EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 16 - Jó tréfa lett volna?

Keresztény szemmel

Hozzászólás a cikkhez

Jó tréfa lett volna?

Nagyszombaton történt; valaki néhány ember jelenlétében elővett egy első látásra szép, színes plakátot. Sárga volt a domináns színe, és nagy, sötét betűkkel egy evangéliumi idézet volt olvasható rajta: „Mit keresitek a holtak között az élőt? Nincs itt, hanem feltámadt.” (Lk 24,5–6)

Felmerült a gondolat valakiben, hogy ki kellene tenni a plakátot a templomajtóra. Húsvétvasárnap jönnek az emberek a templomba, és olvashatják akár a dekódolt üzenetét is a plakátszövegnek. Mit kerestek itt a templomban? Mit kerestek itt a (lelki) holtak között? Jézus nincs itt, feltámadott.

A plakát tulajdonosa mosolyogva mondta, hogy semmiképpen sem teszik ki az ajtóra. Csak felmerült az ötlet. Lehetne…

Bevallom, első reakcióm az volt, hogy tegyük ki: legyen szent provokáció! Üssön szíven bennünket, hogy hitre ébredjünk. Rázzon fel bennünket, hogy szembesüljünk, hogy megmeneküljünk. Első pillantásra tetszett az ötlet: kavarjon fel! Drámai tréfa lehetőségét láttam meg benne.

Órákkal később értettem meg, hogy miért nem szabad kiszegezni a plakátot. Egyszerűen azért nem, mert esetleg valahol valakik valóban így gondolják: úgy, hogy ez a templom egy sírkamra. A holtak, a lelki halottak gyülekezőhelye, ahol nincs jelen a Krisztus! S ebben az esetben már nem szent provokáció, ha kitesszük, hanem mélységes megbántása azoknak, akik hittel kulcsolják össze a kezüket még a templomfalak között is. Akik nyitott szívvel hallgatják Isten szent igéjét, akik engedték a lelküket megérintetni a Lélektől.

De riogatja a szívemet azóta is: nem vagyunk-e tényleg holtak – lelki halottak!?

Jézus hajdan kikergette a kufárokat a jeruzsálemi templomból vulgáris materializmusuk, pénzimádatuk miatt. Rablók barlangjává tették a szent templomot, amelyből mára már csak egy siratófal maradt. De milyenek a mi templomaink?

Avagy nem tettünk-e mi is olyat, mint Jézussal a názáretiek? Ők kiűzték Jézust a falujukból. A régi ismerőst, akihez talán még gyermekkori élmény is fűzött egyeseket. Önvizsgálatra indító történet ez. Fájdalommal állapítható meg, hogy fennáll a lehetősége annak, hogy szörnyű igazság legyen belőle templomunk falai között: mit keresitek a lelki holtak között az élőt, itt nincs… Nem itt van!

Imádkozó és remegő lélekkel állok meg az Úr Jézus előtt, a Feltámadott előtt, hogy ne legyen igaz a plakát mögöttes üzenete. Az tudniillik, hogy márpedig itt vagy ott a falak között nincs az Úr, mert nem a holtak között van, hiszen feltámadt. Remegő és megszomorított lélekkel felsóhajtok, hogy legyen „alászállás” ide is, mert szükségünk van a feltámasztásra!

Mégis jó, hogy elém került ez a plakát a maga szent provokációjával. Igaz, senkinek sincs joga egyetlen helyre sem rámutatni, hogy márpedig ott nincs jelen a Krisztus, mert mi nem szabhatjuk meg az ő hatalmát. De provokáljon bennünket mégis ez a különös plakát, hogy megvizsgálhassuk: beengedtük-e templomainkba az ajtón kopogtató Jézust?

Beengedtük-e a Megváltót az életünkbe? Vagy csak elmentünk húsvétkor a templomba, és nem történt a lelkünkben semmi? Akkor könnyen a „semminek” tesszük ki magunkat, és könnyen ránk fogható: mit keresitek a holtak között az élőt, nincs itt, feltámadott! Ha lelki halottak lennénk, akkor valóban nem lenne érdemes hozzánk vagy közénk jönni.

Mindenkinek – kivétel nélkül – szívbéli felelőssége, hogy ajtót nyisson a kopogtató Feltámadottnak, és a templomajtón belül is hallja az ő szavát. Hogy meghallja az ő szavát. S akkor felesleges lesz ez a megrendítő plakát, mert sokkal inkább az történik, amit a missziói parancs végén olvashatunk: „Menjetek el tehát, tegyetek tanítvánnyá minden népet, megkeresztelve őket az Atyának, a Fiúnak és a Szentléleknek nevében, tanítva őket, hogy megtartsák mindazt, amit én parancsoltam nektek; és íme, én veletek vagyok minden napon a világ végezetéig.” (Mt 28,19–20)

A plakát nem tréfa! Önvizsgálatra indít: kinyílt-e szívünk ajtaja? „Íme, az ajtó előtt állok, és zörgetek: ha valaki meghallja a hangomat, és kinyitja az ajtót, bemegyek ahhoz, és vele vacsorálok, ő pedig énvelem.” (Jel 3,20)

Reménykedve énekeltük húsvétkor: „Támadj fel új életre már, / Krisztus meglankadt népe! (…) Úgy ébredj minden reggelen, / Hogy életed húsvét legyen. / Támadj fel, drága népe!” (EÉ 225,1.4)

Ribár János


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Erkélyen
S. O. S.
Lámpásként világítani
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Szombathelyi Tamás-mise
Iskola a hit és a tudomány szolgálatában
Hogy jobban megismerjük egymást
A lelki építkezés ideje
Keresztutak
Újabb fontos állomás az Európa megújulását és egységét szolgáló zarándoklaton
Prőhle Gergely a Magyar Pax Romana kongresszusán
Zátonyról kikötőbe
Jogerősen pert nyert a református egyház
Evangélikus köszöntés a pápának
Konferencia Európa kulturális fővárosában
Nagy fába vágtuk a fejszénket – templom lett belőle
Evangélikusok
„Szövetségre lépek veled…”
„Hit nélkül nem lehet…”
e-világ
Húst hússal?
Mindannyian tehetünk egymásért
Keresztény szemmel
Jó tréfa lett volna?
Erdélyi ősz, erdélyi tavasz
Jó hír a turkálóban
A hét témája
myLuther tavaszi kollekció
„Itt a tavasz”
Keresztény kalauz randizóknak
Van nevem, csak nem használom
Rapid filó
evél&levél
Még izzik a parázs
Elmaradt megemlékezés
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Mesemaraton
Palócokról – versenyen kívül
Debreceni díszpolgárrá választották a kántus karnagyát
A szalvéta titkai
Jelképesen – de nem feleslegesen!
Fesztiváligazgatói vélemény
Hittanverseny-forduló
A vasárnap igéje
Akkor is Krisztus példája!
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Szószóró
Rekordokra törő cserkészek?
Cantate
Elfogadtál és elhívtál
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2007 16 Jó tréfa lett volna?

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster