EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 12 - Új nap - új kegyelem

Napról napra

Hozzászólás a cikkhez

Új nap - új kegyelem

Csend legyen az én Uram, az Úr előtt! Mert közel van az Úr napja. Zof 1,7 (1Pt 4,7; Jn 12,20-26; 2Kor 1,3-7; Zsolt 132) Csend legyen! - nem egy eszköztelen, ötletszegény pedagógus kétségbeesett kiáltása ez. Bár a prófétának minden oka meglett volna arra, hogy alázatra intse a népet, ez mégsem csupán az ő emberi igyekezete. Isten szava ez, és mint ilyen, teremtő szó. A "legyen" mindig isteni cselekedetet hordoz. Ő valóban meg is teremti a csendet azokban, akik előtte állnak. Megvan az ideje a kérdezésnek, még a vitatkozásnak is, de megvan az ideje a csendnek, az ész és a szív meghódolásának. Isten nem akar elnémítani, megengedi, hogy kimondjuk, ami kimondható, azután megteremti bennünk a békesség, az alázat csendjét.

Lábam előtt mécses a te igéd, ösvényem világossága. Zsolt 119,105 (ApCsel 4,29; 5Móz 8,2-10; Mk 12,37b-40) A többsávos utakon gyakori a sávlezárás, akár baleset, akár útjavítás miatt. Ilyenkor a sötétben autózóknak futófények jelzik a kikerülési irányt. Ezeknek a fénypontoknak nem az a céljuk, hogy esztétikai élményt nyújtsanak: életmentőek, és a haladást segítik. Az úton lévő fénypont segít kikerülni a csapdát, a kátyút, bemérni a következő lépést. Isten igéjénél nincs jobb, megbízhatóbb jelzőfény.

Az Isten temploma szent, és ez a templom ti vagytok. 1Kor 3,17 (Zsolt 31,24a; Jób 9,14-23.32-35; Mk 12,41-44) A zárt templomajtóknak nincs pozitív üzenetük. Szükségszerű, hogy óvjuk értékeinket, mégis szomorú látványt nyújtanak. Nekünk - mint Isten templomainak - azonban nem kell bezárva tartani magunkat. Ha Jézust hordozzuk, akkor az ő templomai vagyunk. Szabadok lehetünk a nyíltságra, az őszinteségre, hadd látszódjanak rajtunk Jézus jellemvonásai. Ő nem ellopható, tönkretehető érték, mint épületeink műkincsei. Jézust nem kell elzártan óvni, védeni, biztosítani. Ne ítéljük őt sínylődésre életünk félhomályában. Merjünk nyitott szemmel, füllel, kézzel élni.

Isten ugyanis Krisztusban megbékéltette a világot önmagával, úgyhogy nem tulajdonította nekik vétkeiket, és reánk bízta a békéltetés igéjét. 2Kor 5,19 (Ez 37,26a; Jn 15,9-17; Mk 13,1-13) Az elsimítás, a dolgok elnagyolt rendezése nem szerepel Isten eszköztárában. Ő nem lépi át, nem söpri szőnyeg alá a bűnöket. Aprólékosan és fájdalmasan elrendezi őket úgy, hogy minden egyes vétkünket Fiának tulajdonítja. Jézus pedig - bár nem volt könnyű számára - vállalta ezt a terhet. Ez békességünk, kiegyensúlyozott emberi kapcsolataink záloga.

Az apák tanítják fiaiknak, hogy te hűséges vagy. Ézs 38,19b (Kol 3,21; 2Kor 4,11-18; Mk 13,14-23) "Isten nincs, Isten büntet, jön a gonosz krampusz és elvisz" - sokszor ebből áll a tisztelt felnőttek üzenete a fiak felé. S mivel a zsenge korban felszívott tudás maradandó és sokszor életre szóló, ez a torz istenkép (pontosabban "istentelenség") meg is marad. A hűséges Istenről elhintett üzenetek, tapasztalatok szintén maradandóak a gyermekfejekben. Az Isten szeretetéről szóló információk csíraképesek: kihajtanak és felnőnek, amikor erre ifjainknak a legnagyobb szükségük lesz.

Nem szolgálhattok Istennek és a mammonnak. Mt 6,24 (1Sám 12,20-21; Jn 10,17-26; Mk 13,24-27) Szolgálni vagy használni? - ez a döntő kérdés. A jólét szolgái használni kívánják Istent saját céljaik elérésében. Isten szolgái hálával élnek mindazzal, ami az övék, nem hagyják ki azonban az adás, a továbbadás előre elkészített lehetőségeit sem. Ha a pénz használ engem, én akarom használni Istent. Ha Isten használ engem, laza kötelékkel, világos célokkal kezelem a rám bízott vagyont.

Jézus magához hívta a tizenkettőt, és kiküldte őket kettesével. Hatalmat adott nekik a tisztátalan lelkek fölött. Mk 6,7 (1Sám 17,37b; Jn 14,15-21; Mk 13,28-37) Olyan kevesen voltak a tanítványok! Nem lett volna hatékonyabb egyesével kiküldeni őket mindjárt tizenkét irányba? Ez a száraz és számító gondolkodás távol áll Jézustól. Neki éppoly fontos tanítványai útja, közérzete, fejlődése, mint az evangélium terjedése. Magányos útjain az embernek rögeszméi támadhatnak, mártírnak, üldözöttnek érezheti magát, elveszítheti a lelkesedését. A kettesével járás azonban remek lehetőséget kínál az alkalmazkodásra, az összecsiszolódásra, gondolataink helyrebillentésére, egymás erényeinek és gyengéinek felfedezésére. Ne akarjunk mindent egyedül végezni. Ez legalább annyira önző, mint amennyire szánalmat ébresztő dolog! Ugyanakkor vegyük észre azt, aki egyedül hordoz többszemélyes terheket!

Bálint Józsefné


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Az evangélikus liturgikus zene születése
Élő víz
"Életképes üzeneteket"
"Igyekezel-e Isten akarata szerint élni?"
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Ünnepi zászlószentelés Miskolcon
A Dísz téren történt
Tisztségviselőket választott az EKME
Keresztutak
Evangélikusok a világban
Új finn püspök(ség)
Magyarként és keresztényként az egyesülő Európában
Közéleti kérdések kereszténydemokrata szemmel
Evangélikusok
Száztíz éve halt meg a turini remete
A recski rab
Farkasék Őrségben
e-világ
Ifjú informatikusok versenye
Óbuda gyöngyszeme: a Kiscelli Múzeum
Keresztény szemmel
Tiszta beszéd - tiszta szív
Méltó halál
"Loner" vagy "lúzer"?
A hét témája
EvÉlet-fórum a teológián
Lendület és gazdagodás - a "reformerek" szemszögéből
Az ember van a liturgiáért, vagy a liturgia az emberért?
Üzenet egyházunk népéhez
Az evangélikus liturgia magyarországi történetéhez
Erénnyé vált bűn...
Párbeszéd a darázsfészekben
evél&levél
"Ezoterikus" kontra Biblia
On-line plusz
Meddig kell élni akarnunk?
Feljegyzések a 2004. 02. 28-i Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület tanulmányi napjáról készült képzeletbeli jegyzőkönyv margójára
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Bach-kurzus a Zeneakadémián
Hittel, szívvel az éterben
Ki ér rá keseregni, amikor segíteni kell?
A vasárnap igéje
Az Élet Kenyere
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
EvÉlet - Lelki segély
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2004 12 Új nap - új kegyelem

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster