EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 12 - Az Élet Kenyere

A vasárnap igéje

Böjt 4. vasárnapja (Laetare)

Hozzászólás a cikkhez

Az Élet Kenyere

1Kor 10,15-17

"Nem éheznek és nem szomjaznak majd, nem bántja őket a nap heve, mert az terelgeti őket, aki könyörült rajtuk, az vezeti őket forrásvizekhez" - írja Ézsaiás próféta. A vasárnap evangéliuma az ötezer ember megvendégelésének története. A sokaság - látva a jelet - először prófétának mondta Jézust, majd elhatározta, hogy királlyá teszi őt. Jézus így a pillanatnyi érdeküknek megfelelő pozícióba került volna. Ő azonban kitért előlük, és "visszavonult ismét a hegyre egymagában" (Jn 6,15).

A böjti idő hitünk felülvizsgálatának ideje. Laetare emellett a böjti öröm vasárnapja is. "Örvendj, Isten népe, és akik az Urat keresitek, jöjjetek és merítsetek vigasztalásának forrásából!"- halljuk a bevezető zsoltárt. A böjti örömöt a kereszt evangéliumából fakadó vigasztalás táplálja. E nélkül a keresztények ma is csak díszhelyeket és előkelő pozíciókat tudnak kínálni Jézusnak.

A korinthusi gyülekezetben is ez volt a probléma. Többen elkezdtek okoskodni. Emiatt kitört a pártoskodás. A kereszt kinyilatkoztatásának elfogadása helyett sokan filozofikus bölcsességet kerestek. Mások figyelme - mivel megvetették a keresztről szóló világos, érthető tanítást - a titkos ismeretek felé fordult, és a nyelveken szólás került érdeklődésük középpontjába. Mivel hitük kiüresedett, nem csoda, ha sokan közülük a keresztény reménységnek, a halottak föltámadásának tagadásáig is eljutottak. Az okoskodás végül erkölcsi ítélőképességüket is eltorzította. Ezzel az evangéliumot összezavarták, felülbírálták, sőt kioltották.

Pál apostol ilyen körülmények között írta első levelét a korinthusiaknak. Határozottan rámutatott a zűrzavar okára: a korinthusi gyülekezetben nem veszik komolyan a keresztről szóló beszédet. Ezért kicsinyítik jelentéktelenné okoskodásukkal a bűnök súlyát. De nem csak Korinthusban volt ez így. Az okoskodó keresztények egyházában, gyülekezetében és életében Krisztusnak mindig és mindenhol csak díszhely jut. Tiszteletben részesítik, hivatkoznak rá, megtartják ünnepeit - de ez minden! Pedig az ötezer ember megvendégeléséről szóló történet arra figyelmeztet, hogy Jézus mindig visszavonul, ha emberek akarják kijelölni számára azt a helyet, amelyet elfoglalhat, és azt a szerepet, amelyet betölthet. Ha az egyház népe nem engedi, hogy az Élet Kenyereként élete szerves részévé váljon, akkor inkább csendben visszavonul még az egyházból is! Bizonyára vannak gyülekezetek, amelyeket Jézus ilyen okból elhagyott. Nem lehet kevés azoknak a keresztényeknek a száma sem, akiknek életéből visszavonult. Nem kétséges, hogy Jézus bennünket is csak addig tud az Élet Kenyereként táplálni, amíg valóságos - tehát minden látszattól és színjátszástól mentes - életközösségben maradunk vele. Ez a böjti öröm forrása!

Amikor Jézus arról beszélt, hogy milyen szerepet kíván betölteni tanítványai életében, akkor az ember nélkülözhetetlen mindennapi táplálékával, a kenyérrel azonosította magát. Fontos tehát, hogy mivel táplálkozunk. Az étel szerves részünkké válik, beépül testünkbe, és így kihat egész életünkre. Pál apostol éppen azt ismerte fel, hogy egy idő óta nem Krisztus az a táplálék, amellyel a korinthusi gyülekezet naponta töltekezik. A korszellem, a pogány hatások és az erkölcstelenség kívánatos, de veszélyes eledele az, amivel Korinthusban a keresztényeket alaposan "beetették" és "megetették". Ezek a "korinthusi étkek" veszélyesebbek a thaiföldi baromfinál és a szivacsos agysorvadás prionjával fertőzött marhahúsnál. Ezért kell értelmes keresztényként meglátnunk, hogy korunk "beetetett", "jóllakatott", "felvilágosított" és Istentől, Krisztustól, templomtól, szószéktől, oltártól, igétől és szentségektől elszakított embere menynyire örömtelen, közösség nélküli, magányos életet él. Vannak ugyan barátok, haverok, érdekkapcsolatok, partnerek, csapatok, szeretők, "megasztárok", "nagy Ő"-k, de a közösség öröme hiányzik. Krisztus nélkül nincs igazi közösség! Érvényes ez a házasságra, a családra, az egyházra, a lakóhelyi és munkahelyi közösségre, a népre és a nemzetre is. Pál arra biztat, hogy értelmes emberekként gondolkodjunk el ezen, és mindenki maga alkosson erről ítéletet.

Ahogy a kenyér csak a Krisztus testével való közösségben lesz azzá, amiért megtörik, és az áldás pohara csak a Krisztus vérével való közösségben tölti be rendeltetését, úgy életünk is csak a Krisztus életével való közösségben válik valóban életté. Ennek átélése a böjti öröm. Közösségünk van azzal a Krisztussal, aki értünk szenvedett és győzött!

Imádkozzunk!

Urunk, Istenünk! Táplálj bennünket az élet kenyerével! Könyörülj egyházunkon, gyülekezeteinken, családunkon, szeretteinken! Hallgass meg minket Krisztusért, az egy Igazért, aki mindenkiért szenvedett és áldozattá lett, hogy ne legyünk többé szétszóródottak és elveszettek, hanem benne valóságos közösségünk legyen veled és egymással. Ámen.

Ifj. Detre János


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Az evangélikus liturgikus zene születése
Élő víz
"Életképes üzeneteket"
"Igyekezel-e Isten akarata szerint élni?"
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Ünnepi zászlószentelés Miskolcon
A Dísz téren történt
Tisztségviselőket választott az EKME
Keresztutak
Evangélikusok a világban
Új finn püspök(ség)
Magyarként és keresztényként az egyesülő Európában
Közéleti kérdések kereszténydemokrata szemmel
Evangélikusok
Száztíz éve halt meg a turini remete
A recski rab
Farkasék Őrségben
e-világ
Ifjú informatikusok versenye
Óbuda gyöngyszeme: a Kiscelli Múzeum
Keresztény szemmel
Tiszta beszéd - tiszta szív
Méltó halál
"Loner" vagy "lúzer"?
A hét témája
EvÉlet-fórum a teológián
Lendület és gazdagodás - a "reformerek" szemszögéből
Az ember van a liturgiáért, vagy a liturgia az emberért?
Üzenet egyházunk népéhez
Az evangélikus liturgia magyarországi történetéhez
Erénnyé vált bűn...
Párbeszéd a darázsfészekben
evél&levél
"Ezoterikus" kontra Biblia
On-line plusz
Meddig kell élni akarnunk?
Feljegyzések a 2004. 02. 28-i Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület tanulmányi napjáról készült képzeletbeli jegyzőkönyv margójára
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Bach-kurzus a Zeneakadémián
Hittel, szívvel az éterben
Ki ér rá keseregni, amikor segíteni kell?
A vasárnap igéje
Az Élet Kenyere
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
EvÉlet - Lelki segély
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2004 12 Az Élet Kenyere

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster