EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 29 - Tudnivalók az Evangélikus portál eseménytáráról – újra

e-világ

Hozzászólás a cikkhez

Tudnivalók az Evangélikus portál eseménytáráról – újra

Lapunkban legutóbb 2005 tavaszán írtunk a http://naptar.lutheran.hu címen elérhető eseménytárról. Akkor Bogdányi Gábor cikkében olvasható volt, hogy az ide beküldött hírek moderálás után megjelennek a webes felületen, illetve a kapcsolódó hírlevélre feliratkozott felhasználók e-mail útján is megkapják a friss híreket. Most a naptár működésének tapasztalatairól szeretnék írni, illetve néhány, az űrlapok kitöltésével kapcsolatos tanácsot adok.

Először vegyük a hír szövegét magát! Gyakran előfordul, hogy az eseményre szóló meghívó érkezik be, vagyis a küldő egyszerűen átmásolja a meghívó szövegét. Több felhasználónak elmondtuk már – illetve többször volt szó erről egyházi levelezőlistánkon is –, hogy az ilyen szövegeket nem tudjuk automatikusan átengedni a szűrőn! Mindenkit kérek, hogy a beküldött szöveget alakítsa át úgy, hogy az hírként jelenjen meg. Az esemény rendezőjét egyes szám harmadik személyben jelölje: „X. gyülekezet hálaadó istentiszteletet rendez…”, ne pedig „…hálaadó istentiszteletet rendezünk…” A szövegben jelenjen meg minden, az alkalommal kapcsolatos információ, az alkalom helye, időpontja, a közreműködők neve stb. A naptár szolgáltatásban alapvetően evangélikus híreket, eseményeket jelentetünk meg, de szívesen fogadjuk az egyházhoz kapcsolódó eseményekről szóló híreket, illetve a társegyházak minket érintő híreit is.

Ha kész az előkészített szöveg, akkor azt a fenti címen elérhető oldalon található Új hír, esemény beküldése linkre kattintva megjelenő űrlapon kell beküldeni. Fontos, hogy az űrlap valamennyi mezőjét szükséges kitölteni! A cím legyen egyértelmű, rövid. A „Részletek” mezőbe kerüljön az előkészített szöveg, majd ki kell választani a beküldött hír típusát: hír vagy esemény. Hírként a már megtörtént dolgokat kezeljük, eseményként a jövőbelieket. Fontos ennek helyes meghatározása, hiszen a rendszer másként kezeli a két adattípust. Ezen az oldalon kell megadni a beküldő nevét és e-mail címét is, majd a „Küldés” gombra kattintva jut el a hír beküldője a részletes adatok megadására szolgáló oldalra.

Az ez után megjelenő oldalon megjelennek az előző oldalon megadott adatok, majd további adatokat kér az űrlap. A következő mezőben az alkalomhoz kapcsolódó „Helység”-et kell beírni. Nem azt a helyiséget, amely otthont ad az alkalomnak, hanem annak a településnek a nevét, ahol rendezik. A helyiség megnevezését a hír szövegében kell megadni!

Az esemény dátumát is pontosan kell közölni. A dátum alapján rendszerezi a rendszer a híreket, így – mivel a megjelenítés a portálon automatikus – a helytelen dátumnak akár a hír elérhetetlensége is lehet a következménye.

Kéri az űrlap azt is, hogy a beküldő jelölje meg a kapcsolódó szervezetet. A beküldött hírek megjelennek a kapcsolódó szervezet adatai mellett az on-line Névtárban is, csakúgy, mint az Evangélikus Életben olvasható, egy-egy szervezethez kapcsolódó cikkek linkje. Sokan elmulasztják beírni a kapcsolattartó személyét és elérhetőségeit, pedig ez a további információt kérők számára hasznos lehet.

Röviden essék szó arról is, hogy mi történik a beküldött hírrel. A naptár moderátora a hír beküldése után azonnal értesül róla e-mail útján, majd a fent leírt szempontok alapján ellenőrzi. Jellemzően – ha nincs szükség visszakérdezésre – a hír néhány órán belül megjelenik a webes felületen, majd éjfélkor a hírlevéllel is kiküldjük. A jövőbeli események hírét az alkalmat megelőző hét péntekén újra kiküldi a rendszer, hogy semmiképpen ne sikkadjon el az információ.

Végezetül röviden arról, hogy mi lesz a beküldött hírek további sorsa. A webes felületen havi rendszerezéssel jelennek meg a hírek, a honlapon tehát bármikor megtekinthetők évek múlva is. Minden hír megjelenik a kapcsolódó egyházkerület honlapján is egészen addig, amíg aktuális, ezért fontos, hogy jól adjuk meg a rendező szervezet nevét. Az eseménytárban megjelenő hírekből tallóz az Evangélikus Hírszolgálat szerkesztője is (ezért is fontos, hogy hírt küldjünk, ne pedig meghívót), így ezek a hírek jutnak el a sajtóhoz is. Lapunk is gyakran ebből az adatbázisból értesül egy-egy egyházi alkalomról.

Mára felértékelődött a sajtó szerepe és okos használata az egyházak szolgálatában is. Ezért örülnénk, ha minél több alkalmunkat megjeleníthetnénk, és az Eseménytáron keresztül minél szélesebb kör értesülhetne róluk.

erdelyik


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Élő víz
Paradicsomdobálás
J...
Kitüntetést kapott a hitvalló focista
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Továbbsugározni a fényt
Isten nem személyválogató
Lovagkor az egyházmegyei táborban
Keresztutak
Otthonra találás
Elsüllyedt világ az erdélyi Szászkézden
Szomorúan, mégis bizakodva
A Magyarországi Református Egyház Zsinati Tanácsának állásfoglalása a vatikáni dokumentumról
"Rossz jelzések"
Beperelte Istent - vesztett a bíróságon
Evangélikusok
Visszhangok Paks után
Megemlékezés Andorka Rudolf sírjánál
Bátor kiállás az egyházért
e-világ
Tudnivalók az Evangélikus portál eseménytáráról – újra
Felelősség, jó erkölcs, fenntartható társadalom
Keresztény szemmel
Harc a múltért
A hét témája
Homoszexualitás - hogyan viszonyul(j)unk hozzá?
Egyházunk álláspontja
Indulatos ítélkezés helyett higgadt teológiai dialógus
Az Egyházak Világtanácsának vezetője sürgeti a homoszexualitásról folytatandó dialógust
"Nem jó, ha az egyház mindent csak kontrázik"
"A homoszexualitás halál - én az életet választom"
Van-e köze?
Irányelvek a párbeszédre és annak lépéseire
evél&levél
Csak prédikálj és írj!
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Miskolci "mennyei" mozaik
Volt - Közös Pont
Várva várt a vár
Megjelent Bonhoeffer Követés című könyvének második kiadása
Kókuszos, nyári gyümölcstorta
A vasárnap igéje
Mindennapi kenyerünket...
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
Ige+hirdető
Az ébresztő igehirdetés
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2007 29 Tudnivalók az Evangélikus portál eseménytáráról – újra

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster