EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 44 - A Biblia új köntösben

A hét témája

Hozzászólás a cikkhez

A Biblia új köntösben

Az évek óta megrendezett háromnapos könyvvásár, a Győri Könyvszalon egy nagyszabású kulturális rendezvényfolyam részeként most is hatalmas tömegeket vonzott Győr belvárosába október harmadik hétvégéjén. Ennek volt apró, de szép színfoltja a Magyar Bibliatársulat, a Luther Kiadó és a református Kálvin Kiadó közös standja. A három kiadó könyvbemutatót tartott A Biblia új köntösben címmel. Az eseményen Pecsuk Ottó, a Magyar Bibliatársulat főtitkára a frissen megjelent, MP3 formátumú Hangzó Újszövetség CD-t, Fodor Csaba, a Kálvin Kiadó terjesztési vezetője pedig Laura Blanco – Silvia Carbonell Erények és értékek – Vidám játékok, foglalkozások és elgondolkodtató kérdések 52 hétre című, iskolás gyermekeknek készült, játékos foglalkoztató könyvét mutatta be az érdeklődőknek.

Pecsuk Ottó először is arra hívta föl a figyelmet, hogy a Magyar Bibliatársulatot, amely jelenleg tizenkét protestáns tagegyház – köztük a Magyarországi Evangélikus Egyház – megbízásából egy több évezredes könyv, a Szentírás szövegének őrzésével foglalkozik, mégsem a múltba révedés jellemzi, hanem legfőbb feladatának azt tekinti, hogy a ma élő nemzedékekhez minden tőle telhető módon eljuttassa Isten igéjét. E könyvbemutató is része volt annak az idei ünnepségsorozatnak, amelyet az immár harmincesztendős új fordítású protestáns Biblia létrejöttéért hálát adva rendeznek meg országszerte. A most megjelent Hangzó Újszövetség CD – hangsúlyozta a főtitkár – azt a szóbeliséget idézi vissza, s annak a frissességnek a jele, mely lehetővé tette az Ó-, majd az Újszövetség könyveinek létrejöttét és gyors elterjedését szerte a világon. Az MP3 formátum azt is kifejezi, hogy a 21. század modern technikája alkalmas eszközöket kínál ahhoz, hogy Isten szavát minden ember meghallhassa, olvashassa.

Az Erények és értékek című foglalkoztató könyv bemutatása egy, a közönség soraiból kiválasztott kisfiú segítségével bemutatott játékkal kezdődött, mintegy szemléltetve azt a pedagógiai sokszínűséget (közös beszélgetés, szerepjátékok, mesék, rejtvényes feladványok, lakókörnyezetünk és a természet megfigyelése, kézműves foglalkozások stb.) és a felhasználhatóság sokrétűségét, amely a két szerző eredeti szándéka volt a kötet elkészítésekor. A gazdagon illusztrált összeállítás az év minden hetében egy-egy olyan fontos emberi érték megismerésére szeretné rávezetni az iskolás gyermekeket – hogy csak néhányat említsünk e fogalmak közül: öröm, barátság, megbocsátás, szeretet, bátorság, közösségvállalás, tisztesség, egyenesség, hála…–, amely ahhoz szükséges, hogy a holnap felnőttjei boldog, bölcs és elégedett, kiegyensúlyozott, határozott gondolkodású és tiszta lelkiismeretű emberré lehessenek. Fodor Csaba hozzátette: ezek a fogalmak csak annyira nevezhetők „keresztyén értékeknek”, amennyiben egyrészt – a könyv tanúsága szerint is – a Biblia úgy foglalkozik velük, mint amelyek a teljesebb emberi élethez elengedhetetlenek, másrészt hogyha ezek a mi életünkben is erényekként válnak majd fölismerhetővé. E könyv nagy értéke, hogy a gyermekekhez illő játékos formában ízlelteti meg velük komoly, sokszor a felnőttek számára sem tisztázott fogalmak értelmét és fontosságát; mert a játék kapcsolatot teremt gyermek és gyermek, valamint a felnőtt és a gyermekek között, és közös gondolkodásra, sőt közös cselekvésre indítja valamennyi résztvevőjét.

A bemutatón Hűvösvölgyi Ildikó színművésznő gyönyörű tolmácsolásában hangzott el a 104. zsoltár, Jónás és a tékozló fiú története, az új fordítású Biblia szövege alapján.

Az említett három kiadó közös standja nagyon sok érdeklődőt vonzott. A Luther Kiadó könyvei közül kiemelkedő érdeklődés kísérte a tavasszal kiadott Reményik Sándor összes verse című kötetet, melynek, reménység szerint, ez év novemberében újabb kiadása jelenik meg.

F. Cs.


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
Biblia és liturgia
Élő víz
„A keresztfához megyek…”
Rekviem
Halott élők és élő halottak
Hogyan tedd emlékezetessé az életed?
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Deák téri mementók
Száztíz éves a budavári templom
Az alulmaradás képessége
Regionális evangélizáció Dabason
Keresztutak
Esperesi „vizitáció” Bajorországban
Erdélyben is megemlékeztek ’56-ról
Kinek a felelőssége?
Együttélés – a jövő útja
Lelkigondozás az iskolában
Evangélikusok
Földi búcsú – méltóképpen
Szopori Nagy Lajos halálára
Huszár Gál, a nyomdász és püspök
e-világ
Az aranyvirág
Keresztény szemmel
Reformáció és ökumenizmus
A hét témája
A Biblia új köntösben
A négyszáz csöndes év
A kereszt teológusától az ökumenéig
A Gutenberg-féle könyvnyomtatás és a reformáció
Jézus élete
Teológia mindenkinek
Auschwitz – katarzis ateológiában
evél&levél
Tizenöt éves a várpalotai Evangélikus Keresztyén Óvoda
Európai és brazíliai Gustav Adolf-egyesületek találkozója Félixfürdőn
A közelmúlt krónikája
Romok alatt
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Habsburg Mária, Mohács özvegye
Német nemzeti kincsek Lutherről
Az élő reménység népe vagyunk
A vasárnap igéje
A féltő szeretet kilencvenöt tétele
A legNAGYobb könyv
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2005 44 A Biblia új köntösben

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster