EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 24 - METT-től METT-ig?

Keresztutak

Hozzászólás a cikkhez

METT-től METT-ig?

Válaszolva a címben feltett sajátos kérdésre, a Magyar Evangélikusok Tanácskozó Testülete legutóbbi ülésének döntése nyomán azt mondhatjuk, hogy egyelőre a Magyar Evangélikus Konferenciáig, ha tetszik: a MEK-ig.

De miről is van szó? A METT rendszeres tevékenysége 2002-ben az Orosházán megrendezett országos evangélikus találkozón indult meg Sólyom Jenőnek, a Déli Egyházkerület akkori felügyelőjének a kezdeményezésére. Közel négy esztendő után vetette fel Adorjáni Dezső Zoltán, a Romániai Evangélikus-Lutheránus Egyház püspöke, hogy tovább kellene lépni.

Bölcsen, óvatosan, nyitottan indult meg a METT munkája. Ez azt jelenti, hogy az egyházi szervezetben elfoglalt különböző helyzete ellenére mindenki egyenrangú félként lehetett jelen az évi rendszerességgel megtartott találkozókon. Valamennyire éppen ebben a sokféleségben rejlik a lényeg, amiért a METT nem jogi formát keresve indult. Azt kellett az elmúlt évek alatt kitapogatni, hogy a Kárpát-medencei, a nyugat-európai és a tengerentúli evangélikusságban megvan-e a bizalom az anyaország és természetesen egymás iránt. Elhiszik-e egymásnak, hogy több mint egy évtizeddel a rendszerváltozás után valóban az evangélikusság és a magyarság adja a meghatározó eszmeiséget, a hitbeli, a lelki és a nemzeti identitást, amely az együttműködés alapját és kohézióját jelentheti?

Erről szólt az erdélyi püspök javaslata. És ez – sok gondunk ellenére – biztatást is jelenthet a Magyarországi Evangélikus Egyház számára: van hitelünk határon túli testvéreink előtt. Hiszen nem kétséges, hogy a megalakítandó Magyar Evangélikus Konferenciában az anyaországi egyháznak meghatározó szerepet kell vállalnia, betöltenie, serkentve a magyar–magyar evangélikus gyülekezeti kapcsolatokat, képviselve a magyar evangélikusság érdekeit a hazában és a nemzetközi kapcsolatokban is, illetve hátteret adva – éljenek a világ bármely részén – a magyar evangélikus szigeteknek. Fontos továbbra is az ökumenikus gondolkodás. Különösen hangsúlyos ez Nyugat-Európában és a tengerentúlon, ahol értelemszerűen a magyarság kerül előtérbe mint rendező elv, és a protestáns vagy a keresztény identitás másodlagos tényezőként jelenik meg.

Az Európai Unió kiterjesztése nagy nyomatékot ad az elképzelésnek. Máris könnyebbé vált a szlovákiai, az ausztriai, a szlovéniai magyar evangélikussággal való kapcsolattartás, és frontáttörést jelent majd a 2007-re várható román csatlakozás.

A merőben új helyzet azt is jelenti, hogy van, lenne permanens feladat e téren, ezért vált meghaladottá az eddigi gyakorlat: az, hogy az évenként ülésező METT jelenti a kapcsolattartás eszközét. Ehhez járul, hogy a megfelelő háttér, megfelelő segítség hiányában csökkentek a rendszerváltozást követően örvendetesen megélénkült gyülekezeti kapcsolatok.

Az optimális szervezeti, jogi forma kialakítása azt is jelentheti, hogy egy, a világ magyar evangélikusságának az ügyeit folyamatosan intéző, az érdekvédelmet és a koordinációt megvalósító, a kapcsolatokat építő iroda működik a Magyar Evangélikus Konferencia keretében. Természetesen a kialakítandó formát minden csatlakozó egyháznak, szervezetnek, közösségnek el kell fogadnia, illetve lehetősége kell, hogy legyen véleménye érvényesítésére. A magyar–magyar evangélikus kapcsolatok markáns fejlesztése, illetve ennek támogatása egyházunk részéről folytatása lenne annak a pozitív válasznak, amelyet a magunk részéről a határon túl élő magyarok állampolgárságának az ügyében képviseltünk.

Egymás hite által épüljetek – ez a parancs is megjelenik az indokok között. Valójában kettős integrációnak, továbbá erős értékelvűségnek a megvalósulását reméljük: a határokon túl élő magyar evangélikusságnak egyfelől a befogadó országba, másfelől a magyar evangélikusságba való integrálódását. Ez a kettős integrálódás adná a garanciát az asszimiláció elhárításához. Ahhoz, hogy testvéreink, éljenek bárhol – a Kárpát-medencében, Nyugaton, Skandináviában, az Egyesült Államokban vagy Ausztráliában –, megmaradjanak evangélikusnak és magyarnak.

Frenkl Róbert


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
Istentisztelet és valláspedagógia
Élő víz
Kettős mérce
Nem befejezés: kezdet!
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Megújult magyar templom Gömörországban
Lelkésziktatás Bényén
Német istentisztelet ajándékkal
Hegedűsök a szószéken
Keresztutak
Határokon átívelő egyházi szervezet létrehozásáról határoztak
Határozat egy határokon átívelő egyházi szervezet létrehozásáról
METT-től METT-ig?
Aliansz-prioritások
Az ökumenizmus és én
Luther-szakértő pápa?
Emlékbélyeg II. János Pál tiszteletére
Boldogság a nehézségben
Evangélikusok
Hóbortból hagyományápolás
Orgonista a szomszédból
Isten öttalentumos szolgája volt
e-világ
„Internet újratöltve”
„Kántorhívogató”
Keresztény szemmel
Trianon: emlékezni – vagy nem lenni
Kovács úr egy napja
A hét témája
Hegyet hágék, lőtőt lépék…
Evangélikus intézmények diákjai és tanárai Kaliforniában
Nyelvrokon-látogatás
evél&levél
Megéri?
Somogyszili adalék
Családkutatás
Éretlenek
A közelmúlt krónikája
Nemcsak a miénk, de elsősorban feltétlenül
Mészárszék a bölcsőben
Népbírósági ítéletek Nyíregyházán
Névkutatók terepszemléje
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Kiadónk ünnepi könyvhete
Bemutatták Gáncs Aladár új „szomjoltó” kötetét
Reményik összes verse
A kereszt igéjét…
…hirdetni kezdtem
Bach-hét
A vasárnap igéje
„Nem bocsátlak el, amíg meg nem áldasz engem”
Oratio oecumenica
Oration oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2005 24 METT-től METT-ig?

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster