EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 44 - Új nap – új kegyelem

Napról napra

Hozzászólás a cikkhez

Új nap – új kegyelem

Vasárnap

Minden nép között hirdetni kell az evangéliumot. Mk 13,10 (Zsolt 86,9; Mt 22,15–22; Fil 3,17 /18–19/20–21; Zsolt 33) A reformáció hetében vagyunk. Figyeljük e héten az újszövetségi igéket „ezzel a szemmel”. Az evangélium – amelyet a reformáció újra felfedezett – arról szól, hogy Isten Jézusért magához ölel bennünket, megbocsátja bűneinket. Evangélikusnak lenni annyit jelent tehát: az evangéliumból élni! S ezt kell továbbadnunk másoknak is. Méghozzá sürgősen, mielőtt a vég ránk tör, amíg időnk van!

Hétfő

A két férfi fehér ruhában ezt mondta: „Galileai férfiak, miért álltok itt az ég felé nézve? Ez a Jézus, aki felvitetett tőletek a mennybe, úgy jön el, ahogyan láttátok őt felmenni a mennybe.” ApCsel 1,11 (5Móz 3,24a; Mt 5,2–10/11–12/; Róm 3,21–28; Kol 1,15–20) Ez az üzenet mintegy „folytatása” a tegnapinak. „Mi nem tudjuk, mi jön, de tudjuk, ki jön” – olvastam egy egyházi lapban. Ez a bizonyosság pedig megmozdít: nem tétlenül állni, hanem tenni, szólni, továbbadni az evangéliumot, és imádkozni a misszió ügyéért.

Kedd

Alázzátok meg magatokat az Úr előtt, és ő felmagasztal titeket. Jak 4,10 (Zsolt 75,8; Hab 2,9–14.19–20; Kol 1,21–23) Érdekes módon a reformáció ünnepe és a halottakra való emlékezésünk egybeesik. Mindkettőnek a komoly intelme: „Alázzátok meg magatokat…” Ez pedig nem valami önmarcangolás, hanem „kereteink” meglátása és az Istenmagasztalása”, nagynak, a „kereteken kívülinek” látása és megvallása – itt kezdődik a hit, és ennek „koronája”: az Úr „felmagasztal titeket”.

Szerda

Jézus ezt mondta: „Valaki érintett engem, mert észrevettem, hogy erő áradt ki belőlem.” Mikor az asszony látta, hogy nem maradhat észrevétlen, remegve előjött, eléje borult, és elbeszélte az egész nép előtt, hogy miért érintette meg őt, és hogy miként gyógyult meg azonnal. Lk 8,46–47 (Zsolt 147,11; Ézs 7,1–9; Kol 1,24–29) Megint a reformáció „szívénél” vagyunk: Jézusnak van ereje gyógyítani, újítani. Erre – hála Istennek – mindnyájan tudunk példát mondani. Egyetlen megoldás: „eléje menni”, „leborulni” és mindent elmondani neki. Igen, Jézust ma is lehet így „érinteni”, s aki ezt teszi, boldogan tapasztalja gyógyító, üdvözítő erejét.

Csütörtök

Mi Krisztust hirdetjük, miközben minden embert teljes bölcsességgel intünk és tanítunk, hogy minden embert tökéletessé tegyünk a Krisztusban. Kol 1,28 (Péld 2,6; 1Kor 3,16–23; Kol 2,1–7) Mintha csak reformátor atyáinkat hallanánk. Pedig ők „csak” újra rátaláltak erre az ősi üzenetre! „Mi őt hirdetjük.” Hozzátehetjük: egyedül őt, melléje senki és semmi nem állítható! De „Krisztus által” mindenki teljességre jut! Ez a „felfedezés” minden nemzedék ajándéka és feladata, nekünk is személy szerint.

Péntek

Jézus Krisztus mondja: „Ne gondoljátok, hogy azért jöttem, hogy érvénytelenné tegyem a törvényt vagy a próféták tanítását. Nem azért jöttem, hogy érvénytelenné tegyem, hanem hogy betöltsem azokat.” Mt 5,17 (Zsolt 147,15; Lk 23,1–5; Kol 2,8–15) Jézus – és a reformáció – nem a régiek mindenestül való eltörlését jelenti. Sőt: Istennek régtől fogva hirdetett akaratát Jézus betöltötte. Érdemes ebből a szempontból életére, különösen szenvedésének történetére figyelni. Igaz, így is lehet fogalmazni: az ige alapján van, amit el kell hagynunk, s van, amit be kell töltenünk. Hadd legyen imádságunk és szívünk vágya: Köszönjük, Urunk, hogy betöltötted Atyád akaratát, segíts, hogy én is a „betöltők” között lehessek.

Szombat

Az odafennvalókkal törődjetek, ne a földiekkel. Kol 3,2 (5Móz 8,12.14; 2Pt 3,13–18; Kol 2,16–23) Ebben az igében nem a fizikai „fel” vagy „le” irány a döntő, hanem a Krisztusra irányuló élet. Felé közeledni, az ő akaratát keresni mindennap. A „törekedés, törődés” alapszava a „tör”. Mennyi mindenre törünk, s közben „törődünk” – ezt az irányt pedig elfeledjük mindennapjainkban! Ez nem vesz ki minket az életből, de megváltoztatja annak irányát, célját. Mintha új „iránytűt” kapnánk a kezünkbe!

Keveházi László


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
Biblia és liturgia
Élő víz
„A keresztfához megyek…”
Rekviem
Halott élők és élő halottak
Hogyan tedd emlékezetessé az életed?
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Deák téri mementók
Száztíz éves a budavári templom
Az alulmaradás képessége
Regionális evangélizáció Dabason
Keresztutak
Esperesi „vizitáció” Bajorországban
Erdélyben is megemlékeztek ’56-ról
Kinek a felelőssége?
Együttélés – a jövő útja
Lelkigondozás az iskolában
Evangélikusok
Földi búcsú – méltóképpen
Szopori Nagy Lajos halálára
Huszár Gál, a nyomdász és püspök
e-világ
Az aranyvirág
Keresztény szemmel
Reformáció és ökumenizmus
A hét témája
A Biblia új köntösben
A négyszáz csöndes év
A kereszt teológusától az ökumenéig
A Gutenberg-féle könyvnyomtatás és a reformáció
Jézus élete
Teológia mindenkinek
Auschwitz – katarzis ateológiában
evél&levél
Tizenöt éves a várpalotai Evangélikus Keresztyén Óvoda
Európai és brazíliai Gustav Adolf-egyesületek találkozója Félixfürdőn
A közelmúlt krónikája
Romok alatt
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Habsburg Mária, Mohács özvegye
Német nemzeti kincsek Lutherről
Az élő reménység népe vagyunk
A vasárnap igéje
A féltő szeretet kilencvenöt tétele
A legNAGYobb könyv
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2005 44 Új nap – új kegyelem

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster