EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 52 - Karácsony 2005

Élő víz

Hozzászólás a cikkhez

Karácsony 2005

Ha igen, akkor miért nem?

A latin inkarnáció jelentése: „megtestesülés”. Ezzel a szóval fejezzük ki azt a csodálatos és szívet gyógyító történetet, amelyet klasszikus tömörséggel és mély lelki, spirituális szellemességgel János evangélista így fogalmazott meg: „Az Ige testté lett, közöttünk lakott…” (Jn 1,14) A latin Bibliában ezt olvassuk: „…et Verbum caro factum est et habitavit in nobis…” Azaz: az Ige faktummá, azaz ténnyé, e világi jelenséggé lett, és lakozott közöttünk. Görög olvasatban: kái ho logosz szárksz egeneto kái eszkénószen en hémin, vagyis: az Ige – Verbum, Logosz – testté, anyagi valósággá lett, és köztünk verte fel a sátorát (a görög eredeti sátorozást mond). Mert vándorló életünkben Isten mellénk akar szegődni.

Ez a földi élet vándorlás, s időnként szedjük a sátorfánkat… De velünk jön Isten. Halkan, szelíden, tapintatosan, de velünk jön Isten. Azzal is, aki nem látja, nem hallja, nem érzi, mert még nem nyílt meg a szeme. Isten velünk vándorol életünk országútján.

Mi a Verbum, a Logosz, az Ige?

Amit Isten gondolt és kimondott! Különösen a „logosz” szó került bele nyelvhasználatunkba, a „logikától” kezdve egészen e modern kitalációig: „logisztika”. Ebből ered a „logopédus”, a „logoterápia” szavunk, avagy a tudományterületet jelölő „-lógia” utótag és még számos variáció. Isten logosza, logikája, szava testesült meg karácsonykor Jézus Krisztus történetében. Ez a lényeg: Isten logikája, gondolata!

Mit gondolt Isten? Azt, hogy kinyújtja kezét az el- és megtévedt ember felé. Minden értelmes és gondolkodó (logosz, logikus, értelmes) embernek, egyénnek az életében eljön egyszer az a pillanat, amikor szembesül a megrázó és megdöbbentő valósággal, például élete ürességével, értelmetlenségével, feleslegességével, kétségbeejtő torzulásával, romjaival. Talán egy ideig élvezi – ha egyáltalán élvezi – élete lehetőségeit, de egyszer csak megtorpan.

Minden embernek van a lelke mélyén egy belső kérdező erő: ő maga és mégsem egészen ő. Mintha valaki valahonnan nem akart, nem kívánt kérdés tenne fel: hát ez az egész élet?

Érzed, hogy peregnek a percek, évtizedek hegyeivé válnak, és egyre többször kell kimenned a temetőbe. Na és amit összekapartál? Ja, igen, az örökösök… Akik talán már alig várják, hogy örököljenek. Vigyázz: minél jobban tagadják a kérdést, annál inkább igaz. Csak kényszermosolyt kapsz arra, hogy szorgosan gyűjtögetted a pénzt, a földet, a telket, s összeügyeskedtél valamit… És majd visznek lábbal kifelé, a temető felé, és már az sem vigasztal, hogy így járnak az örököseid és azok örökösei is, míg végleg el nem tűnik a neved, a nevetek a süllyesztőben. Néhány kurta évtized, és a sírhelyedet is eladják…

S ha még összekaparni sem sikerült semmit? Mert nincsenek olyan sokan, akik luxusházuk luxusfürdőjében áztathatják luxusreumájukat, és szürcsölgethetik a luxusitalt. Nincsenek olyan sokan, akik privatizációs és telekvásárlási trükkök révén – különösebb képességek nélkül – tejben és vajban fürödhetnek, és mit sem érdekli őket, hogy hány millió embernek kell tengődnie a létminimum alatt, és bambán bámulnia a rosszabbnál rosszabb kereskedelmi és nem kereskedelmi tévécsatornákat. (Micsoda trükk: valakik valaha kitalálták, hogy nincs tévé-előfizetési díj. S íme ma nagyon sokan sokkal többet fizetnek a különféle programcsomagokért. Önként. Az ürességért. Ez ám ennek a világnak a trükkje.)

Hát ebbe az értelmetlen, üres, pénz után lihegő, médiahazug világba akar halkan, tapintattal, kedvesen, szeretettel beleszólni az Isten! Sőt: a szívünkbe szeretne beleszólni. Az életünket szeretné egésszé, teljessé, egész-ségessé tenni. Logoszt, logikát, értelmet szeretne hozni az életünkbe. Ha egyszer valaki megundorodott színvonaltalan és tartalmatlan életétől, ha rádöbbent, hogy az elé tálalt médiavilág rosszabb a pokolnál, és fuldoklóként mentőöv után kapkod, akkor esélye lehet arra, hogy megnyíljon a szeme! S esélye lehet arra, hogy meglátja a Krisztusban felé nyújtott kezet. És esélye lehet a lelki megkapaszkodásra. Ez a karácsony. Krisztusban Isten felénk nyújtotta a kezét. Velünk vándorol, jön mellettünk, és hatalmas mennyei türelemmel arra vár, hogy mikor leszünk torkig ezzel az üres, anyagias, veszekedős, ostoba, kicsinyes, hatalommániás életünkkel. Jön mellettünk, s mennyei nyugalommal arra vár, hogy mikor ébred fel a vágyunk arra, hogy szomjazzuk és éhezzük az üdvösséget, bűneink bocsánatát, Isten igéjét, logoszát, logikáját, szeretetét és a múlhatatlan életet.

Ez a lényeg. Minden más – betlehemes – kedves játék, szívet gyönyörködtetően szép és lelki játék, mert a mi felséges Istenünk ilyen játékosan szeretné szívünket elérni – karácsonykor. Mert a karácsony története – történelem. Szívet, életet gyógyító történelem. Minden esztendőben itt a karácsony: veled vándorol Isten, hogy ha egyszer végre megnyílt a szemed, akkor ne csak a halál mélységesen fekete szakadékát lásd, hanem meglásd azt is: itt „a felkelő fény a magasságból, hogy világítson azoknak, akik sötétségben s a halál árnyékában lakoznak, hogy ráigazítsa lábunkat a békesség útjára”. (Lk 1,78b–79)

Ribár János


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
Jöjjetek, imádjuk az Urat!
Élő víz
Nyitott ajtó vagy elszalasztott lehetőség?
Karácsony 2005
Heti útravaló
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Tiltakozás a diszkrimináció ellen
Hol voltak az evangélikusok?
Közlemény a költségvetési szavazás végeredményéről
Gyülekezetiház-szentelés Terényben
A nevelőotthontól a szószékig
Áldjad, lelkem, az Urat
Keresztutak
Jó szomszédok? Többek: testvérek!
15 év 15 interjú tükrében
Sajtpapír és sorsközösség
Karácsonyi üdvözlet a fjordok hazájából
Evangélikusok
Az első mosolytól az utolsó kézfogásig
Hitvesi háttérszolgálat
A betlehemi csillag nyomában
e-világ
Karácsony -- fa nélkül?
Keresztény szemmel
Pásztornapló
Divide et impera!
Aki angyallal találkozott
A hét témája
Adnánk-e jó mézecskét?
Kihez jön Jézus?!
Idegenek
Történet
Segítő kezet nyújtani
Karácsonyi gyertyagyújtás határainkon túl
evél&levél
Tisztelt Szerkesztőség!
Közlemények, nyilatkozatok
Örömteli hibaigazítás
A közelmúlt krónikája
Kitüntetés az emberi jogok napja alkalmából
Dr. Nagy Gyula kitüntetése
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Költőavató
Hetvenéves (volt) az Evangélikus Élet
Hogy is írjuk?
Az első magyar szerkesztőnő: Kánya Emília
Az év leghosszabb éjszakája
A vasárnap igéje
Egyszerűség
Megjelent az Isten üdvözítő kegyelme
A születés ünnepe
Végezetre…
Mikor kezdődik az új?
A Fény és Élet ünnepe
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2005 52 Karácsony 2005

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster