EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 12 - EvÉlet-fórum a teológián

A hét témája

Fókuszban: a liturgia

Hozzászólás a cikkhez

EvÉlet-fórum a teológián

Egymásra (is) tekintettel
Egyházunk népe hónapok óta a 2005 adventjétől bevezetendő új istentiszteleti rend tervezete körül fellángolt érvek és ellenérvek tüzében ég. A próbagyülekezetek, az egyházi alkalmak, az internetes levelezőlisták olykor szintén parázs viták, szenvedélyes eszmecserék színterei. Ismét egy "lapunk kereteit szétfeszítő témát" állított tehát az EvÉlet-fórum középpontjába az Evangélikus Élet szerkesztőbizottsága, abban a reményben, hogy a személyes találkozás alkalmat adhat egymás álláspontjának jobb megismerésére, a félreértések tisztázására. Az erre való készséget mi sem bizonyítja jobban, mint hogy ezen az estén testületileg jelen volt az Agendaszerkesztő és Liturgiai Bizottság, élén egyházunk mindhárom püspökével. A március 12-i fórum helyszíne - a hagyományoknak megfelelően - ismét hittudományi egyetemünk díszterme volt.

Egymásra (is) tekintettel

Házigazdaként lapunk főszerkesztője, T. Pintér Károly köszöntötte a megjelenteket, utalván arra, hogy az Evangélikus Élet elsőként jelölt ki "vitanapot" a liturgiareformnak, remélve, hogy ennek "tálalásakor" már kiforrottabb pro és kontra véleményeket oszthatunk meg olvasóinkkal.

A fórum biblikus intonálására Gáncs Péter vállalkozott. A Déli Egyházkerület püspöke ApCsel 16,25-26 alapján tartott áhítatában arról beszélt, hogy Pál és Szilász a lehető legalkalmatlanabb helyen (börtönben), a legalkalmatlanabb időben (éjfélkor) dicsőítették az Istent. Az Urat magasztaló ének és ima hatására megrendült a föld, lehulltak a foglyok bilincsei. "Adja Isten, hogy mi is megszabadulhassunk a kommunikációs zavar, a félreértések és az önigazolás bilincseiből, tudjunk együtt gondolkodni, gyógyító szavakat szólni" - hangsúlyozta a püspök.

Pro és kontra

Ha nem is két ellenfél, de két különböző álláspontot képviselő lelkész osztotta meg ezután gondolatait a jelenlévőkkel az év elejétől már mintegy tucatnyi próbagyülekezetben használatos új liturgia tervezetéről. A liturgiai bizottság tagjaként Ördög Endre bakonyszentlászlói esperes az új istentiszteleti rend mellett, Szemerei János kaposvári esperes pedig az ellene szóló érveket sorakoztatta fel. Ördög Endre előadásában arra hívta fel a figyelmet, hogy a változás és változtatás mára végképp időszerűvé vált.

"Az ember van a liturgiáért vagy a liturgia az emberért?" - tette fel már referátuma címében is a lényegi kérdést Szemerei János, akinek véleménye szerint a jelenlegi liturgia nemcsak megszokott, de kedvelt és elfogadott is, míg az új istentiszteleti rend kötelező és kizárólagos bevezetése megosztaná az egyházat.

Üzenet egyházunk népéhez

Két próbagyülekezetből érkezett egyháztag - Veres Istvánné (Budavár) és Menyhárt Izabella (Szombathely) - is megosztotta a jelenlévőkkel az általuk már gyakorolt egyházi renddel kapcsolatos tapasztalatait. Szavaikból kitűnt, hogy míg Szombathelyen csaknem egyöntetűen pozitívan viszonyulnak a hívek az új egyházi rendhez, addig a Budavárban többen hevesen ellenzik, olyannyira, hogy ott nemrég fel is függesztették az új liturgia "kipróbálását".

Az est egyik legfontosabb epizódja kétségkívül az volt, amikor Ittzés János felolvasta azt a püspökeink által megfogalmazott üzenetet, amely egyházunk egész népét tájékoztatja az egyházvezetés liturgiareformmal kapcsolatos álláspontjáról. Közvetve-közvetlenül az EvÉlet-fórum rangját is növelte, hogy ennek a lapunk 7. oldalán teljes terjedelmében olvasható üzenetnek a tartalmát elsőként a fórum résztvevői ismerhették meg.

A szünet utáni kérdések és hozzászólások híven tükrözték, hogy a liturgia valóban mindnyájunk ügye. Az olykor pattanásig feszült, máskor derűvel oldott perceket is "produkáló" EvÉlet-fórumot ezúttal - a főszerkesztő, illetőleg a szerkesztőbizottság felkérésére - az Evangélikus Élet kiadójának igazgatója, Kendeh K. Péter lelkész moderálta. Nem kis mértékben neki volt köszönhető, hogy a március 12-i együttléten jelen lévők egy dologban feltétlenül egyetérthettek: őszinte, nyílt párbeszéd részesei lehettek.

Gazdag Zsuzsanna


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
Az evangélikus liturgikus zene születése
Élő víz
"Életképes üzeneteket"
"Igyekezel-e Isten akarata szerint élni?"
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Ünnepi zászlószentelés Miskolcon
A Dísz téren történt
Tisztségviselőket választott az EKME
Keresztutak
Evangélikusok a világban
Új finn püspök(ség)
Magyarként és keresztényként az egyesülő Európában
Közéleti kérdések kereszténydemokrata szemmel
Evangélikusok
Száztíz éve halt meg a turini remete
A recski rab
Farkasék Őrségben
e-világ
Ifjú informatikusok versenye
Óbuda gyöngyszeme: a Kiscelli Múzeum
Keresztény szemmel
Tiszta beszéd - tiszta szív
Méltó halál
"Loner" vagy "lúzer"?
A hét témája
EvÉlet-fórum a teológián
Lendület és gazdagodás - a "reformerek" szemszögéből
Az ember van a liturgiáért, vagy a liturgia az emberért?
Üzenet egyházunk népéhez
Az evangélikus liturgia magyarországi történetéhez
Erénnyé vált bűn...
Párbeszéd a darázsfészekben
evél&levél
"Ezoterikus" kontra Biblia
On-line plusz
Meddig kell élni akarnunk?
Feljegyzések a 2004. 02. 28-i Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület tanulmányi napjáról készült képzeletbeli jegyzőkönyv margójára
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Bach-kurzus a Zeneakadémián
Hittel, szívvel az éterben
Ki ér rá keseregni, amikor segíteni kell?
A vasárnap igéje
Az Élet Kenyere
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
EvÉlet - Lelki segély
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2004 12 EvÉlet-fórum a teológián

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster