kérdést: Miért kockáztatja egészségét, családi békességét, becsületét valaki néhány órányi bódultságért? Miért költ valaki erején felül valamire, ami csupán látszatmegoldást nyújt számára? Hogy ezekre a kérdésekre választ kaphassunk, rá kell lelnünk az alkoholizmus fő lelki okára, amely nem más, mint az élet konkrét problémái elől való kétségbeesett menekülés. Az alkoholfüggő ember az itallal igyekszik ellensúlyozni érzelmi labilitását, elfelejteni magányosságának fájdalmát, csökkenteni belső feszültségét, legyőzni kisebbrendűségi érzését.

Az alkoholizmus kialakulása azonban nem vezethető vissza egyetlen speciális okra sem, hanem különböző tényezők együttesen váltják ki. A rá való hajlam örökölhető, ám amint a pásztori lélektan egyik kimagasló képviselője - aki a szenvedélybetegségekkel küszködő emberek lelkigondozására specializálódott - felismerte, az alkoholbetegek többsége a közfelfogással ellentétben nem "akaratgyenge", hanem éppen ellenkezőleg: olyan ember, aki mindenáron változtatni szeretne a világon, de miután kudarcok érik, a pohárhoz nyúl. Ez a felismerés azért fontos, mert az alkoholfüggő ember állapotán nem segítünk, hanem rontunk, ha szüntelenül azt mondogatjuk, hogy ő egy másodrendű ember, mert képtelen magán uralkodni. "Ne ítéljetek, hogy ne ítéltessetek" (Mt 7,1) - mondja Megváltónk. Mindazoknak, akiknek családi, baráti körükben alkoholbeteg ember él, fontos ezt az igét szívükbe fogadni. Miért? Azért, mert az emberi ítélkezés szörnyű mételye képes arra, hogy megsemmisítse a megítélt személy önbecsülésének utolsó morzsáit is, s ez az alkoholfüggő ember esetében akár végzetes is lehet. Kedves asszonytestvéremnek szeretettel javaslom, hogy soha ne mondja férjének lemondóan: "Te már soha nem változol meg!" Ne söpörje férje problémáját a szőnyeg alá, azt gondolván, hogy majd csak megoldódik valahogyan, mert ahogy telik-múlik az idő, párjának annál nehezebb lesz talpra állni. Többször neveztem válaszomban az alkoholizmust betegségnek. Sajnos meg kell barátkoznunk azzal a ténnyel, hogy az iszákosság egy testet-lelket-szellemet gúzsba kötő betegség. A szervezetben olyan változásokat indít el, lelkileg olyan rabszolgai függőségbe taszít, hogy a család vagy akár a beteg nemes elhatározása kevés a megváltozáshoz.

Abban az esetben pedig, ha az alkoholista ember nem ismeri be függőségét, ha önként nem vállalja a terápiát, és visszautasítja a segítséget, akkor lehetetlenné válik a gyógyulás. Ha a kedves levélíró férjének magatartása elutasító, akkor szeretettel javaslom, hogy a háziorvos vagy a témában járatos lelkigondozó bevonásával segítsen neki a betegségtudat kialakításában és annak belátásában, hogy életének minősége, szeretett családjának jövője akkor vehet reményteli fordulatot, ha megengedi, hogy közösen keressenek megoldást az alkoholfüggőség leküzdéséhez. Jó kiindulópont lehetne, ha kedves férjét elkísérné egy iszákosmentő csendeshétre, ahol a szenvedélybetegségekkel küzdők Krisztus megszabadító erejére támaszkodhatnak. Kérem, ha szívesen részt vennének az egyházunk által szervezett ilyen irányú alkalmakon, jelezzék, és telefonon vagy levélben szívesen adok róla információt. A szeretet óriási hatalom. Higgyen abban, hogy férje iránt érzett őszinte szeretete erőt ad majd mindkettőjüknek ahhoz a nehéz úthoz, amely önök előtt áll. A remény és az ítélkezésmentes szeretet a gyógyulás első lépése. Isten adjon ehhez önöknek erőt!

Szőkéné Bakay Beatrix


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Az evangélikus liturgikus zene születése
Élő víz
"Életképes üzeneteket"
"Igyekezel-e Isten akarata szerint élni?"
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Ünnepi zászlószentelés Miskolcon
A Dísz téren történt
Tisztségviselőket választott az EKME
Keresztutak
Evangélikusok a világban
Új finn püspök(ség)
Magyarként és keresztényként az egyesülő Európában
Közéleti kérdések kereszténydemokrata szemmel
Evangélikusok
Száztíz éve halt meg a turini remete
A recski rab
Farkasék Őrségben
e-világ
Ifjú informatikusok versenye
Óbuda gyöngyszeme: a Kiscelli Múzeum
Keresztény szemmel
Tiszta beszéd - tiszta szív
Méltó halál
"Loner" vagy "lúzer"?
A hét témája
EvÉlet-fórum a teológián
Lendület és gazdagodás - a "reformerek" szemszögéből
Az ember van a liturgiáért, vagy a liturgia az emberért?
Üzenet egyházunk népéhez
Az evangélikus liturgia magyarországi történetéhez
Erénnyé vált bűn...
Párbeszéd a darázsfészekben
evél&levél
"Ezoterikus" kontra Biblia
On-line plusz
Meddig kell élni akarnunk?
Feljegyzések a 2004. 02. 28-i Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület tanulmányi napjáról készült képzeletbeli jegyzőkönyv margójára
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Bach-kurzus a Zeneakadémián
Hittel, szívvel az éterben
Ki ér rá keseregni, amikor segíteni kell?
A vasárnap igéje
Az Élet Kenyere
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
EvÉlet - Lelki segély
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2004 12 EvÉlet - Lelki segély

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster