EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2007 - 29 - Harc a múltért

Keresztény szemmel

Hozzászólás a cikkhez

Harc a múltért

Néha aggódom a múltért. Valamikor középiskolás koromban kezdődött az egész, amikor Orwell 1984 című regényét először olvastam végig – a diktatórikus gondolkodásmódról, amely nemcsak a jövőt falja fel, hanem a múltat is, hogy fel tudjon mutatni valamit létének igazolására. A könyvet felidézve szinte most is hallom a serényen kattogó nyomdagépeket, melyeken rendületlenül nyomják újra a régi, de naponta átszerkesztett újságokat, mert megváltozott a hatalom vélekedése arról, mi és hogyan is történt „valójában” évtizedekkel, évszázadokkal korábban. Csak tudjon ezzel lépést tartani mindenki, aki nem akar megengedhetetlen és üldözendő emlékeket őrizni – ahogy Orwell látta – 1984-ben…

„A múltat végképp eltörölni” – harsogott nálunk is évtizedeken át a lelkesítő jelszó, s mintha még ma is elegendő lenne gyorsan körbesimítani a bűvészcilinder karimáját, hogy hipp és hopp: elnyelje a nem kívánatos emlékeket. Megrendelésre aztán mindig akad valaki arra is, hogy ezt teljes meggyőződéssel az események más értelmezésének nevezze. S a ma már alig kattogó nyomdagépek is többnyire hűségesen teljesítik a feladatot a lelkesült terjesztésben: „a múltat másképp eltörölni”. Csakhogy lehet-e csupán egy új értelmezéssel megváltoztatni azt, ami történt? Szabad-e a valóságos eseményeket kedvünk szerint kihagyni, válogatni, esetleg átformálni a kívánatos összkép érdekében? Más szóval: rendjén van-e, hogy ma nehéz megmondani, milyen is lesz a múltunk jövőre?

Nemrég adták hírül amerikai tudósok, hogy az agykutatás újabb eredményeként a kellemetlen múltbeli emlékek kitörölhetők lesznek. A felfedezés szerint azonosítható az emberi agynak az a része, ahol ezek a negatív információk raktározódnak, s amelynek működését az ember visszaszorítani igyekszik.

Ezzel persze a tudomány semmi mást nem tett, mint hogy igazolta, amit eddig is tudtunk: az ember menekül bűnei és szorongató emlékei elől, és életben maradása érdekében szabadulni igyekszik tőlük. Csupán azt nehéz belátni, miként is lehetne ezeket, mint egy számítógép memóriájából az adatokat, egyetlen gombnyomással kitörölni! S ha a bűnök nyomát el lehetne is mosni az agyban, vajon a következményeik is varázsütésre eltűnnének-e a világból?

Úgy tűnik tehát, hogy a múlt, az emlékezés gyógyulása továbbra is azon az úton a leghatékonyabb, amelyet a Szentírás évezredek óta hirdet, s amelyet nem úgy ismerünk, hogy a történtek átértelmezése vagy eltagadása, hanem úgy, hogy bűnbánat és bűnbocsánat. Ezért megrázó a mai világban is József Attila egyenes szava: „Elegendő / harc, hogy a multat be kell vallani.”

Ezért szükségünk van az emlékezésre, szükségünk van olyan emberekre, akik következetesen tartják magukat ahhoz, ami történt. Országunk viharos történelmében a biztonság egyik erőssége, ha az erre hivatottak őrködnek a történelmi igazodási pontok épen maradása fölött. Mert az igazságra való emlékezés éppen az emberi méltóság egyik legfontosabb vonása, amely összekötheti, sőt hasonlóvá teheti az embert az őt alkotó Istennel – hiszen Isten mindent a maga valóságában ismer. Afelől persze nem lehet kétségünk, hogy a színtiszta igazságot csupán ő ismeri, az azonban mindig emberi bukásunk kézzelfogható jele, ha saját boldogulásunk, világképünk, kényelmünk vagy dicsőségünk miatt képesek vagyunk szándékosan mindent összemosni, eltagadni vagy ködbe burkolni.

Az ókori Róma egyik rettegett büntetési formája volt az úgynevezett „damnatio memoriae”, amikor az elítélt ember létezésére vonatkozó minden adatot, utalást és jelzést kitöröltek mindenhonnan. Ezzel mintegy törölték a valaha is éltek köréből, mintha nem is lett volna sohasem. S éppen ez a mindenkori ember legfőbb rettegése: semmivé válni, mintha léte vagy nemléte teljesen mindegy volna.

Milyen megdöbbentő a Szentírás vigasztalása, hogy Isten ezzel szemben emlékezetébe vési az embert, számon tartja a mennyei könyvekben, emlékezik mindnyájunkra úgy, amint vagyunk: negatív és pozitív oldalunkkal együtt! Az ókori történész álma, hogy mindez „harag és részrehajlás nélkül” ítéltessék meg, csak Krisztus előtt válhat majd valóra irgalmas és igaz megítélésben. Addig azonban nemcsak elegendő, de szükséges és elkerülhetetlen harc is, hogy az életben maradás érdekében a múltat be kell vallani.

Korányi András


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap - új kegyelem
Élő víz
Paradicsomdobálás
J...
Kitüntetést kapott a hitvalló focista
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Továbbsugározni a fényt
Isten nem személyválogató
Lovagkor az egyházmegyei táborban
Keresztutak
Otthonra találás
Elsüllyedt világ az erdélyi Szászkézden
Szomorúan, mégis bizakodva
A Magyarországi Református Egyház Zsinati Tanácsának állásfoglalása a vatikáni dokumentumról
"Rossz jelzések"
Beperelte Istent - vesztett a bíróságon
Evangélikusok
Visszhangok Paks után
Megemlékezés Andorka Rudolf sírjánál
Bátor kiállás az egyházért
e-világ
Tudnivalók az Evangélikus portál eseménytáráról – újra
Felelősség, jó erkölcs, fenntartható társadalom
Keresztény szemmel
Harc a múltért
A hét témája
Homoszexualitás - hogyan viszonyul(j)unk hozzá?
Egyházunk álláspontja
Indulatos ítélkezés helyett higgadt teológiai dialógus
Az Egyházak Világtanácsának vezetője sürgeti a homoszexualitásról folytatandó dialógust
"Nem jó, ha az egyház mindent csak kontrázik"
"A homoszexualitás halál - én az életet választom"
Van-e köze?
Irányelvek a párbeszédre és annak lépéseire
evél&levél
Csak prédikálj és írj!
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Miskolci "mennyei" mozaik
Volt - Közös Pont
Várva várt a vár
Megjelent Bonhoeffer Követés című könyvének második kiadása
Kókuszos, nyári gyümölcstorta
A vasárnap igéje
Mindennapi kenyerünket...
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Gyermekvár
Kedves Gyerekek!
Ige+hirdető
Az ébresztő igehirdetés
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2007 29 Harc a múltért

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster