EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2005 - 52 - Mikor kezdődik az új?

A vasárnap igéje

ÚJÉV ÜNNEPE –- Gal 3,23–29

Hozzászólás a cikkhez

Mikor kezdődik az új?

Vissza kellene adnunk újév ünnepének igazi fényét! Vissza kell adnunk, mert egyre kevesebben vannak – sajnos tény, még gyülekezeteinkben is! –, akik ismerik e jeles nap bibliai üzenetét. Egyre többen vannak viszont, akik úgy gondolják, hogy újév napja semmi más, mint az évbúcsúztató-évköszöntő nagy népi ünnepségsorozat vallásos átfestése.

Nem az! Az egyházi esztendő minden bizonnyal legrövidebb evangéliuma – Lk 2,21, Jézus Urunk névadása – hirdeti, hordozza újév ünnepének üzenetét. S jó tudnunk azt is, hogy nem azért ez a nap evangéliuma, hogy Jézus legyen jelszavunk, / Midőn egy új évbe lépünk (EÉ 182,1), hanem azért, mert az emberré lett Isten Fia így töltötte be a törvényt. Nyolcnapos korában körülmetélték, és a Jézus nevet adták neki, ahogyan az angyal nevezte őt, mielőtt még anyja méhében megfogant. S folytathatjuk az evangéliumok stílusában: mindez pedig azért történt, hogy a törvény alatt lévőket megváltsa, hogy Isten fiaivá legyünk. (Gal 4,5)

Így valóban kérdés, valóban az a kérdés: mikor kezdődik az új az életünkben? Biztos, hogy január 1-jén? Ez sem lehetetlen, hiszen Istennél minden lehetséges – de nem azért, mert új évszámot írunk, nem azért, mert ránk köszöntött a 2006. esztendő, hanem mert Jézusban és Jézus által megszabadultunk a törvény uralma alól! Ez az új, ez az újdonság! S ha valakinek az életében ez a csoda a böjti szelek idején vagy éppen a tomboló nyári hőségben történik meg, akkor neki az a nap és az az óra az új időszámítás, az új, a Krisztusban való élet kezdete!

Az ó a törvényé, az új a Krisztus-hité. S ez tűz és víz. Az óban – talán már mondanom sem kellene, hogy itt nem az éppen elmúlt 2005-ről van szó – a törvény uralma alatt él az ember. Ezért addig, míg az óban élünk, nincs szabadulás bűnös voltunkból. Hiszen a törvénynek, ennek a szörnyű kopónak – ahogy a 19. század egyik teológusa írta – „nincs is más dolga, mint a vadászkutyáknak, tudniillik hogy a vadat a vadászhoz űzzék, vad csaholással és harapásokkal megakadályozzák, hogy a vad elmeneküljön. Minden oldalról körülveszik, így az űzött vadnak semmi kilátása sincs arra, hogy megmentse életét. Egészen a vadász döntésétől függ az élete. Egyedül rajta múlik, hogy megöli vagy életben hagyja.”

Első olvasatra talán úgy tűnhet, hogy újévi igénkben Pál apostol ennél enyhébben ítéli meg helyzetünket. De nem így van. Hiszen itt az apostol az ókorban a fiúk mellé adott nevelő hasonlatát használja. Ez a felvigyázó legtöbbször egy rabszolga volt, aki a rábízott ifjút elsősorban nem türelmes, okos neveléssel, hanem inkább pofonokkal és veréssel „idomította”. Így verte bele, hogy nem ő az úr a háznál, és valójában semmihez nincs joga.

A törvény is így tárja fel valódi helyzetünket. Tehát nem arról van szó, hogy bennünket a törvény óvatosan, szelíden – és ahogy manapság mondani szokták – pozitív módon készítene elő a Jézus Krisztusban kapott kegyelem elfogadására, és így tenne „szalonképessé”. Itt a törvény fájdalmas, rabságban tartó erejéről van szó, amelynek mindaddig hatalma van rajtunk, amíg a Szabadító nem lép be az életünkbe, nem ment ki bennünket reménytelen helyzetünkből, és nem kínálja fel nekünk a hit ajándékát.

De eljött, megkeresett, kimentett és felkínálta! Nemcsak meghirdette, hanem el is hozta az Úr kedves esztendejét. Ezért Isten irgalmasságát és szeretetét a benne hívők életében senki és semmi nem teheti bizonytalanná. Így lehettünk mi is Isten gyermekeivé. Mindnyájan abból élünk, hogy a harag ideje, a nevelőmester ideje véget ért, és hogy az új: az irgalmasság és a Jézus Krisztusban való hit ideje elkezdődött (25. v.).

És ebben sincs személyválogatás! Hit által mindenki eljuthat Krisztusban az igaz istengyermekségre! Isten irgalmasságával sem tesz különbséget: akit a Fiú megszabadít, származására és múltjára való tekintet nélkül Isten háznépéhez, a mennyei Atya gyermekeinek közösségéhez tartozik. És ha Isten a Krisztus-hívők közösségére tekint, a különböző arcokon felismeri a szeretett Fiú vonásait, aki a keresztség szentségében a vele való közösségbe vonja az övéit (27. v.). Csodálatos és titokzatos ajándék Krisztusba kereszteltnek lenni!

Testvéreim! Nem lenne szabad erről kevesebbet gondolnunk! Aki Jézus nevére van megkeresztelve, annak ő maga tartja készen a végső örökséget, amely egykor Ábrahámnak megígértetett. Ez az örök, ez az új, ez az örökké új! Ez pedig maga az üdvösség!

Ittzés János


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Új nap – új kegyelem
Liturgikus sarok
Jöjjetek, imádjuk az Urat!
Élő víz
Nyitott ajtó vagy elszalasztott lehetőség?
Karácsony 2005
Heti útravaló
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Tiltakozás a diszkrimináció ellen
Hol voltak az evangélikusok?
Közlemény a költségvetési szavazás végeredményéről
Gyülekezetiház-szentelés Terényben
A nevelőotthontól a szószékig
Áldjad, lelkem, az Urat
Keresztutak
Jó szomszédok? Többek: testvérek!
15 év 15 interjú tükrében
Sajtpapír és sorsközösség
Karácsonyi üdvözlet a fjordok hazájából
Evangélikusok
Az első mosolytól az utolsó kézfogásig
Hitvesi háttérszolgálat
A betlehemi csillag nyomában
e-világ
Karácsony -- fa nélkül?
Keresztény szemmel
Pásztornapló
Divide et impera!
Aki angyallal találkozott
A hét témája
Adnánk-e jó mézecskét?
Kihez jön Jézus?!
Idegenek
Történet
Segítő kezet nyújtani
Karácsonyi gyertyagyújtás határainkon túl
evél&levél
Tisztelt Szerkesztőség!
Közlemények, nyilatkozatok
Örömteli hibaigazítás
A közelmúlt krónikája
Kitüntetés az emberi jogok napja alkalmából
Dr. Nagy Gyula kitüntetése
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Költőavató
Hetvenéves (volt) az Evangélikus Élet
Hogy is írjuk?
Az első magyar szerkesztőnő: Kánya Emília
Az év leghosszabb éjszakája
A vasárnap igéje
Egyszerűség
Megjelent az Isten üdvözítő kegyelme
A születés ünnepe
Végezetre…
Mikor kezdődik az új?
A Fény és Élet ünnepe
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2005 52 Mikor kezdődik az új?

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster