EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 16 - Konferencia Európa kulturális fővárosában

Keresztutak

Hozzászólás a cikkhez

Konferencia Európa kulturális fővárosában

Olykor csalódunk nagyon várt eseményekben, az viszont igazi ritkaság, amikor többet kapunk a reméltnél. Bár az is lehet, hogy inkább a csalódásokra szocializálódtunk, nehezebben tudunk örülni a jónak. Április 13–15-én Nagyszeben – németül Hermannstadt, románul Sibiu – adott otthont az Európai Protestáns Magyar Szabadegyetem (EPMSZ) Erdélyi Köre konferenciájának.

A gazdag hagyományú szász evangélikus városban stílszerűen az impozáns Erdélyi Evangélikus Akadémia volt a rendezvény színhelye. Ami a többletet illeti: ugyancsak ezen a hétvégén került sor Nagyszebenben – mely 2007-ben Európa kulturális fővárosa – az események sorozatát megnyitó ünnepségekre.

A városközpont hatalmas tereit zsúfolásig megtöltötte a tömeg pénteken és szombaton este is, hallgatva az egymást váltó zenekarok produkcióját, élvezve a tűzijátékot.

Kicsit restelkedtünk, amiért hazánkban alig került a köztudatba – bár tudtunk róla –, hogy a mára mind vallási, mind kulturális szempontból sokszínű város 2007-ben Európa kulturális fővárosa. Még akkor is alig írtak nálunk erről, amikor kiderült, hogy 2010-re Pécs kapja ezt a megtisztelő címet és feladatot. Úgy látszik, szomszédainkkal még mindig alig tudunk örülni egymás sikereinek. Pedig nyilvánvalóan számos szász, evangélikus és magyar érték is reflektorfénybe kerül az év folyamán.

Közelebb állt hozzánk – és ezzel kapcsolatban is sok információval gazdagodtunk – a szeptember 4. és 9. között sorra kerülő ökumenikus világtalálkozó. Erre kétezer-ötszáz delegátust várnak, de hangsúlyozzák: remélik, hogy nemcsak a hivatalos meghívottak, hanem a különböző vallásokhoz tartozó fiatalabb és idősebb hívek is ellátogatnak majd Nagyszebenbe, a világtalálkozóra. A főút mentén hatalmas sátor várja a delegátusokat, ott lesz a találkozó centruma, de ezenkívül még tíz további színhely – köztük a sportcsarnok – szolgál fórumul a programok számára.

Csábító lenne további hírekkel szolgálni, de nyilván bővebben beszámol majd az előkészületekről nemcsak az egyházi, hanem a világi sajtó is. Örvendetes, hogy – mint arról Varró Sándor református lelkipásztor tájékoztatott – a helyi egyházak valóban együtt dolgoznak, helyi előkészítő bizottságot alakítottak az egyetemes imahét szellemiségében készülve az eseményre. A világtalálkozó jelentőségét kiemeli, hogy ortodox többségű országban rendezik meg.

Jó volt meglátogatni a hatalmas gótikus evangélikus templomot (már csak ezernégyszáz német ajkú evangélikus alkotja a gyülekezetet), és jó volt részt venni az attól mintegy száz méterre található, szerényebb méretű református templomban (ezerkétszáz gyülekezeti tag lelki otthonában) a magyar nyelvű istentiszteleten.

Egészében örömmel állapíthattuk meg – még ha némi szomorúság vegyült is bele –, hogy a városnak annyi értéke van, hogy a diktatúra sem tudta tönkretenni.

Ami az EPMSZ Erdélyi Köre konferenciájának programját illeti, a tanácskozás az Erdély az Európai Unióban címet viselte. Három nagy előadás hangzott el; az első kettő kapcsolódott egymáshoz: Paul Phillippi történészprofesszor Erdély története – egy európai kísérlet?, míg Kozma Zsolt teológiai professzor Erdély a tolerancia földje? címen tartott előadást. A sokat és joggal emlegetett 1577-es tordai országgyűlés világviszonylatban is kimagasló esemény volt a szabad vallásgyakorlás törvénybe iktatásával. A tolerancia tisztelete mellett azonban látnunk kell, hogy a történelem – és benne az egyháztörténelem – az intolerancia története is. Tegyük hozzá, hogy a tolerancia humanista erény, nem keresztény érték. Jézus nem a másik ember tolerálására, elviselésére szólít fel, hanem a szeretetére.

Maksay Ádám mérnök Erdély építészeti öröksége az Európai Unióban címmel tartott előadást. Kiderült, hogy az Erdélyi Református Egyházkerület hatszáznegyven templomából kétszáznegyvenhárom esik műemlékvédelem alá, de jelentős részük mögött már nem áll eleven gyülekezet. Jelenleg a felmérésnél tartanak. Hasonlóak tehát a gondjaink. Keresik a rekonstrukció lehetőségeit, illetve azt, hogy milyen funkciót tölthetnének be az épületek, számolva az uniós pályázati rendszerrel is.

Amikor a vártnál gazdagabb tartalmú hétvégét emlegettem, abba beletartozott az utazásunk előtti este is: Balla D. Károly ungvári író tartott nagy sikerű előadást életéről, munkájáról és Kárpátaljáról az EPMSZ magyarországi egyesületének a vendégeként. Az alkalmat az Evangélikus Élet is hirdette, és jelentőségét jelzi, hogy a Duna Televízió a teljes másfél órát felvette és rövidesen szerkesztett formában sugározza. Ajánlom a megtekintését.

A hétvége további megerősítését jelentette az EPMSZ új programjának, annak, hogy a munka súlypontja a Kárpát-medencére tevődjék át. Legközelebb Tatán – május 13. és 19. között – találkoznak a bázeli anyaegyesület és a Kárpát-medencei körök tagjai a hagyományos akadémiai napokon.

Dr. F. R.


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Erkélyen
S. O. S.
Lámpásként világítani
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Szombathelyi Tamás-mise
Iskola a hit és a tudomány szolgálatában
Hogy jobban megismerjük egymást
A lelki építkezés ideje
Keresztutak
Újabb fontos állomás az Európa megújulását és egységét szolgáló zarándoklaton
Prőhle Gergely a Magyar Pax Romana kongresszusán
Zátonyról kikötőbe
Jogerősen pert nyert a református egyház
Evangélikus köszöntés a pápának
Konferencia Európa kulturális fővárosában
Nagy fába vágtuk a fejszénket – templom lett belőle
Evangélikusok
„Szövetségre lépek veled…”
„Hit nélkül nem lehet…”
e-világ
Húst hússal?
Mindannyian tehetünk egymásért
Keresztény szemmel
Jó tréfa lett volna?
Erdélyi ősz, erdélyi tavasz
Jó hír a turkálóban
A hét témája
myLuther tavaszi kollekció
„Itt a tavasz”
Keresztény kalauz randizóknak
Van nevem, csak nem használom
Rapid filó
evél&levél
Még izzik a parázs
Elmaradt megemlékezés
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Mesemaraton
Palócokról – versenyen kívül
Debreceni díszpolgárrá választották a kántus karnagyát
A szalvéta titkai
Jelképesen – de nem feleslegesen!
Fesztiváligazgatói vélemény
Hittanverseny-forduló
A vasárnap igéje
Akkor is Krisztus példája!
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Szószóró
Rekordokra törő cserkészek?
Cantate
Elfogadtál és elhívtál
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2007 16 Konferencia Európa kulturális fővárosában

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster