EISZ
Evangélikus Információs Szolgálat
 
Luther Kiadó
Luther Kiadó
 
Rovatoló
Fundamentum
Élő víz
Egyházunk egy-két hete
Keresztutak
e-világ
Kultúrkörök
Keresztény szemmel
Nem mi írtuk...
A hét témája
Evangélikusok
EvÉlet - Lelki segély
A közelmúlt krónikája
Gyermekvár
Szószóró
evél&levél
Közlemények, nyilatkozatok
On-line plusz
E heti Luther-idézet
Útitárs
Presbiteri
 
Evangélikus Egyház - Online újságok - Evangélikus Élet - Archívum - 2008 - 15 - Öröm van nálad!

ÉnekKincsTár

Hozzászólás a cikkhez

Öröm van nálad!

A húsvét utáni vasárnapokat még olyan erőteljesen áthatja a feltámadás öröme, hogy a középkorban ezeken is a húsvéti mise liturgiáját ismételték, s a nap sajátját csak egy nappal később, hétfőn tartották meg. Mai liturgikus rendünkben természetesen nincs ilyen „eltolódás”: a húsvét utáni vasárnapok amellett, hogy hétről hétre újból felelevenítik a feltámadás örömét, megtartották önálló mondanivalójukat és saját nevüket is.

„Jubilate Deo omnis terra – Örvendj, egész föld, az Istennek!” (Zsolt 66,1) Az istentisztelet bevezető zsoltáráról elnevezett vasárnap fordulópont húsvét és pünkösd között. A húsvét utáni vasárnapok közül elsőként ezen a napon fordul figyelmünk a mennybemenetel felé. Erről az evangélium (Jn 16,16–23a) ad hírt, melyben Jézus mennybemeneteléről és utolsó eljöveteléről szól: „Egy kis idő még, és nem láttok engem, de ismét egy kis idő, és megláttok engem.”

A nap liturgiája nemcsak a két nagy ünnepre, húsvétra és mennybemenetelre mutat rá, hanem a jelen felé is fordítja tekintetünket. Az epistola (1Pt 2,11–20) arra tanít, hogyan kell itt, földi közösségeinkben élnünk: „…a testvéreket szeressétek, az Istent féljétek, a királyt tiszteljétek.”

Jubilate vasárnap minden jellegzetes vonása visszatükröződik abban a lendületes, táncos karakterű dallamban, mely az istentisztelet graduáléneke (főéneke): Öröm van nálad (EÉ 364). Ez az ének eredetileg nem egyházi dallam, hanem olasz táncdal, Giovanni Giacomo Gastoldi (1550–1622) szerzeménye. Az itáliai zeneszerző 1591-ben Velencében táncdalkötetet adott ki Balletti a cinque voci con li suoi versi per cantare, sonare e ballare címmel. A kötet igazi ismertséget hozott Gastoldinak, röviddel a megjelenése után olyan népszerűségre tett szert, hogy még tíz újranyomtatást ért meg. Ebben jelent meg a 364-es ének dallama eredeti, világi örömöket éltető szövegével: A lieta vita.

A kötetben szereplő darabok ötszólamú kórusra íródtak, de amint a címében olvashatjuk, a szerző „éneklésre, hangszeres játékra és táncra” szánta műveit. A darabok műfaja balletto, a kor egyik kedvelt tánca, melynek jellemzője a gyors hármas ütem és a felütéses jelleg, azaz hogy az első három tánclépés még súlytalan, az akcentus csak az ez után következő hangra esik. A súlyos és súlytalan részeknek ez a gyors egymásutánja igazi lendületet ad a táncnak.

A balletto e fontos stílusjegyeit, valamint az eredeti olasz világi vers hangulatát hűen megtartotta a dalhoz költött német nyelvű egyházi szöveg, az In dir ist Freude, mely egy vallásos énekszövegeket tartalmazó gyűjteményben látott napvilágot 1598-ban: Zwanzig Liebliche und gantz Anmutige Lateinische und Deutsche Gesenglein. Sajnos máig sem tudjuk biztosan, ki a szöveg szerzője, de valószínűleg – a hiedelemmel ellentétben – nem maga a kötet kiadója, Johann Lindemann, hanem Cyriakus Schneegaß, a friedrichrodai lelkész és zenetudós.

Az énekszöveg spontán válasz Pál apostol szavaira: „Örüljetek az Úrban mindenkor!” (Fil 4,4) Az eredetileg a világi örömökről szóló tartalmat tehát a Krisztusban való örvendezés váltja fel (a magyar fordítás Túrmezei Erzsébet munkája). Mindkét versszak örömteli „Halleluja” felkiáltással végződik, mely az olasz madrigálokban jellegzetes „fa la la la” szövegű refrén helyére tökéletesen illeszkedik.

Az In dir ist Freude kevés feldolgozása közül a legismertebb J. S. Bach korálelőjátéka (BWV 615), mely az Orgelbüchlein című gyűjteményben található.

Aki énekelte már a Gastoldi-féle kórusművet, tudja, hogy bár öt szólamra van szükség hozzá, mégsem nehéz megtanulni. Hogy miért? Mert a reneszánsz madrigálokra jellemző módon sok ismétlődő dallamfordulatból és egyszerű harmóniákból építkezik. Minden templomi kórus számára szép feladat lehet ez a mű, hiszen táncra serkentő erejével nemcsak Jubilate ünnepét, hanem hétköznapjainkat is örömtelibbé teheti.

Fekete Anikó


::Nyomtatható változat::

E számunk tartalma
Napról napra
Új nap – új kegyelem
Élő víz
Jób könyve – a szenvedés
Heti útravaló
Növekszik a Szélrózsa-bimbó
Egyházunk egy-két hete
Konferencia kérdőjelekkel
Jogerősen országos irodaigazgató Kákay István
Forberger-emléknapot rendeztek Bonyhádon
Forberger László
Férfimissziói nap
Keresztutak
Tartani a lelket
Sírpróba
„Csodatevők” világszerte
A pokol tornácán
Evangélikusok
Valóra vált álom
Kiskorú felnőttek – nagykorú gyermekek
Kommentár a kommentárhoz
e-világ
Evangélikus linkgyűjtemény
A gyülekezetek kétharmadának van honlapja
Keresztény szemmel
Galilei galaxisa
Tisztesség és hitelesség
Kávéházi anziksz
Tanárszemmel
A hét témája
Állam és egyház viszonya norvég és magyar tükörben
A kommunikáló egyház és szellemi műhelyei
Quo vadis, evangélikus értelmiség?
Nemzetközi börtönmissziós imahét
A bűntetten és a büntetésen túl
Imádkozzunk!
A közelmúlt krónikája
Szerkesztőségünk a csillagok útján
On-line plusz
Kedves Gyerekek!
E heti Luther-idézet
Luther-idézet
Kultúrkörök
Páll Lajos festőművész hetvenéves
Verselők versenye
A reformkor egyik evangélikus közkatonája
Nyugat kávéház
Férfiszeszély – kevert diós sütemény
A vasárnap igéje
Ó, Adamo! Csakhogy megtaláltalak!
Oratio oecumenica
Oratio oecumenica
ÉnekKincsTár
Öröm van nálad!
 
A lapról
Impresszum
Fórum
Kapcsolatok
Evangélikus portál
Déli Egyházkerület
Északi Egyházkerület
Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület
 


Evangélikus Egyház Online újságok Evangélikus Élet Archívum 2008 15 Öröm van nálad!

© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003–2017
© Luther Kiadó, Evangélikus Információs Szolgálat, 2015–2017
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster