EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 29 - Felelősség, jó erkölcs, fenntartható társadalom

e-világ

Hozzászólás a cikkhez

Felelősség, jó erkölcs, fenntartható társadalom

Új szemléletmódot nyújt a globális képzés

A Bocs Alapítvány az Eötvös Loránd Tudományegyetemmel együttműködve idén tavasszal rendezte meg a Fenntarthatóság és globalizáció című ismeretterjesztő képzését, melynek vezérgondolata az volt, hogy mindenkinek joga van a globalizáció kihívásaira felkészítő képzésre.

Az Evangélikus Élet környezetvédelmi rovata az elmúlt években többször is foglalkozott a globális képzés fogalmával, amely a környezeti nevelés, békére nevelés, emberi jogi képzés, nemzetközi fejlesztési-segítségnyújtási képzés, interkulturális és demokráciára nevelés együttese egy adott helyzetben élő közösség részére. Magyar keresztényként átérezhetjük felelősségünket azok iránt az embermilliárdok iránt, akik nálunk rosszabb anyagi körülmények között élnek, és akikre a globalizáció révén a mi életmódunk és fogyasztásunk is hatással van. Az Európai Unió tagjaként pedig Magyarország köteles támogatni a szegény országokat. Vajon tudjuk-e, hogy adónkból miként lehet ez igazán hatékony segítség? A globális képzés szemléletmódja és eszközei ezekben a kérdésekben próbálnak segíteni.

Az alábbiakban az idei kurzus előadóinak egy-egy gondolatát felidézve mutatom be, hogy a hét péntek délutánból álló budapesti, illetve ezzel párhuzamosan Székesfehérváron, Szegeden és Szombathelyen megtartott kurzusokkal hogyan fejlődött tovább a globális képzés nemzetközi programja Magyarországon.

Simonyi Gyula közgazdász, teológus, a Bocs Alapítvány elnöke interneten is elérhető számítógépes animációkkal mutatta be, hogy a Föld országai milyen mértékben terhelik túl környezetüket. Társadalmaink fenntarthatatlanságának a túlfogyasztás és a túlnépesedés a két legfőbb oka. Míg a 20. század végéig biológiai létalapunk, a művelésbe vont termőföld területe nőtt, addig mára már csökkenő tendenciát mutat. Ezzel szemben a Föld népessége – bár lassuló ütemben – de még mindig rohamosan nő, tehát csökken az egy főre jutó termőföld. Egyszerű, jól megjegyezhető hasonlattal élve az emberiség növekedése közben már „beverte a fejét a plafonba”, a Föld eltartóképességének a határához értünk. Ezt mutatja be a mellékelt ábra.

E veszélyes növekedésnek a nem anyagi gazdagságra törekvésre való átállással és a Földünk egyes területein nagy méreteket öltő nem kívánt gyermekfogantatások visszafogásával, azaz józan családtervezéssel lehet ellene menni. Az ilyen tudatformálást célzó programok támogatása hatékony segítség végső soron az egész emberiség jóléte érdekében.

Varga Attila és Jakab György, az Oktatáskutató és -fejlesztő Intézet munkatársai a pedagógia felelősségéről, az emberi gondolkodásmódokról beszéltek. A modern kor tudományos-technikai fejlődésbe vetett hite után a posztmodern gondolkodás számol azzal, hogy jólétünk bármikor véget érhet, akár katasztrófákkal is. Kiszámíthatatlan a jövő: nem tudjuk például, hogy az éghajlatváltozás következtében milyen mértékű népvándorlások, háborús konfliktusok lesznek. Az oktatásban már nem elég csak tárgyi ismereteket közvetíteni, a multikulturális környezetben kialakult értékválságban jó erkölcsöt is át kell adni. Előtérbe helyeződik a nevelésben a problémamegoldó készség fejlesztése, a csapatmunkában, helyi környezetvédelmi akciókban való részvétellel megszerzett tudás.

Takács Sánta András, az MTA Szociológiai Kutatóintézetének munkatársa négy fő globális környezeti problémát mutatott be (éghajlatváltozás, édesvízkészletek változása, tömeges fajpusztulás, ózonréteg elvékonyodása), amelyekről egyre inkább felismerjük, hogy nagyrészt az emberi tevékenység következményei. Az egyik legalapvetőbb tennivalónk e problémák miatt is a gazdasági növekedés szükségességének szemléletével való szakítás.

Lányi András filozófusnak, az ELTE Társadalomtudományi Kara oktatójának számomra egyik legemlékezetesebb gondolata, hogy a fenntartható társadalmak kialakulásához elengedhetetlen a közösségszervezés, hogy egyáltalán legyen helyi politika, azaz egy település, egy régió, egy ország közös céljairól való megegyezés. A globalizáció mozgatói a nemzetközi vállalatbirodalmak, amelyek például a helyi piacok megszűnésének irányába hatnak, s így a helyi közösségek szerveződését is befolyásolják.

Kajner Péter közgazdász, a Szövetség az Élő Tiszáért elnökségi tagja főként a magyar vidékgazdaság jelentőségéről beszélt. Magyarország jelenlegi természeti adottságaira még erős, helyi önfenntartó közösségeket lehetne szervezni, amelyek a globális gazdasági-kereskedelmi rendszerek válsága esetén különösen felértékelődhetnek.

A képzésen átadott szemléletmód és tudás véleményem szerint jó eszköz arra, hogy amíg Isten éltet, addig erőt, szeretetet tőle kérve munkálkodjunk a világ jóléte és békessége érdekében, ahogyan meghagyta ezt a babiloni fogságba hurcolt zsidóknak is: „Fáradozzatok annak a városnak békességén, ahová fogságba vitettelek benneteket, és imádkozzatok érte az Úrhoz, mert annak békességétől függ a ti békességetek is!” (Jer 29,7)

Ő új, örök közösségbe emeli a hozzá térőket, amelyet már ebben a világban alkalmassá tesz az embertársainkért és környezetünkért való felelősségvállalásra, hogy jó cselekedeteink által is magához vonzzon minden embert.

Biczó Dénes


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Élő víz
Paradicsomdobálás
J...
Kitüntetést kapott a hitvalló focista
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Továbbsugározni a fényt
Isten nem személyválogató
Lovagkor az egyházmegyei táborban
Keresztutak
Otthonra találás
Elsüllyedt világ az erdélyi Szászkézden
Szomorúan, mégis bizakodva
A Magyarországi Református Egyház Zsinati Tanácsának állásfoglalása a vatikáni dokumentumról
"Rossz jelzések"
Beperelte Istent - vesztett a bíróságon
Evangélikusok
Visszhangok Paks után
Megemlékezés Andorka Rudolf sírjánál
Bátor kiállás az egyházért
e-világ
Tudnivalók az Evangélikus portál eseménytáráról – újra
Felelősség, jó erkölcs, fenntartható társadalom
Keresztény szemmel
Harc a múltért
A hét témája
Homoszexualitás - hogyan viszonyul(j)unk hozzá?
Egyházunk álláspontja
Indulatos ítélkezés helyett higgadt teológiai dialógus
Az Egyházak Világtanácsának vezetője sürgeti a homoszexualitásról folytatandó dialógust
"Nem jó, ha az egyház mindent csak kontrázik"
"A homoszexualitás halál - én az életet választom"
Van-e köze?
Irányelvek a párbeszédre és annak lépéseire
evél&levél
Csak prédikálj és írj!
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Miskolci "mennyei" mozaik
Volt - Közös Pont
Várva várt a vár
Megjelent Bonhoeffer Követés című könyvének második kiadása
Kókuszos, nyári gyümölcstorta
A vasárnap igéje
Mindennapi kenyerünket...
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
Ige+hirdető
Az ébresztő igehirdetés
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2007 29 Felelősség, jó erkölcs, fenntartható társadalom

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster