EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 44 - Földi búcsú – méltóképpen

Evangélikusok

Hozzászólás a cikkhez

Földi búcsú – méltóképpen

„Igyekezz úgy élni, hogy még a temetkezési vállalkozó is szomorú legyen, amikor meghalsz” – figyelmeztet egy mondás. Amikor egy évvel ezelőtt a nagymamám temetését kellett intéznünk, a mi szomorúságunkat enyhítette az a tisztelet és tapintat, amellyel John Gray, a csömöri és nagytarcsai evangélikus gyülekezet temetkezési vállalkozója tette a dolgát. Emellett – nem is mellesleg – ő az egyetlen szakképzett balzsamozó és temetkezési vállalkozó Magyarországon.

– A csömöri ravatalozóépület irodájában, koporsók és szemfedők között ülve óhatatlanul felvetődik a kérdés: hogyan választja valaki ezt a hivatást?

– Nagyszüleim 1890-ben tinédzserként, gyalog hagyták el Magyarországot. Az Adriai-tenger egyik kikötővárosába, Splitbe mentek, és felszálltak egy Amerikába tartó hajóra. Megelégelték, hogy az arisztokratáké volt a föld, míg a földműveseknek nem jutott semmi. Amerikában tárt karokkal fogadták őket. A hozzájuk hasonló, szorgalmas magyarok, írek, lengyelek, szlovákok, németek – és még sorolhatnánk – tették Amerikát olyanná, amilyen most. Édesanyám szerette volna, ha a családi farmon való gazdálkodás mellett kitanulok egy szakmát is. Így a középiskola befejezése után egy hároméves temetkezési főiskolára mentem, ahol mind balzsamozásból, mind pedig temetkezési vállalkozásból diplomát szereztem. Mint ismeretes, az Államokban mind a mai napig balzsamoznak mindenkit, mert a kápolnákban nincsenek hűtők, ahol a temetésig tárolhatnák a halottakat.

Úgy tudom, Magyarországon semmiféle iskolában nem oktatják ezt a szakmát. Laikusként úgy gondolom, hogy speciális tantárgyakat kellett tanulnia ez alatt a három év alatt.

– A mikrobiológia, a kémia, a balzsamozás, a könyvelési és jogi ismeretek mellett a restaurálás művészetét tanultuk. Ez utóbbi során egyebek mellett a viasszal is megtanultunk bánni. Ez azért volt hasznos, mert később, a munkám során például nem egy alkalommal autóbalesetben megsérült arcot kellett méltó formájúra visszaalakítanom. Tanulmányaink alatt a gyakorlatban is ki kellett próbálnunk az elméletben elsajátítottakat. Volt ugyan példa arra, hogy négyen dolgoztunk egy asztalnál, de az oktatás során nagy hangsúlyt fektettek a gyakorlatra.

– Ezek után bizonyára furcsa lehetett szembesülni a magyarországi viszonyokkal.

– Mivel – mint említettem – a családi gyökereim ide kötnek, a ’90-es évek elején visszatelepültem Magyarországra. Azt tapasztalom, hogy a vidéki emberek jobban tudják, miként kell méltóképpen megadni halottaiknak a végső tisztességet, mint a kórházi alkalmazottak vagy akár maguk a temetkezési vállalkozók. Sokszor mosdatatlanul, piszkos ruhában, a hullazsák cipzárját a fejnél kicsit lehúzva teszik a halottakat a koporsóba. Ennél az emberi méltóság többet érdemel.

– Személyes tapasztalatból mondhatom, hogy példamutató, ahogyan Ön egy-egy temetést – tapintattal, mégis magabiztosan – végigvezet. Azon túl, hogy ez az Ön alaptermészetéből fakad, tanítják a munkájuk közben követendő magatartást a főiskolán?

– Igen. Mivel a hozzátartozók ilyenkor nagyon nehéz időszakon mennek át, nem nehezíthetjük meg a dolgukat azzal, hogy a viselkedésünk vagy a ruházatunk kívánnivalót hagy maga után.

– A televíziónk képernyőjén nap mint nap rengeteg holttestet látunk. De amióta nem házaknál ravatalozzuk fel családtagjainkat, a mai ember nincs hozzászokva a halottak jelenlétéhez. Önben sohasem támadt félelem a halottaktól?

– Nem. Az olyankor már csak egy test. Aki olvassa a Bibliát, az tudja, hogy a lélek Istenhez megy. Kérdezték már tőlem, hogy miközben a halottat a temetésre öltöztetem, nem szoktam-e érezni a lelke jelenlétét. Nemmel válaszoltam.

–S mit gondol a hamvasztásról?

–Amerikában ezt nemigen gyakorolják, mert azt tartják, hogy a hamvasztás a sátán munkája.

– Közeledik a halottak napja. Úgy tudom, az Államokban nem szokás erről megemlékezni.

–Valóban nem, de ezt az európai hagyományt én nagyon szépnek tartom. Hiszen ha egész évben máskor nem is, ilyenkor egy szál gyertyával és egy imával megállunk szeretteink sírjánál.

– Azt elárulhatom az olvasóknak, hogy bár Ön még ma is csak „töri” a magyar nyelvet, minden vasárnap ott van a templomban az istentiszteleten egy szemmel láthatólag sokat használt, angol nyelvű Bibliával a kezében. Van olyan igehely, amely különösen is fontos az Ön számára?

– Sok ilyen van, nehéz lenne kiemelni közülük bármelyiket is. Ha mégis meg kellene tennem, akkor talán azokat a történeteket emelném ki, amelyekben Jézus embereket támaszt fel. Sokat gondolkodom ezen, és nemegyszer próbáltam elképzelni Lázár feltámasztását – de erről is majd a maga idején fogunk többet megtudni.

Boda Zsuzsa


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
Biblia és liturgia
Élő víz
„A keresztfához megyek…”
Rekviem
Halott élők és élő halottak
Hogyan tedd emlékezetessé az életed?
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Deák téri mementók
Száztíz éves a budavári templom
Az alulmaradás képessége
Regionális evangélizáció Dabason
Keresztutak
Esperesi „vizitáció” Bajorországban
Erdélyben is megemlékeztek ’56-ról
Kinek a felelőssége?
Együttélés – a jövő útja
Lelkigondozás az iskolában
Evangélikusok
Földi búcsú – méltóképpen
Szopori Nagy Lajos halálára
Huszár Gál, a nyomdász és püspök
e-világ
Az aranyvirág
Keresztény szemmel
Reformáció és ökumenizmus
A hét témája
A Biblia új köntösben
A négyszáz csöndes év
A kereszt teológusától az ökumenéig
A Gutenberg-féle könyvnyomtatás és a reformáció
Jézus élete
Teológia mindenkinek
Auschwitz – katarzis ateológiában
evél&levél
Tizenöt éves a várpalotai Evangélikus Keresztyén Óvoda
Európai és brazíliai Gustav Adolf-egyesületek találkozója Félixfürdőn
A közelmúlt krónikája
Romok alatt
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Habsburg Mária, Mohács özvegye
Német nemzeti kincsek Lutherről
Az élő reménység népe vagyunk
A vasárnap igéje
A féltő szeretet kilencvenöt tétele
A legNAGYobb könyv
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2005 44 Földi búcsú – méltóképpen

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster