EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 16 - Újabb fontos állomás az Európa megújulását és egységét szolgáló zarándoklaton

Keresztutak

Hozzászólás a cikkhez

Újabb fontos állomás az Európa megújulását és egységét szolgáló zarándoklaton

Mint arról már az Evangélikus Élet hasábjain is többször olvashattak, az Európai Egyházak Konferenciájában és a Püspöki Konferenciák Európai Tanácsában együttműködő egyházak másfél éves zarándoklat formájában rendezik meg a III. európai ökumenikus nagygyűlést. A 2006. januári római és a 2007. februári wittenbergi nagy állomások között a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa ez év januárjában a Gyulán megrendezett ökumenikus határtalálkozóval járult hozzá e folyamathoz. Az elmúlt napokban – a szomszédos országok ökumenikus delegációinak meghívásával – újabb jeles rendezvénnyel fejezték ki a magyarországi egyházak e nagygyűlés felhívásával (Jézus Krisztus világossága ragyog mindannyiunkra – reménység Európa megújulására és egységére) való azonosulásukat. Április 15-én, vasárnap délelőtt számos református, evangélikus és római katolikus istentiszteleten hirdették külföldi hittestvéreink Isten igéjét, vagy köszöntötték a jelenlévőket a nagygyűlés szellemében.

A cseh, szlovák, osztrák és magyar római katolikus, ókatolikus, református, evangélikus és metodista keresztények gyülekezeti közösségekben is kifejezték azt az elkötelezettségüket, hogy Európa nemcsak gyökereiben, tehát múltjában keresztény, hanem jelenében és jövendőjében is szüksége van azokra a biblikus, evangéliumi értékekre, amelyek Európát Európává tették és teszik ma is. Az olyan értékek, mint az emberi méltóság, társadalmi igazságosság, a teremtett világ védelme, a nemzetek megbékélésének lehetősége, a konfliktusok erőszakmentes megoldása sokszor feledésbe merülnek napjainkban.

Krisztus hívő népe ugyanakkor nem lát más lehetőséget, mint ezek megélését, ha Európa megújulására, egységére és távlatára gondol.

Vasárnap délután Budapesten a Lágymányosi Ökumenikus Központban rendezték meg azt az istentiszteletet, amelynek keretében a magyarországi történelmi egyházak és egyetemi lelkészségeik képviselői imádságban és igehirdetésben tettek bizonyságot a hit megújító erejéről, s fejezték ki reménységüket az e zarándoklat folyamatában és a szeptemberi nagyszebeni találkozóban rejlő áldásos lehetőségek iránt (képünkön).

Bábel Balázs kalocsa–kecskeméti érsek szentbeszédében arra irányította a figyelmet, hogy belső megújulás, az Isten országának lelki megélése nélkül nem várható semmilyen társadalmi-gazdasági megújulás. Bölcskei Gusztáv református püspök a Messiás uralkodásának ézsaiási próféciája (9,2–7) alapján arra hívta fel a jelenlévők figyelmét, hogy e zarándoklatnak csak akkor van értelme, ha benne a bűnbánat konkrét, és így valóságosan a Békesség Fejedelmének követeként kívánunk benne részt venni. Fabiny Tamás evangélikus püspök emlékeztetett arra, hogy a pogány Európa egyszer már az evangélium hírnökeinek meghívásában látta jövendőjét. Ez a meghívás ma még akkor is aktuális és valóságos, ha szavakban, formálisan nem is hangzik el. Vészjósló jelek hívják azokat bizonyságtételre, akik reménységet és megújulást adhatnak Európának.

Az istentiszteletet az ÉgÍgérő gospelkórus szolgálata tette felemelővé, majd az azt követő szeretetvendégség bensőségessé, közösségépítővé.

Hétfő délelőtt külföldi vendégeink és a Nagyszebenbe készülő magyarországi delegációk képviselői ismerkedtek egymással, illetve az e zarándoklatban rejlő reménységekkel, elvárásokkal, aggodalmakkal és ígéretekkel.

A konzultáció fontos résztvevője volt Colin Williams, az Európai Egyházak Konferenciájának főtitkára. Mint a nagyszebeni nagygyűlés meghatározó szervezője hiteles és érvényes információkat tudott adni az előkészületekről és a tervekről. A beszélgetésben a hívő elkötelezettség és a józan felelősségtudat egyaránt kifejeződött. Mindannyian átéreztük annak fontosságát, hogy nagy várakozással és odaadással járjuk e zarándoklat utolsó szakaszát.

Ne érjük be kevesebbel, mint hogy aktív részesei lehessünk annak a fáradozásnak is, hogy Európa megújuljon az alapvető keresztény értékekben, és újra a reménység és világosság földrészévé legyen.

Dr. Bóna Zoltán, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának főtitkára


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Erkélyen
S. O. S.
Lámpásként világítani
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Szombathelyi Tamás-mise
Iskola a hit és a tudomány szolgálatában
Hogy jobban megismerjük egymást
A lelki építkezés ideje
Keresztutak
Újabb fontos állomás az Európa megújulását és egységét szolgáló zarándoklaton
Prőhle Gergely a Magyar Pax Romana kongresszusán
Zátonyról kikötőbe
Jogerősen pert nyert a református egyház
Evangélikus köszöntés a pápának
Konferencia Európa kulturális fővárosában
Nagy fába vágtuk a fejszénket – templom lett belőle
Evangélikusok
„Szövetségre lépek veled…”
„Hit nélkül nem lehet…”
e-világ
Húst hússal?
Mindannyian tehetünk egymásért
Keresztény szemmel
Jó tréfa lett volna?
Erdélyi ősz, erdélyi tavasz
Jó hír a turkálóban
A hét témája
myLuther tavaszi kollekció
„Itt a tavasz”
Keresztény kalauz randizóknak
Van nevem, csak nem használom
Rapid filó
evél&levél
Még izzik a parázs
Elmaradt megemlékezés
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Mesemaraton
Palócokról – versenyen kívül
Debreceni díszpolgárrá választották a kántus karnagyát
A szalvéta titkai
Jelképesen – de nem feleslegesen!
Fesztiváligazgatói vélemény
Hittanverseny-forduló
A vasárnap igéje
Akkor is Krisztus példája!
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Szószóró
Rekordokra törő cserkészek?
Cantate
Elfogadtál és elhívtál
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2007 16 Újabb fontos állomás az Európa megújulását és egységét szolgáló zarándoklaton

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster