EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 24 - Nyelvrokon-látogatás

A hét témája

Hozzászólás a cikkhez

Nyelvrokon-látogatás

A közelmúltban Finnországban járt a miskolci Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium és Pedagógiai Szakközépiskola diákjainak és tanárainak egy csoportja. Vendégként csak rokonnak kijáró kivételes vendégszeretetben volt részünk.

A két évvel ezelőtt kezdődő kiuruvesi testvériskolai kapcsolat folytatása volt ez a látogatás. A finnek tavaly jártak nálunk, s mi most ezt viszonoztuk. Iskolánk igazgatója, Fellegvári Zoltán és két pedagógus húsz tanulót kísért el a nagy útra. A repülés sok gyerek számára jelentett izgalmat, hiszen még nem volt részük ilyen élményben. A Helsinkiből még helyi járatra való átszállással több mint két órán át tartó utazás során azonban rutinos „repülővé” váltunk valamennyien.

Kuopióban már várt ránk egy küldöttség, s autóbusszal mentünk tovább végcélunk, Kiuruvesi felé. Útközben rácsodálkozhattunk a nyugalmat, fenséget árasztó hófödte tájra, a fenyő- és nyírfaerdők sűrűjére, a hegyoldalakon síelő vagy az utakon futóléccel közlekedő emberekre.

Kiuruvesiben az iskola előtt izgatott csoport fogadott: tanárok, diákok, szülők vártak bennünket magyar zászlókkal, magyar feliratokkal. A már ismerősök örömmel üdvözölték egymást, s azok, akik eddig csak az internet útján találkoztak, most személyesen is megismerkedtek. Mindenki megtalálta a fogadó családját. Vendéglátóinknál – kivétel nélkül mindnyájan – szeretetteljes, rokoni fogadtatásban, sőt szinte kényeztetésben részesültünk, s igazán otthon éreztük magunkat. Megkóstoltuk a jellegzetes finn ételeket, italokat, édességeket is.

Másnap az iskolában találkoztunk a többi diákkal és a tanári kar egészével is. Igazgatónk köszöntötte finn barátainkat, majd Szennyesiné Bári Judit angol szakos tanárnő vetített képes előadást tartott Magyarországról, Miskolcról, iskolánk életéről, majd finn népviseletbe öltözött helyi diákok kantelével kísért énekkel kedveskedtek nekünk. Vendéglátóink ezután egy közeli farmra, az iskolájukkal szoros kapcsolatban álló lovardába vittek el bennünket, ahol lovaglásra, lovas szánkózásra, szános fogathajtásra nyílt lehetőségünk. Délután a városka polgármestere fogadta kis csapatunkat, ajándékokat adtunk és kaptunk, majd állófogadáson vehettünk részt. Este az egyik finn kislány otthonába invitálta az egész gyermeksereget, afféle finn házibuliba.

A következő napon is sok program várt ránk. Autóbusszal utaztunk Kuopióba, melynek természeti szépségeit egy kilátó tetejéről csodálhattuk meg. Ezután egy megtisztelő meghívásnak tettünk eleget, Wille Riekkinen evangélikus püspök fogadott bennünket. Kedves szavait több nyelven is beszélő titkára magyarul tolmácsolta számunkra.

Kapcsolatunk a püspökeink és gyülekezeteink közötti együttműködést is erősíteni kívánja. Ennek szellemében került sor még ezen az estén a kiuruvesi evangélikus templomban tartott nagyheti istentisztelet keretében a magyar csapat szolgálatára: egy passiójáték bemutatására, melyet e sorok írója rendezett. Az istentiszteletet úrvacsoraosztás követte, melynek különös „ökumenikus” jelleget kölcsönzött, hogy a passiójáték „Pilátusától” kezdve a „római katonákon” és az „angyalokon” át „Jézus Krisztusig” mindenki letérdelt az Úr asztalánál. Előadásunk tetszést aratott, meghatott emberek gratuláltak, biztosítottak szeretetükről, s ez nagyon jó érzés volt.

Felejthetetlen, igazi finn szórakozások vártak ránk a Kiuruvesiben töltött utolsó napon. A vastag jégpáncéllal borított tó jegén autóval áthajtva lékhorgászatversenyben, sífutásban, szánkózásban, síelésben és egyéb játékokban vehettünk részt, majd tűz mellett melegedve kandallóban kolbászt sütöttünk, falatoztunk, közösen énekelgettünk, s örömmel nyilatkoztunk a helyi sajtó riportereinek is élményeinkről.

Bizony észre sem vettük, olyan gyorsan elrepült ez a Kiuruvesiben töltött néhány nap. A kora hajnali óra ellenére mindenki kijött a buszhoz búcsúzkodni, s mi ajándékokkal megpakolva és sok-sok élménnyel gazdagodva folytattuk utunkat Helsinkibe, ahol még három napot töltöttünk. Itt is éreztük finn barátaink szerető gondoskodását, hiszen megajándékoztak bennünket egy-egy hangversenyjeggyel: a híres finn fiúkórus, a Cantores Minöres előadásában Bach János-passióját hallgathattuk meg a híres helsinki evangélikus székesegyházban. Helsinki nevezetességeinek megtekintése mellett ellátogattunk a Finn–Magyar Kultúra Házába, ahol szintén szeretetteljes fogadtatásban volt részünk.

Reméljük, minél előbb mi lehetünk újra a vendéglátók! Addig is: köszönjük, finn barátaink!

A Kiurivesiben járt miskolci Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium és Pedagógiai Szakközépiskola tanárainak és diákjainak nevében:

Gaszner Lászlóné magyar–ének-zene szakos tanár


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
Istentisztelet és valláspedagógia
Élő víz
Kettős mérce
Nem befejezés: kezdet!
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Megújult magyar templom Gömörországban
Lelkésziktatás Bényén
Német istentisztelet ajándékkal
Hegedűsök a szószéken
Keresztutak
Határokon átívelő egyházi szervezet létrehozásáról határoztak
Határozat egy határokon átívelő egyházi szervezet létrehozásáról
METT-től METT-ig?
Aliansz-prioritások
Az ökumenizmus és én
Luther-szakértő pápa?
Emlékbélyeg II. János Pál tiszteletére
Boldogság a nehézségben
Evangélikusok
Hóbortból hagyományápolás
Orgonista a szomszédból
Isten öttalentumos szolgája volt
e-világ
„Internet újratöltve”
„Kántorhívogató”
Keresztény szemmel
Trianon: emlékezni – vagy nem lenni
Kovács úr egy napja
A hét témája
Hegyet hágék, lőtőt lépék…
Evangélikus intézmények diákjai és tanárai Kaliforniában
Nyelvrokon-látogatás
evél&levél
Megéri?
Somogyszili adalék
Családkutatás
Éretlenek
A közelmúlt krónikája
Nemcsak a miénk, de elsősorban feltétlenül
Mészárszék a bölcsőben
Népbírósági ítéletek Nyíregyházán
Névkutatók terepszemléje
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Kiadónk ünnepi könyvhete
Bemutatták Gáncs Aladár új „szomjoltó” kötetét
Reményik összes verse
A kereszt igéjét…
…hirdetni kezdtem
Bach-hét
A vasárnap igéje
„Nem bocsátlak el, amíg meg nem áldasz engem”
Oratio oecumenica
Oration oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2005 24 Nyelvrokon-látogatás

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster