EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 12 - Üzenet egyházunk népéhez

A hét témája

Hozzászólás a cikkhez

Üzenet egyházunk népéhez

Alulírottak mint a Magyarországi Evangélikus Egyház hivatalban lévő püspökei - az egyházunk törvényei [1997. évi IV. tv. 62.§ d) bek.] által ránk ruházott felelősségünkre hivatkozva - az Agendaszerkesztő és Liturgiai Bizottság (ezután: bizottság) előzetes tájékoztatása után a következő üzenettel fordulunk lelkészeinkhez, gyülekezeteinkhez:

  • Köszönetet mondunk az Országos Közgyűlés által megválasztott bizottságnak és a munkafolyamatban meghívott szakértőként részt vevő testvéreinknek, hogy az elmúlt években - egyház- és ügyszeretetük elkötelezésével, sok időt és erőt igénylő munkával - fáradoztak azon, hogy egyházunk liturgiai reformját előkészítsék, új istentiszteleti rendünket formába öntsék.
  • 2003 adventjével terveztük elindítani a próbafolyamatot. Ez a püspökök által felkért gyülekezetek többségében gyakorlatilag csak 2004 elején indult el úgy, hogy az úgynevezett próbagyülekezetek tényleges használat közben kezdtek ismerkedni a bizottság által javasolt istentiszteleti renddel, rendekkel.
  • Fájdalommal tapasztaltuk, hogy - a próbagyülekezetek nem egészen megfelelő előkészítésével nem indokolható mértékben és módon és főként nem is a felkért próbagyülekezetek részéről - testvérietlen és a szent ügyhöz méltatlan hangnemben szólaltak meg elutasító vélemények. Ezek ellen és nem a tárgy- és tényszerű észrevételek, a megindokolt kritikus állásfoglalások ellen emelünk szót.
  • Úgy értékeljük, hogy a próbafolyamat első szakaszának tanulságai kezdenek körvonalazódni. A figyelembe vehető és érdemi észrevételekre tekintettel a bizottság a közeljövőben kidolgozza azt az istentiszteleti rendet, amelyet a próbafolyamat második szakasza előtt - egyelőre nem végleges jóváhagyás, hanem tájékoztatás végett - az Országos Közgyűlés 2004. június 4-ére tervezett ülésére beterjesztünk.
  • Bizalommal kérjük a már felkért próbagyülekezeteket fontos szolgálatuk folytatására. Egyúttal kérjük azokat a gyülekezeteinket, amelyek lelkészükkel egyetértésben szívesen bekapcsolódnának e fontos munkába, és csatlakoznának a próbagyülekezetek köréhez, hogy ezen szándékukat közöljék egyházkerületük püspökével.
  • Abban a reménységben vagyunk, hogy egyházunk új Agendájának jelentős része - az ezután is folytatódó bizottsági munka eredményeként, a próbagyülekezeti szolgálat és az ezekhez kapcsolódó tárgyszerű, illetve a szent ügyhöz méltó párbeszéd segítségével - 2005 adventjére elkészül. A bizottság által véglegesnek gondolt rendeket egyházunk törvényei szerint a püspökök jóváhagyásra beterjesztik majd az Országos Közgyűlés elé.
  • Az így előkészített - és a törvények szerint jóváhagyott - istentiszteleti rend 2005 adventjétől a Magyarországi Evangélikus Egyház egyik hivatalos istentiszteleti rendje lesz. Bevezetését a jelzett időponttól ajánljuk, javasoljuk, és használatára gyülekezeteinket kérjük majd. Jól tudjuk, hogy a megszokott liturgiához való ragaszkodás sok hittestvérünk számára az egyházunkhoz való tartozás meghatározó eleme. Erre tekintettel pásztori szeretettel és türelemmel vesszük tudomásul, hogy a bevezetés csak fokozatosan lesz lehetséges. Tehát egy ideig a most használt istentiszteleti rend is elfogadott marad. Így a jól előkészített változás hitünk és egyházszeretetünk megerősödését szolgálja; a közös öröm és gazdagodás forrása és nem a feszültségek okozója lesz.
  • Végül szeretettel kérjük lelkészeinket és minden hittestvérünket, hordozzák velünk együtt imádságukban és egyházunk iránti felelős szeretetükben ezt az egyházunk jövője szempontjából olyan fontos ügyet. Hisszük, hogy Jézus Krisztus Urunk szeretete és az egyházunkért hordozott felelősség - a bizonyos kérdésekben való nézetkülönbségek ellenére is - összeköt bennünket.

Magunkat, hittestvéreinket és egész egyházunkat Urunk irgalmába ajánljuk.

"Aki pedig mindent megtehet sokkal bőségesebben, mint ahogy mi kérjük vagy gondoljuk, a bennünk munkálkodó erő szerint: azé a dicsőség az egyházban Krisztus Jézus által nemzedékről nemzedékre, örökkön-örökké. Ámen." (Ef 3,20-21)

Budapest-Győr, 2004. március 12.

Gáncs Péter püspök

  1. Szebik Imre elnök-püspök

Ittzés János püspök


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Az evangélikus liturgikus zene születése
Élő víz
"Életképes üzeneteket"
"Igyekezel-e Isten akarata szerint élni?"
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Ünnepi zászlószentelés Miskolcon
A Dísz téren történt
Tisztségviselőket választott az EKME
Keresztutak
Evangélikusok a világban
Új finn püspök(ség)
Magyarként és keresztényként az egyesülő Európában
Közéleti kérdések kereszténydemokrata szemmel
Evangélikusok
Száztíz éve halt meg a turini remete
A recski rab
Farkasék Őrségben
e-világ
Ifjú informatikusok versenye
Óbuda gyöngyszeme: a Kiscelli Múzeum
Keresztény szemmel
Tiszta beszéd - tiszta szív
Méltó halál
"Loner" vagy "lúzer"?
A hét témája
EvÉlet-fórum a teológián
Lendület és gazdagodás - a "reformerek" szemszögéből
Az ember van a liturgiáért, vagy a liturgia az emberért?
Üzenet egyházunk népéhez
Az evangélikus liturgia magyarországi történetéhez
Erénnyé vált bűn...
Párbeszéd a darázsfészekben
evél&levél
"Ezoterikus" kontra Biblia
On-line plusz
Meddig kell élni akarnunk?
Feljegyzések a 2004. 02. 28-i Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület tanulmányi napjáról készült képzeletbeli jegyzőkönyv margójára
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Bach-kurzus a Zeneakadémián
Hittel, szívvel az éterben
Ki ér rá keseregni, amikor segíteni kell?
A vasárnap igéje
Az Élet Kenyere
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
EvÉlet - Lelki segély
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2004 12 Üzenet egyházunk népéhez

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster