EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 02 - Új nap – új kegyelem

Napról napra

Hozzászólás a cikkhez

Új nap – új kegyelem

Vasárnap

Nem tudjátok, hogy ti Isten temploma vagytok, és az Isten Lelke bennetek lakik? 1Kor 3,16 (Ezsd 3,11b; Mt 17,1–9; 2Kor 4,6–10; Zsolt 89,1–19) A gyakorló keresztény ember élete harccal és feszültséggel van tele. A harc azért van, mert nem test, hanem Lélek szerint kell járnunk. Pál szerint a test gondolata halál, a Léleké pedig élet és békesség. A Lélek sokak szerint elvont fogalom, pedig valójában az az erő, amely segít Isten akaratát felismerni és aszerint járni. Alapvető igehely: „…erőt kaptok, miután eljön hozzátok a Szentlélek…” (ApCsel 1,8) Az Apostolok cselekedetei tele van a Lélek munkájának leírásával.

Hétfő

Az Úr megőrzi híveinek életét. Zsolt 97,10b (1Pt 5,10; 2Kor 3,/9–11/12–18; 1Tim 1,1–11) Isten őrizni akar minket ige, imádság, testvéri közösség által. Fogni akarja a kezünket, de ez az őrzés sokszor a terhünkre van. A gyermek is gyakran kitépi kezét az apja kezéből. Ma divat, hogy a felserdült fiatal szüleitől külön lakásba költözik, lehetőleg minél messzebb, a város túlsó végére. Teherré lett a szülők közelsége. Ezáltal szabad prédája lesz a test, a világ kísértéseinek, amelyeket ő még nem ismer. Ezért nagy a szülők felelőssége.

Kedd

Aki befogadja parancsolataimat, és megtartja azokat, az szeret engem. Jn 14,21 (Jer 7,23a; Jn 1,43–51; 1Tim 1,12–20) A betegségnek tünetei vannak. Az orvos is ezek iránt érdeklődik először. De gondoltunk-e már arra, hogy a hitetlenségnek is vannak jellemző tünetei? Ilyen Isten parancsolatainak semmibevétele. Isten is azzal méri le iránta való szeretetünket, hogy parancsai szerint élünk-e. Hogy Isten szeretet, arról sokat hallunk. Ez tetszik is nekünk. De vajon a mi életünk mit mutat Isten iránti szeretetünkről?

Szerda

Jézus így szólt: „Betelt az idő, és elközelített már az Isten országa: térjetek meg, és higgyetek az evangéliumban.” Mk 1,15 (2Krón 30,9b; Jn 3,31–36; 1Tim 2,1–7) Isten országa nem földrajzi fogalom, hanem Isten uralmának szívünkben való megvalósulása. Ez belső változást jelent. Az „én” uralma helyett Isten uralmát. Autonóm erkölcs helyett Isten szabja meg, mi a jó, és mi a rossz. Amikor Jézus megtérést vár, azt várja, hogy életünk irányt változtasson, és elinduljunk Isten országa felé. Ez csak akkor történhet meg, ha valóban hiszünk az evangéliumban. Hisszük, hogy Jézus által Isten gyermekei lehetünk. Ez pedig azt jelenti, hogy számunkra is megnyílt az örök élet kapuja.

Csütörtök

Nektek pedig még a hajatok szálai is mind számon vannak tartva. Mt 10,30 (Zsolt 13,2; Jel 1,/1–2/3–8; 1Tim 2,8–15) Korunk jellemzői: stressz, alvászavar, pánikbetegség, idegesség, félelem a holnaptól… Kis túlzással marékszámra szedjük a nyugtatókat és az altatókat. Nem tudunk mit kezdeni a fenti igével. Túlzásnak tartjuk, hogy Istennél még a hajunk szálai is számon vannak tartva. Ekkora ígéret már képtelenségnek tűnik. Életünk az önmegváltásra van programozva, ám nem tudjuk kihúzni önmagunkat a mélységből – ez lehetetlen. S ezért van a szívünkben félelem. Azonban akinek hite van, az naponként tapasztalja ennek az igének a valóságát. Ne az eszünkre hallgassunk, hanem Jézus ígéretére, és próbáljuk ki erejét!

Péntek

Jézus így szólt: „Ne gondoljátok, hogy azért jöttem, hogy érvénytelenné tegyem a törvényt vagy a próféták tanítását. Nem azért jöttem, hogy érvénytelenné tegyem, hanem hogy betöltsem azokat.” Mt 5,17 (2Móz 24,7b; Jn 8,12–20; 1Tim 3,1–13) Törvény nélkül holt a bűn. Naponta bele kell nézni a törvénybe mint tükörbe, hogy lássuk a foltokat életünkben. Az öregedő ember nem szívesen néz tükörbe, nem akarja látni az idő múlásának valóságát. Ugyanígy sokszor a Biblia sem nyújt kellemes látványt a lelkünkről. De szükség van rá, mert csak a Biblia ébreszt föl minket, ábrándít ki magunkból, tépi szét illúzióinkat. Nem azt mutatja, amilyennek képzeljük magunkat, hanem amilyenek vagyunk. Ezzel mintegy „belelök” bennünket a Megváltó karjaiba.

Szombat

Mert van-e olyan Isten a mennyben és a földön, aki olyan hatalmas tetteket tudna véghezvinni, mint te? 5Móz 3,24b (1Kor 12,6; 4Móz 6,22–27; 1Tim 3,14–16) Sokan örülnek annak, hogy ma divat vallástörténettel foglalkozni. Mint minden tudomány, ez is szép dolog, de nagy a veszélye annak, hogy a sokféle vallás eltérít az egy igaz Istentől, akiről csak a Biblia beszél. A műveltség és a tudás nem mindig jelenti azt, hogy közelebb kerülünk Jézushoz, aki az út, az igazság és az élet. A vallások nem csupán az emberi fantázia szüleményei, hanem bennük is folyik a világosság és a sötétség harca. Jézus szava egyértelmű: „Én vagyok a világ világossága: aki engem követ, nem jár sötétségben, hanem övé lesz az élet világossága.” (Jn 8,12)

Gáncs Aladár


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Mózes második könyve – szabadság
Ki mit tud?
Egyenlítsd ki a tartozásodat!
Heti útravaló
Egyházunk egy-két hete
Közkézen a liturgikus könyvek
Új munkaév kezdetén
Páratlan szilveszter
Tizenöt esztendős volt a Szarvasi Középhalmi Misszió
Újév-köszöntő hétvége Révfülöpön
Keresztutak
Ötven nemzet fiataljai vettek részt a jubileumi taizéi találkozón
Ökumenikus hírszőttes
Evangélikusok
Kényszer, kegyelem, hivatás
El nem hangzott búcsúszó
Fabiny Tibor utolsó szolgálata a Deák téren
e-világ
Fenntartható közösségek
Keresztény szemmel
Apróval az aprókért
Félelmek nélkül
Minden arcon legyen mosoly!
A hét témája
Imahét a Krisztus-hívők egységéért
Útmutató az imahét szervezői számára
Történeti áttekintés
1. nap – Mindenkor imádkozzatok
2. nap – Mindenkor imádkozzatok, egyedül Istenben bízva
3. nap – Mindenkor imádkozzatok a szívek megtéréséért
4. nap – Mindenkor imádkozzatok az igazságosságért
5. nap – Mindenkor imádkozzatok türelmes szívvel
6. nap – Mindenkor imádkozzatok kegyelemért, hogy Istennel együtt munkálkodhassatok
7. nap – Imádkozzatok azért, amire szükségünk van
8. nap – Mindenkor imádkozzatok, hogy mindnyájan legyünk egy
Az ökumené helyzete az USA-ban
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Apostol emberközelből
A vasárnap igéje
Krisztus dicsősége
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
Szószóró
Szélrózsa 2008, Kőszeg
Ige+hirdető
Fáradtság?!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2008 02 Új nap – új kegyelem

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster