EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 29 - Továbbsugározni a fényt

Egyházunk egy-két hete

Hozzászólás a cikkhez

Továbbsugározni a fényt

Piliscsabai missziói konferencia

Immár hagyománynak számít, hogy július második hetében az Evangélikus Missziói Központ konferenciát szervez a misszióban tevékenykedők, az iránta érdeklődők, illetve a lelki feltöltődésre vágyódók számára. Ezúttal minden korosztály képviseltette magát: gyermekek és felnőttek, fiatalok és idősek töltötték meg a piliscsabai Béthel Missziói Otthont. A száztíz résztvevő között voltak magyarok és romák, határon túlról is érkeztek honfitársaink, valamint Angliából és Finnországból is jöttek vendégek. A mottó így hangzott: „Úgy ragyogjon a ti világosságotok…, hogy lássák jó cselekedeteiteket, és dicsőítsék a ti mennyei Atyátokat.” (Mt 5,16)

„Csillagfejlődés” volt a témája az áhítatoknak. A nyitó estén Gáncs Péter püspök az igazi fényforrásról beszélt (2Kor 4,6), s arról, hogy a keresztényeknek úgy kell továbbsugározniuk a Jézustól kapott világosságot, ahogyan a csillagok tükrözik a rájuk vetülő fényt. Bakay Péter sárszentlőrinci gyülekezeti munkatárs a fény megtartásáról szólt (2Pt 1,19), amely nem fényűzés, hiszen az Úrnak a hívő életben való jelenléte nem valami extra sajátosság, hanem az alap. Krisztus tanítványáról sugárzik, hogy kit követ (Fil 2,14–16a) – ezt Ilyés Brigitta angliai metodista lelkésznő egy mesével is illusztrálta: Mr. Boldog példájával, aki néhány együtt töltött nap alatt képes megváltoztatni Mr. Búskomor életét. A záró istentiszteleten az ige (Mt 5,14–16) magyar, finn, szlovák, beás és angol nyelven hangzott el, s ennek alapján Szeverényi János országos missziói lelkész Isten országáról beszélt, mely mennyei Jeruzsálemként majd a jövőben teljesedik ki, de már most elkezdődik annak az életében, aki megengedi Istennek, hogy áttetszővé tegye őt.

A csütörtök esti evangélizáció szolgálattevője, Orbán Attila partiumi evangélikus lelkész a Karmel hegyi istenítélet (1Kir 18,20–40) alapján az oltár megtisztításáról, a tűz és a víz szükségességéről, a kétfelé sántikálás tarthatatlanságáról és a rossz elpusztításáról beszélt. Péntek este a kárpátaljaiak – Jenei Ottó, Cseh Sándor és Kupás Sándorné – szolgáltak három „műfajban”: igehirdetéssel, bizonyságtétellel és versekkel.

A jelenlévők előadásokat hallgathattak meg különböző missziós területekről. Szalai András, az Apológia Kutatóközpont munkatársa a hitvédelem mai kérdéseit ismertette, kiemelve a tisztánlátás fontosságát a különböző vallási csoportok tanításával kapcsolatban, illetve ennek nehézségét. Ilyés Brigitta a nagy-britanniai szekularizált társadalomban kialakult missziós módszerekből adott ízelítőt. Mint elmondta, a keresztény kávéházakban lelki beszélgetés és evangéliumhirdetés is zajlik, az istentiszteletre tartó „gyalogvonat” pedig az olyan gyermekeket gyűjti össze, akiket a szülők egyébként nem vinnének el a templomba. Orbán Attila, aki misszionáriusként járt a zuluk földjén, e dél-afrikai népcsoportban történt ébredésről számolt be, melyben a kulcs a bűnvallás és a megtisztulás komolyan vétele volt.

A konferencián a rádiómissziós karakter is hangsúlyos volt. Radosné Lengyel Anna a Magyar Rádióban harmincöt év alatt szerzett tapasztalatait osztotta meg a résztvevőkkel, és személyes példákon keresztül mutatta meg, hogyan van jelen Isten a rádióban. Inga-Lill Rajala, a finn rádiómisszió munkatársa elmondta: Kínában erőteljes ébredés zajlik, többek között az ottani rádiómisszió tevékenységének köszönhetően is; a kínai missziós munkát a finn rádiómisszió anyagilag és imádságban is támogatja. Kifejtette továbbá: saját műsorának készítése során sokszor ő maga is útmutatást kapott Istentől személyes életére. A Györe Balázs vezette vetélkedő célja pedig elsősorban az volt, hogy a jelenlévők bepillantsanak a rádiós munka kulisszatitkaiba, és például egy-egy rövid interjú elkészítésével vagy ötletekkel segítsenek a rádiómisszióban dolgozóknak.

Bizonyságtételre Hulej Enikő, Klacsán Szilvia és Sánta Ágnes kapott felkérést. Jézus sorsfordító munkálkodása éppúgy fontos és látható egy keresztény családban nevelkedett ember életében, mint a nagy mélységeket megjárt, egykori szkinhed lány megtérésében vagy a munkahelyén az evangéliumot hirdető fiatal szavaiban.

Két kulturális est színesítette a programot. Badin Ádám felvidéki előadóművész palóc meséket mondott el, a Reményik Sándor verseiből készült összeállítás pedig Hűvösvölgyi Ildikó színművész és Csáki András gitárművész megragadó tolmácsolásában hangzott fel.

H. E.


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Élő víz
Paradicsomdobálás
J...
Kitüntetést kapott a hitvalló focista
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Továbbsugározni a fényt
Isten nem személyválogató
Lovagkor az egyházmegyei táborban
Keresztutak
Otthonra találás
Elsüllyedt világ az erdélyi Szászkézden
Szomorúan, mégis bizakodva
A Magyarországi Református Egyház Zsinati Tanácsának állásfoglalása a vatikáni dokumentumról
"Rossz jelzések"
Beperelte Istent - vesztett a bíróságon
Evangélikusok
Visszhangok Paks után
Megemlékezés Andorka Rudolf sírjánál
Bátor kiállás az egyházért
e-világ
Tudnivalók az Evangélikus portál eseménytáráról – újra
Felelősség, jó erkölcs, fenntartható társadalom
Keresztény szemmel
Harc a múltért
A hét témája
Homoszexualitás - hogyan viszonyul(j)unk hozzá?
Egyházunk álláspontja
Indulatos ítélkezés helyett higgadt teológiai dialógus
Az Egyházak Világtanácsának vezetője sürgeti a homoszexualitásról folytatandó dialógust
"Nem jó, ha az egyház mindent csak kontrázik"
"A homoszexualitás halál - én az életet választom"
Van-e köze?
Irányelvek a párbeszédre és annak lépéseire
evél&levél
Csak prédikálj és írj!
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Miskolci "mennyei" mozaik
Volt - Közös Pont
Várva várt a vár
Megjelent Bonhoeffer Követés című könyvének második kiadása
Kókuszos, nyári gyümölcstorta
A vasárnap igéje
Mindennapi kenyerünket...
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
Ige+hirdető
Az ébresztő igehirdetés
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2007 29 Továbbsugározni a fényt

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster