EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 12 - Párbeszéd a darázsfészekben

A hét témája

SZUBJEKTÍVEN

Hozzászólás a cikkhez

Párbeszéd a darázsfészekben

Természetesen nem írhatok a kívülálló, el nem kötelezett személy tárgyszerű, hűvös stílusában. Nem tagadhatom: a tervezett új rendet a vele kapcsolatos, a fóti kántorképzőben átélt személyes élményeim, tapasztalataim ellenére sem javaslom kizárólagos liturgiaként. Teológiai alapkérdések tisztázatlansága, egyháztörténeti múltunk sajátosságai, gyülekezeti tagjaink zömének ellenállása - komolyan és minél kevesebb indulattal újra meg újra átgondolandó kérdések. Mégis: e rövid reflexió címe a realitások komolyan vétele közepette is bennem élő várakozást fogalmazza meg. A tervezett új liturgiát szorgalmazók és ellenzők részéről eddig is elhangzott, zömében tárgyszerű és korrekt vélemények mellett sajnos néhány disszonáns, bántó felhang, át nem gondolt, elhamarkodott, nem eléggé körültekintő lépés tette darázsfészekké a témát. Ugyanakkor reménységem nem csalt meg: az EvÉlet-fórumon javarészt érdemi, tartalmas és konstruktív vélemények hangzottak el mindkét oldalról.

Az együttlét alaphangját Gáncs Péter püspök áhítata adta meg. Valóban nem az istentisztelet formája, hanem tartalma a döntő. A felszólalóknak többnyire sikerült is tárgyszerűen és higgadtan fogalmazni. Ezt erősítette, hogy mind a Liturgiai Bizottság, mind az új rendet kritizálók, ellenzők részéről egyértelműen elhangzott: az új liturgia alkotói és védelmezői, illetve elemzői és elutasítói között a különbség nem egyházunk iránti szeretetükben rejlik. Nem az új liturgiát alkotók szándékát vagy magukat az alkotók személyét éri a kritika, hanem munkájuk eredményét. A tárgyszerű vita mellett azonban azt sem lehetett véka alá rejteni, hogy az új liturgiával kapcsolatos vita tüzét más, megoldatlan, kezeletlen feszültségek is szítják. A - mindkét oldalon tapasztalható - korrekt eszmecserére való törekvés megbecsülésre méltó erőfeszítése sem volt elég ahhoz, hogy megannyi lefojtott feszültség feltörését megakadályozza. Valóban fontos kérdés az istentiszteleti élet rendjének mikéntje, de ez csak egyike azoknak a legalább ennyire fontos és megoldatlan kérdéseknek, melyek egyházi életünk hétköznapjait teológiai, erkölcsi és anyagi értelemben is erodálják.

Történt-e előremutató lépés? Igen, hiszen Ittzés János püspök felolvasta az "Üzenet egyházunk népéhez" című, mindhárom püspök által aláírt iratot. Az üzenet részben a megnyugtató és feszültséget oldó, egyházunk népének szavára figyelő testvéri és püspöki felelősség hangján szól arról, hogy a bevezetendő új rend egyházunk egyik hivatalos istentiszteleti rendje lesz. Az új rend kizárólagos, a jelenlegi rendet leváltó eltörlését ellenzőknek tehát sikerült elérniük, hogy megmaradhasson alternatívaként a jelenlegi rend. A Liturgiai Bizottság munkája pedig nem vész kárba, hiszen az istentiszteleti életet gazdagítani szándékozó új liturgia bevezetése - megfelelő és a törvényeinket figyelembe vevő előkészítés után - szintén lehetővé válik. Viszont kiderült, hogy komoly és alapos teológiai kérdések is elhangzottak a tervezett új renddel kapcsolatban, melyeket dr. Reuss András, hittudományi egyetemünk dogmatikaprofesszora vázolt föl egyszerűen és meggyőzően. Erre azért rendkívül fontos figyelni, mert - ahogy Szemerei János is elmondta előadásában - "a teológiai alapok dolgában nem az emberi ízlés, nem a többségi vélemény, hanem Isten Igéje az irányadó". A próbagyülekezetek munkájának folytatására való biztatás azonban a megfogalmazódó teológiai kérdések tisztázása előtt más kérdéseket is felvet. Kísérletezni, próbálni, kiérlelni természetesen lehet és szabad - de mihamarabb szükséges a perdöntő teológiai alapok tisztázása. Örömmel hallottuk Ördög Endre bejelentését, hogy dr. Reuss András professzort bevonják a bizottság munkájába.

Miben nem sikerült elég nagyot előrelépni? Még mindig türelmetlenek vagyunk egymással. A Liturgiai Bizottság az ellenzőkkel, a "szakértők" és az "amatőrök" egymással. A "szakértők" még mindig nem eléggé figyelnek a mögöttünk lévő egyháztörténeti múlt nem kellemes, nem szerencsés, de tényként tudomásul veendő eredményére: az új liturgiát ellenzők zöme nem szűkkeblűségből és tudatlanságból képtelen azonosulni a számára katolicizmust jelentő liturgiai elemekkel. Hasonlóképp a lelkészek jelentős része nem lustaságból és érdektelenségből fogalmazza meg kritikáját, hogy a tanulás-tanítás fáradságos folyamatát megússza. Ugyanakkor többen - lelkészek és nem lelkészek egyaránt - más, vélt vagy valós gondok, nyűgök, bajok feszültségének porát is az új liturgián és a Liturgiai Bizottság egyes tagjain verik el.

Darázsfészek, de érdemi párbeszéd. Ezt éltük át sokan a fórumon. Gondolkodjunk, küzdjünk, imádkozzunk tovább együtt azért, hogy a lényeg: az igében és szentségekben köztünk lévő Krisztus lényeg maradjon! És ennek következtében az egymás iránti (a kritikák közepette is meglévő) nyitottság és szeretet is láthatóvá váljon - ne csak a nyilatkozatok papírján és a levelek megszokott záróformulájában...

Kovács László


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Az evangélikus liturgikus zene születése
Élő víz
"Életképes üzeneteket"
"Igyekezel-e Isten akarata szerint élni?"
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Ünnepi zászlószentelés Miskolcon
A Dísz téren történt
Tisztségviselőket választott az EKME
Keresztutak
Evangélikusok a világban
Új finn püspök(ség)
Magyarként és keresztényként az egyesülő Európában
Közéleti kérdések kereszténydemokrata szemmel
Evangélikusok
Száztíz éve halt meg a turini remete
A recski rab
Farkasék Őrségben
e-világ
Ifjú informatikusok versenye
Óbuda gyöngyszeme: a Kiscelli Múzeum
Keresztény szemmel
Tiszta beszéd - tiszta szív
Méltó halál
"Loner" vagy "lúzer"?
A hét témája
EvÉlet-fórum a teológián
Lendület és gazdagodás - a "reformerek" szemszögéből
Az ember van a liturgiáért, vagy a liturgia az emberért?
Üzenet egyházunk népéhez
Az evangélikus liturgia magyarországi történetéhez
Erénnyé vált bűn...
Párbeszéd a darázsfészekben
evél&levél
"Ezoterikus" kontra Biblia
On-line plusz
Meddig kell élni akarnunk?
Feljegyzések a 2004. 02. 28-i Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület tanulmányi napjáról készült képzeletbeli jegyzőkönyv margójára
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Bach-kurzus a Zeneakadémián
Hittel, szívvel az éterben
Ki ér rá keseregni, amikor segíteni kell?
A vasárnap igéje
Az Élet Kenyere
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
EvÉlet - Lelki segély
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2004 12 Párbeszéd a darázsfészekben

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster