EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2004 - 7 - Agendareform előtt

A hét témája

Hozzászólás a cikkhez

Agendareform előtt

"Számomra mint magyarországi evangélikus számára ez a liturgia egy idegen gondolkodásmód, egy idegen kegyesség rám (ránk) kényszerítését jelentené, amit képtelen lennék valaha is elfogadni, és bevezetése esetén csak azt tudnám érezni, hogy kirekesztettek egyházamból." (H. J.)

"Évek óta részt veszek olyan beszélgetéseken, amelyek témája az egyház megújulása. Sok helyen, sok fontos gondolat merült fel. Egyről soha nem esett szó: az istentisztelet liturgiájának megújításáról. Nem véletlen, hogy erre senki sem gondolt. Lehetséges, hogy azért, mert senki nem érezte ezt valós igénynek! Marad tehát a kérdés: hogyan bizonyítható, hogy az istentisztelet menetének új formájára szükség lenne? Azok, akikre irányul, a befogadók, a hívek jeleztek valaha ilyen igényt?" (Sz. P. G.)

"Nekem az új liturgia nem tűnik egyszerűbbnek, nem érzem mainak a nyelvezetét, nem találom benne a mai fiataloknak is énekelhető dallamokat, csak a középkoriakat stb... Olyan ez, mintha Luther a latin Bibliát nem a beszélt német nyelvre fordította volna, hanem a még kevésbé érthető hébert vette volna elő, és adta volna az emberek kezébe, mondván, hogy az eredetibb, hitelesebb és szentebb..." (Sz. J.)

"... félünk minden olyantól, amely a hússzor nagyobb katolikus egyház sajátja, itt ebben a Németországgal, Skandináviával, de még Erdéllyel sem (ahol az ellenreformáció nem pusztított úgy, mint a Királyhágótól nyugatra) összehasonlítható megcsonkult ország megcsonkult evangélikus egyházában!" (G. P.)

A fenti mondatok az elmúlt két hónap során kaptak nyilvánosságot egyházunk internetes fórumán. Már e néhány kiragadott idézet is jelzi, milyen indulatokat gerjesztett az a liturgiatervezet, amelynek kipróbálására advent első vasárnapjától, illetőleg az új esztendő kezdetétől kapott lehetőséget 14 felkért gyülekezet. Érdekes módon az Agendaszerkesztő és Liturgiai Bizottság által összeállított istentiszteleti rendről legnyersebben nem az érintett gyülekezetek tagjai fejezték ki nemtetszésüket a Fraterneten - igaz, a próbarendről természetesen a "kísérletben" részt vevők körében is megoszlanak a vélemények. Ezt tükrözte az a fórum is, amelyen a bizottság tagjai idén első ízben találkoztak a "próbagyülekezetek" képviselőivel.

A révfülöpi oktatási központban január 30-án lezajlott eszmecsere ugyanakkor arra is bizonyságul szolgált, hogy a reformtervezettel kapcsolatos fenntartások és ellenérzések alapvetően információ-, illetve ismerethiányból fakadnak. Az Agendánk korszerűsítésével megbízott grémium minden jó szándéka ellenére sem tudta széles körben megismertetni és megértetni a tervezett liturgikus "újítások" elemeit. Noha ennek a kommunikációs hiánynak a pótlását önerőből hetilapunk sem tudja felvállalni, talán e dupla oldallal is sikerül némi muníciót szolgáltatnunk ahhoz, hogy indulatok helyett érvek domináljanak a vitában. Afelől ugyanis semmi kétségünk, hogy a liturgiatervezet tartósan vitatéma marad egyházunkban, és szeretnénk hinni, hogy az érdemi bírálatra, kritikai észrevételekre maga a bizottság is igényt tart.

Ha pusztán elvont teológiai kérdésről volna szó, az Evangélikus Élet akár ki is vonhatná magát e disputa alól, meghagyván a témát kitűnő szakfolyóiratunk, a Lelkipásztor számára, amelynek legutóbbi számában máris látványosan ütköztek a vélemények. Csak hát a liturgia a legteljesebb mértékben "közügy", egyházunk valamennyi - istentiszteletet látogató - tagját érintő rend. Ellentétben azonban a Lelkipásztor, illetőleg az internetes levelezőfórum "célközönségével", tudomásul kell vennünk, hogy hetilapunk olvasótáborában ma (még?) nagy valószínűséggel azok vannak többségben, akik mindeddig nem tulajdonítottak jelentőséget az agendareform irányába tett lépéseknek, talán nem is tudnak a "liturgikus próbafüzet" fogadtatásáról. (Jelzi ezt az is, hogy e tárgyban mindeddig csupán egyetlen olvasói levelet kaptunk, az is egy másutt már megjelentetett pamflet volt.)

Meglehet, sokan remélték, hogy jelen összeállításunk nagyobb teret szentel a liturgiareformmal kapcsolatos kritikai észrevételeknek. Egyesek talán "felsőbb nyomásra" gyanakszanak majd, pedig "csupán" annak a kérdésnek az eldöntése nehezedett a szerkesztőre, hogy kreáljon-e vitát a lap hasábjain, avagy mindenekelőtt hiányzó ismereteinek részbeni pótlásával segítse az olvasót - a véleményalkotásban.

Azt ugyan nem gondoljuk, hogy hirtelenjében elárasztanak bennünket a "liturgikus vitacikkek", de hetilapunk online-platformján külön rovatot nyitunk e témának, és - miként azt korábban jeleztük - szintén az új istentiszteleti rend tervezetének kívánjuk szentelni az EvÉlet-fórum tavaszi alkalmát, amelyre az Agendaszerkesztő és Liturgiai Bizottság már - testületileg - elfogadta a meghívást. Szerkesztőségünk fórumbeszélgetéseinek hagyományos helyszíne az Evangélikus Hittudományi Egyetem, soron következő alkalmunk időpontja pedig március 12.

T. Pintér Károly


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Liturgikus sarok
A koráltól a korálfeldolgozásig
Élő víz
Botrány
Nagytakarítás
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Hullámokat keltő élmény
Ifjúsági hétvége Révfülöpön
Kedves Barátom!
Gondolatok a könyvtárban
Zsinati ülésszak előtt
Keresztutak
Luther-szeminárium egy norvég-kelta kereszt árnyékában
Finn ökumenikus küldöttség a pápánál
Evangélikusok a Hajléktalanokért Baráti Kör
"álmaimban ágyban alszom..."
Panama a mában
Evangélikusok
In memoriam Komjáthy Lajosné sz. Varga Ilona
Egy elveszett és megtalált juh
e-világ
Hittel élni és dolgozni - a médiában is
A mandula
Keresztény szemmel
Értjük-e a figyelmeztetést?
Szórakoztató egyháztörténetek
Téli történet
102
A hét témája
Tükör
Kisszótár
Az Agendaszerkesztő és Liturgiai Bizottság közleménye
Agendareform előtt
Még egy pár szó a liturgiáról...
Hűtlenné vált egyházunk?
Elidegenítették tőlünk a sajátunkat - elidegenedtünk attól, ami a miénk?
evél&levél
Szolgálhatnak-e az istentiszteleten laikusok?!
A közelmúlt krónikája
Orgonahangversenyek Pestszentlőrincen
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Erdélyi és székelyföldi festmények a Vármegye Galériában
Akarsz-e játszani?
József és testvérei
Vár a gumivár
A vasárnap igéje
Hallottad a hírt?
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
EvÉlet - Lelki segély
EvÉlet - Lelki segély
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2004 7 Agendareform előtt

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster