EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 7 - Hittel élni és dolgozni - a médiában is

e-világ

Hozzászólás a cikkhez

Hittel élni és dolgozni - a médiában is

Szándéknyilatkozat a Protestáns Újságírók Szövetsége létrehozására

Hittel élni és dolgozni...
Református testvéreinké az érdem, hogy egy különleges alkalom megszervezésével megteremtették az evangélikus "médiakörökben" régóta szorgalmazott protestáns újságíró-szövetség létrejöttének esélyét. A Magyarországi Református Egyház (MRE) Zsinatának székházában az írott és elektronikus sajtó területén dolgozók közül a baptista, evangélikus, metodista és református felekezethez kötődők adtak randevút egymásnak a protestáns újságírók és médiamunkások első találkozóján. A házigazdák által eltervezett program hatására állt össze az a felekezetközi újságírócsoport, melynek tagjait a február 5-i találkozó mintegy félszáz résztvevője hivatalosan is megbízta az újságíró-szövetség megalakításának előkészítésével, miután a jelenlévők alapítói szándéknyilatkozatot tettek a társadalmi szervezet létrehozása mellett.

A reálisnak bizonyult szövetségalakítási igény némiképp módosította és kora délutántól a kora estébe "nyújtotta" a protestáns újságírók és médiamunkások találkozóját. Ennek első részét - Csoma Áron zsinati szóvivő bevezető áhítata után - Nagy Sándor főgondnok, a református zsinat világi elnöke nyitotta meg. A programnak megfelelően az érintett egyházak képviselői is köszöntötték az egybegyűlteket. Evangélikus részről D. Szebik Imre elnök-püspök azt hangsúlyozta, hogy mindnyájan küldöttek vagyunk, az igazság képviselői. Protestáns sajtósként kinek-kinek az a feladata, hogy a maga területén tisztességgel, becsülettel, hittel és szeretettel építse Isten egyházát. (A metodista felekezet nevében Csernák István szuperintendens, a baptista egyház képviseletében Mészáros Kálmán egyházelnök köszöntötte a megjelenteket.)

Az előadások sorát dr. Fabiny Tamás teológiai alapvetéssel indította. Az Evangélikus Hittudományi Egyetem - televíziós szerkesztőként is ismert - docense arról szólt, hogy a Biblia lapjain is nyomon követhető, milyen jelentőséggel bír a nyilvánosság.

Az egyház és a média kapcsolatát olyan házassághoz hasonlította, amelyet a "férj" (a média) - a médiatörvény miatt - sokszor kényszerházasságként él meg. A "feleség" (az egyház) viszont elvárja ugyan az egyházi ügyekben való jártasságot a médiától, de ő maga nem ismeri jól azt. "Látnunk és hallanunk kell egymást, hogy láthatók és hallhatók legyünk a mai magyar társadalomban" - összegezte Csoóri Sándor szavaival mondanivalóját Fabiny Tamás.

"Az egyházak megjelenése a közszolgálati rádióban" címmel tartott előadásában Kondor Katalin, a Magyar Rádió elnöke utalt arra, hogy 1992-ben született egy minisztériumi megállapodás a Magyar Rádió és az egyházak között. Ennek nyomán hétfőtől péntekig tizenegy felekezet vallási félóráit és miséit, istentiszteleteit, szent liturgiáit közvetítik. Kondor Katalin szerint az egyik legnagyobb problémát ma az úgynevezett "gettósítás" jelenti, vagyis az a tény, hogy a vallásos, keresztény témák - sajnálatos módon - szinte kizárólag csak a vallási műsorokban kerülnek elő. "Bár van néhány, >>kitörést jelentő<< műsor, mégis nehéz megváltoztatni a jelenlegi helyzetet, amely megkövetelné, hogy szembenézzünk saját félelmeinkkel, illetőleg a műveltség hiányával" - mondta.

Hogyan jött létre a Hír Tv? - e kérdést a viszonylag fiatal, de gyorsan ismertté, sőt elismertté vált médium alapító igazgatója, Borókai Gábor válaszolta meg nagy érdeklődéssel kísért előadásában.

Az egyház és a média kapcsolata maradt a központi téma a találkozó - Novotny Zoltán újságíró által moderált - második felében is, melynek programját a majdani protestáns újságíró-szövetség előkészítői állították össze. Ennek során a két evangélikus felszólaló közül id. dr. Fabiny Tibor egyháztörténész a protestáns újságírás történetéből szemezgetett, Gáncs Péter püspök pedig azt taglalta, hogy mire és hogyan használható eszközként a média.

Kulin Ferenc egyetemi tanár pedig az "Egyház és közvélemény tematizálása" címmel tartott gondolatébresztő előadást.

A szervezők nem titkolták, hogy - egyebek mellett - a Magyar Katolikus Újságírók Szövetségének példája sarkallta őket arra, hogy létrehozzanak egy, a protestáns televíziósokat, rádiósokat és tollforgatókat összefogó szervezetet. A Makúsz "kulisszatitkairól" Szikora József újságíró, a katolikus újságíró-szövetség elnöke adott tájékoztatást.

A találkozó záróakkordjaként a jelenlévők egy 12 fős operatív bizottságot kértek fel az alapszabály kidolgozására és a szervezet előkészítő feladatainak ellátására. (A grémiumnak Novotny Zoltán elnök mellett - evangélikus részről - dr. Fabiny Tamás, a Duna Tv vallási szerkesztőségének munkatársa, valamint lapunk főszerkesztője, T. Pintér Károly a tagja.)

A református, evangélikus, baptista és metodista szakembereket tömöríteni szándékozó közhasznú egyesület célja többek között az, hogy a médiában és a közéletben is a protestáns értékeket képviselje, segítse az egyház és a média világa közti hatékony kommunikációt, továbbá megteremtse a protestáns média elméleti alapjait. A szövetség céljai között szerepel a protestáns etikai kódex kidolgozása, valamint egy sajtó- és médiafigyelő működtetése is.

A szervezők elhatározása szerint rendes tag az a protestáns vallású, hitét gyakorló egyháztag lehet, aki magyarul vagy magyar nyelven is rendszeresen publikál, és legalább egy éve dolgozik folyamatosan a média valamely területén. Az egyesület pártpolitikától mentesen kívánja végezni tevékenységét, ezért nem lehet vezető tisztségviselője olyasvalaki, aki bármely pártban vezető posztot tölt be.

- gazdag -


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
A koráltól a korálfeldolgozásig
Élő víz
Botrány
Nagytakarítás
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Hullámokat keltő élmény
Ifjúsági hétvége Révfülöpön
Kedves Barátom!
Gondolatok a könyvtárban
Zsinati ülésszak előtt
Keresztutak
Luther-szeminárium egy norvég-kelta kereszt árnyékában
Finn ökumenikus küldöttség a pápánál
Evangélikusok a Hajléktalanokért Baráti Kör
"álmaimban ágyban alszom..."
Panama a mában
Evangélikusok
In memoriam Komjáthy Lajosné sz. Varga Ilona
Egy elveszett és megtalált juh
e-világ
Hittel élni és dolgozni - a médiában is
A mandula
Keresztény szemmel
Értjük-e a figyelmeztetést?
Szórakoztató egyháztörténetek
Téli történet
102
A hét témája
Tükör
Kisszótár
Az Agendaszerkesztő és Liturgiai Bizottság közleménye
Agendareform előtt
Még egy pár szó a liturgiáról...
Hűtlenné vált egyházunk?
Elidegenítették tőlünk a sajátunkat - elidegenedtünk attól, ami a miénk?
evél&levél
Szolgálhatnak-e az istentiszteleten laikusok?!
A közelmúlt krónikája
Orgonahangversenyek Pestszentlőrincen
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Erdélyi és székelyföldi festmények a Vármegye Galériában
Akarsz-e játszani?
József és testvérei
Vár a gumivár
A vasárnap igéje
Hallottad a hírt?
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
EvÉlet - Lelki segély
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2004 7 Hittel élni és dolgozni - a médiában is

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster